Κόσμος

Γαλλία - Μάσκες για κορωνοϊό: Ποιες πρέπει να αποφεύγονται

μάσκες προστασίας-κορωνοϊός

Επίσημη σύσταση υπέρ της χρήσης χειρουργικών μασκών και όχι υφασμάτινων έκαναν οι υγειονομικές αρχές στη Γαλλία.

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, υποστήριξε ότι οι υφασμάτινες και, κυρίως, οι χειροποίητες μάσκες, παρέχουν μειωμένη προστασία έναντι των νέων μεταλλάξων του κορωνοϊού: της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Ειδικά, το βρετανικό στέλεχος αναμένεται να εξαπλωθεί ραγδαία στη γαλλική επικράτεια τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τους επικεφαλής γαλλικών νοσοκομείων, οδηγώντας πιθανώς σε ένα τρίτο εθνικό lockdown.

Ήδη στη Γαλλία έχει τεθεί το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα, ωστόσο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε ότι αφορά τον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων.

Στη Γαλλία, όπου ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού αγγίζει τους 72.000 νεκρούς, ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 ξεπέρασε ξανά χθες το όριο των 20.000.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, μόνο τρεις τύποι μάσκας θα πρέπει να φοριούνται σε δημόσιους χώρους, ακόμη και αν θα είναι δύσκολο να διασφαλιστεί στην πράξη ότι τηρείται αυτή η οδηγία: Οι χειρουργικές μάσκες , οι μάσκες ειδικού τύπου «FFP2»- και οι βιομηχανικές μάσκες προσώπου, όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο RTL, παρέχουν τη μεγαλύτερη προστασία έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Ειδήσεις σήμερα

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κικίλια

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Αδυναμία συμφωνίας για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Google απειλεί ότι θα κλείσει τη μηχανή αναζήτησής της στην Αυστραλία

 

Ελλάδα

Ενημέρωση για τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές ζητά το Υπουργείο Υγείας

κλινες μεθ

Κατ' επείγον έγγραφο απέστειλε το υπουργείο Υγείας προς τις ιδιωτικές κλινικές με το οποίο τους ζητά καταγραφή των κλινών ΜΕΘ που θα διαθέσουν στο ΕΣΥ για non covid περιστατικά..

Το έγγραφο απεστάλη στο πλαίσιο της σύμπραξης του ΕΣΥ με τον Ιδιωτικό τομέα που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κατάστασης λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Όπως είναι γνωστό η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι πλέον οριακή με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και σε απλές κλίνες να αυξάνεται διαρκώς. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 451 και το τελευταίο 24ωρο  έγιναν 402 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας.

Στο έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο Υγείας, αναφέρονται τα εξής:

"Λόγω των έκτακτων και επιτακτικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από την εξάπλωση του Covid-19 και προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα η χώρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, παρακαλούμε όπως αποστείλετε στις ιδιωτικές κλινικές-μέλη σας τους επισυναπτόμενους πίνακες .

Περαιτέρω, παρακαλούμε τα μέλη σας να αποστείλουν τους συμπληρωμένους πίνακες απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση secretary.gen-sec@moh.gov.gr, σήμερα μέχρι τις 20:00 μμ. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας".

Μόλις 24 κρεβάτια κενά στην Αττική

Η ανάγκη για ενίσχυση των νοσοκομείων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική από τη ραγδαία αυξηση των δοασωληνωμένων ασθενών με covid -19 . Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι η πίεση στο ΕΣΥ θα είναι μεγάλη για τις επόμενες 2- 3 εβδομάδες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 24 κρεβάτια ΜΕΘ διαθέσιμα στην Αττική και συγκεκριμένα 4 στο ΚΑΤ, 1 στο Γεννηματάς, 10 στο Σωτηρία, 5 στο Ιπποκράτειο, μία κλίνη στον Ερυθρό και 3 στο Αττικό.

Ήδη από το υπουργείο Υγείας, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο αναδιάταξης των νοσοκομείων ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 74 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Στο "βαθύ κόκκινο" ο Δήμος Ανωγείων - Προειδοποίηση για Ρέθυμνο και Χανιά

Κορωνοϊός – Σχολεία: Ματαίωση των προαγωγικών εξετάσεων εξετάζει το υπουργείο Παιδείας