Κόσμος

Γερμανία: Ο κορωνοϊός δημιουργεί οικονομικές δυσκολίες

Γερμανία,κορωνοϊός

Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά στη Γερμανία υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας της υπηρεσίας οικονομικών πληροφοριών Creditreform, σύμφωνα με το "Spiegel".

Το 37% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα από ό,τι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ ο ένας στους πέντε παραπονιέται για απώλεια εισοδήματος από 30-50% και το 8% αναφέρει ότι έχασε περισσότερο από το μισό του εισοδήματός του.

Επίσης, πολλοί Γερμανοί ανησυχούν για το μέλλον. Το 28% φοβάται ότι η κρίση θα οδηγήσει σύντομα σε οικονομικές δυσκολίες και ότι θα πρέπει να χρεωθεί, ενώ το 11% των νοικοκυριών έχει ήδη αναβάλει τις πληρωμές δόσεων για τρέχοντα καταναλωτικά δάνεια, για δάνεια αγοράς ακινήτων ή αυτοκινήτων.

Έχει αυξηθεί όμως και το υποκειμενικό αίσθημα της πίεσης από τα χρέη : Ενώ το 10% αυτών που ερωτήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 δήλωναν ότι ένοιωθαν να πιέζονται πιο συχνά από τα χρέη, το ποσοστο αυτό αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον Αύγουστο του 2020. «Εάν οι πολίτες υποστούν μακροπρόθεσμα απώλειες των εισοδημάτων τους, αναμένουμε απότομη αύξηση των υπερχρεωμένων καταναλωτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάτρικ-Λούντβιχ Χαντς,  επικεφαλής του τμήματος οικονομικών ερευνών της Creditform.

Η κρίση κάνει επίσης τους Γερμανούς πιο προσεκτικούς όταν λαμβάνουν νέα δάνεια, σύμφωνα με την έρευνα. Ενώ το 2016 το 24% των ερωτηθέντων απέρριπτε γενικώς χρέη γενικά, τώρα, στην εποχή του κορονοϊού,  το ποσοστό αυξήθηκε σε 35%.

Πηγή: Der Spiegel

Ελλάδα

Βατόπουλος: Μπορεί το Σαββατοκύριακο να δούμε πάνω από 2000 κρούσματα

κορωνοϊός δέρμα χειραψία

Μπορεί το Σαββατοκύριακο να έχουμε πάνω από 2000 κρούσματα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Όπως ο ίδιος εξήγησε, μέσα σε μία βδομάδα – 10 ημέρες τα κρούσματα πήγαν από 400 στα 800 και τώρα πάνω από 1000 που δείχνει έναν σχεδόν διπλασιασμό κάνοντας τις ίδιες εξετάσεις ενώ σημείωσε πως ακόμα νοσούν οι πιο νέοι και ότι θα χειροτερέψουν πολύ τα πράγματα όταν αρχίσουν να νοσούν οι ηλικιωμένοι.

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να κλείσει η εστίαση και να απαγορευτούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό (εκτός από αυτή που είναι για εργασία). Όπως ο ίδιος ανέφερε ζητούμενο είναι να ελαττωθούν οι μη απαραίτητες δραστηριότητες και μέσα σε αυτές είναι και η διασκέδαση και η εστίαση αν και είναι απολύτως σαφές ότι πλήττονται σημαντικά οι εργαζόμενοι και πως θα πρέπει να υποστηριχθούν.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο λοκντάουν, ο ίδιος είπε πως αυτό είναι πολιτική απόφαση αλλά κατά την γνώμη του εφόσον τηρηθούν τα μέτρα μπορεί να αποφευχθεί. 

Ωστόσο, όπως ο ίδιος υπογράμμισε εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα που ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός σήμερα και εφόσον η πανδημία συνεχίζει να διασπείρεται ανεξέλεγκτα πάμε σε λοκνταουν.

«Ως γιατρός θα έλεγα να κλείσουν τα πάντα αλλά καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολή η απόφαση για το λοκντάουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Παράλληλα, σημείωσε πως το ποσοστό θετικότητας των κρουσμάτων έχει φτάσει στο 4-5% ενώ επεσήμανε πως τα αντισώματα από το ιό μένουν για 4-5 μήνες, όπως αποδεικνύεται πλέον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανοσία (διότι μένουν τα κύτταρα μνήμης) αλλά επειδή η νόσος έχει εμφανιστεί εδώ και λίγους μήνες ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα για το πόσο ακριβώς κρατάει αυτή η ανοσία όπως ο ίδιος σημείωσε. 

Ο καθηγητής πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως υπάρχει η πιθανότητα να το ξανακολλήσει κάποιος όμως αυτοί που το έχουν ξανακολλήσει μέχρι τώρα φαίνεται ότι το περνάνε πολύ ελαφριά.