Κόσμος

Γερμανία: Χριστιανοδημοκράτες προειδοποιούν για τους κινδύνους μιας αριστερής συμμαχίας

Γερμανία - Υποψήφιοι Καγκελάριοι

Λίγες ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους κατά ενός ενδεχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), των Πρασίνων (Die Gruenen) και της Αριστεράς (Die Linke).

 

Ο υποψήφιος καγκελάριός τους, ο Άρμιν Λάσετ, προειδοποίησε ότι μια τέτοια συμμαχία δεν μπορεί να εγγυηθεί την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας. Η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε για τις οικονομικές συνέπειες ενός αριστερού συνασπισμού και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ βλέπει κίνδυνο διεθνούς απομόνωσης της Γερμανίας σε αυτή την περίπτωση.

Ο Λάσετ πήγε στην πόλη (της βορειοανατολικής Γερμανίας) Στράλζουντ, η οποία βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια της Μέρκελ, το βράδυ της Τρίτης για κοινή προεκλογική εμφάνισή τους. Η καγκελάριος δεν είναι πλέον υποψήφια για τις εκλογές της ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag). Η Μέρκελ δήλωσε στην προεκλογική συγκέντρωση, η οποία έγινε στην παλαιά αγορά της πόλης, ότι δεν πιστεύει πως μια κυβέρνηση που αποτελείται από το SPD, την Αριστερά και τους Πράσινους θα επιτρέψει την οικονομική σταθεροποίηση μετά την πανδημία του κορονοϊού. Επέκρινε επίσης τα σχέδια για νέους ή υψηλότερους φόρους (στις επιχειρήσεις) και προειδοποίησε για τη μετανάστευσή τους στο εξωτερικό. Ο Λάσετ απέρριψε και αυτός την υψηλότερη επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) τόνισε επίσης ότι «μια αριστερή συμμαχία δεν μπορεί να εγγυηθεί την εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας».

 

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ δήλωσε στην εφημερίδα «Augsburger Allgemeine» ότι «το SPD, οι Πράσινοι και η Αριστερά θα απομονώσουν τη χώρα οικονομικά και πολιτικά, μια τέτοια συμμαχία θεωρείται ήδη στο εξωτερικό ως αντιευρωπαϊκή και θέτουσα σε κίνδυνο τη Ευρώπη. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τη στρατιωτική συνεργασία εντός του ΝΑΤΟ, αλλά και για την οικονομική συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.

 

Ο Ντόμπριντ ανακοίνωσε επίσης ότι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές θα εντείνουν ακόμα περισσότερο την κινητοποίησή τους εναντίον της αριστερής συμμαχίας κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας. «Πρέπει να αντιπαρατεθούμε επί της ουσίας στην ανίερη αυτή συμμαχία. Ο Όλαφ Σολτς θέλει ένα άγαλμα του στην έδρα του SPD, δίπλα στον Βίλυ Μπραντ, και αυτό μπορεί να το καταφέρει μόνο με συγκυβέρνηση του κόμματός του, των Πρασίνων και της Αριστεράς», τόνισε.

Ο  επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ κατηγόρησε το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) ότι θέλει μόνο την στασιμότητα μετά τις εκλογές. «Ο Άρμιν Λάσετ και ο (επικεφαλής της Κ.Ο. των συντηρητικών στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο) Ραλφ Μπρίνκχαους επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ποιο είναι το σχέδιο του CDU: απλώς να μην γίνει τίποτα. Η Γερμανία όμως δεν έχει την πολυτέλεια της στασιμότητας. Τα κόμματα αυτά έχουν καεί και ως εκ τούτου θα πρέπει να πάνε καλύτερα στην αντιπολίτευση», δήλωσε ο Σνάιντερ στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

TEE/TAK: Ζήτα την επιτάχυνση εξέτασης των δηλώσεων αυθαιρέτων

Ηράκλειο: Τελειώνει η πεζοδρόμηση της μικρής Έβανς - Νέο εργοτάξιο στην 1821

Ηράκλειο: "Έσβησε" στην Εντατική ο οδοντίατρος

 

 

Κόσμος

Καναδάς: Drone μετέφερε πνεύμονες μεταξύ νοσοκομείων

drone

Ένας πνεύμονας… πέταξε μεταξύ δύο νοσοκομείων στο κέντρο του Τορόντο του Καναδά, με τη βοήθεια ενός drone και μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία από έναν χειρουργό ο οποίος πραγματοποίησε, στα τέλη Σεπτεμβρίου, «αυτό που δεν είχε γίνει ποτέ ξανά».

«Αποδείξαμε, κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο, ότι είναι δυνατόν να γίνει χωρίς κίνδυνο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός από τον Καναδά, Σαφ Κεσαβτζί, ο οποίος συνεργάστηκε με τεχνική ομάδα για δύο χρόνια, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η πτήση με drone.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος διέσχισε πετώντας μία απόσταση 1,2 χιλιομέτρου σε λιγότερο από 10 λεπτά, ξεκινώντας την πτήση του από το νοσοκομείο Toronto Western για να προσγειωθεί αργότερα στη στέγη του γενικού νοσοκομείου της πόλης.

Κατόπιν, οι πνεύμονες μεταμοσχεύθηκαν, με επιτυχία, σε έναν 60χρονο ασθενή, που έπασχε από πνευμονική ίνωση.

Η μεταφορά με τη βοήθεια ενός drone έγινε με ένα ειδικό ψυγείο «που διατηρούσε τις παραμέτρους θερμοκρασίας του οργάνου» προκειμένου αυτό να είναι «βιώσιμο για μεταμόσχευση».

«Πιστεύω ότι οι τεχνολογίες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν τεράστια δυναμική ώστε αυτά να καθιερωθούν στον υγειονομικό τομέα», είπε ο Μίκαελ Κάρντιναλ, αντιπρόεδρος της Unither Bioélectronique, της εταιρείας βιοτεχνολογίας που εκτέλεσε την πτήση.

Το μόσχευμα διέσχισε με τη βοήθεια του drone το «αστικό και περίπλοκο» περιβάλλον του κέντρου του Τορόντο με αυτοματοποιημένο τρόπο, υπό την ανθρώπινη επίβλεψη.

«Η πρόκληση τώρα είναι να προσαρμόσουμε αυτήν την τεχνολογία προκειμένου να την καταστήσουμε προσβάσιμη στους ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο», επισήμανε ο Κεσαβτζί, ειδικός στη μεταμόσχευση πνευμόνων, υπενθυμίζοντας πως ο πνεύμονας είναι «το πιο ευαίσθητο από όλα τα ανθρώπινα όργανα» για να συντηρηθεί και να μεταφερθεί.

Ο χρόνος είναι ο πιο κρίσιμος περιορισμός για τη μεταφορά οργάνων. Η εμπειρία δείχνει πως η τεχνολογία παράδοσης με drone θα μπορούσε πραγματικά να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί το υπάρχον σύστημα μεταφοράς οργάνων και να μειωθεί το κόστος.

Τον Απρίλιο του 2019, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε ανάλογη πτήση μεταφέροντας ένα νεφρό σε ένα νοσοκομείο στο Μέριλαντ, στις ΗΠΑ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τουριστικό comeback με 8,6 εκατ. επισκέπτες και 6,6 δισ. εισπράξεις το 8μηνο

Απάτη: Πωλούσαν άρρωστα κουτάβια στο διαδίκτυο

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Καθησυχαστικός για Δέλτα plus: «Δεν θεωρείται στέλεχος ανησυχίας»

ESPA BANNER