Κόσμος

Γαλλία - Lockdown: Δήμαρχοι καλούν σε ανυπακοή

Γαλλία - Lockdown

Εορτή των Αγίων Πάντων «Toussaint», της μνήμης των νεκρών, σήμερα στη Γαλλία, της γιορτής των Χρυσανθέμων. Είναι τα λουλούδια που προτιμούν οι Γάλλοι για να στολίσουν τους τάφους. Εν μέσω λοκντάουν, οι ανθοπώλες πέτυχαν τελικά την πρώτη εξαίρεση, να μείνουν δηλαδή ανοικτά για σήμερα, δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλους για διεκδικήσεις.

Βιβλιοπώλες, εκδότες και συγγραφείς δεν μπόρεσαν να αποδεχθούν ότι κλείνουν τα βιβλιοπωλεία, αλλά μένουν ανοικτά τμήματα πώλησης βιβλίων στα μεγάλα καταστήματα και σούπερ-μάρκετ, αναφέρει δημοσίευμα της Deutce Welle.

Ενωμένοι οι δήμαρχοι από δεκάδες μεγάλες πόλεις

Η δήμαρχος Παρισίων κι άλλοι 29 συνάδελφοί της δίνουν αγώνα για να κρατήσουν τομείς του εμπορίου ζωντανούς

Η δράση διαμαρτυρίας τους με το σύνθημα «Το βιβλίο είναι τροφή του πνεύματος» πήρε μεγάλη έκταση και εντυπωσιακές ήταν οι ουρές των πολιτών την Παρασκευή, έξω από τα μικρά βιβλιοπωλεία. Πέτυχαν τελικά να κλείσουν τα τμήματα βιβλίου στα σουπερ-μάρκετ, ο αγώνας όμως συνεχίζεται μέσω «κοινής πρωτοβουλίας δημάρχων για το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων», όπως δηλώνει σήμερα στην Εφημερίδα της Κυριακής (JDD), η δήμαρχος Παρισίων Αν Ινταλγκό.

Αλλά και οι μικρομεσαίοι έχουν επίσης τη στήριξη των δημάρχων, εκ των οποίων 28 επέτρεψαν ήδη από χθες το άνοιγμα των καταστημάτων, καλώντας σε ανυπακοή. Μέσω κοινής επιστολής που υπέγραψαν δήμαρχοι πάνω από 30 μεγάλες πόλεις της Γαλλίας αναφέρεται ότι «η εθνική συνοχή είναι καθοριστικής σημασίας για την καταπολέμηση της πανδημίας» στηλιτεύοντας «την ανισότητα μεταχείρισης ανάμεσα στα εμπορικά της γειτονιάς, με τα βιβλιοπωλεία και τα εμπορικά καταστήματα μεγάλης επιφάνειας». Πρώτο Σαββατοκύριακο με λοκντάουν και πλήρη κακοφωνία επομένως, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ κτυπάει το καμπανάκι, ότι «κάθε μήνας λοκντάουν θα κοστίζει 15 δις επιπλέον».

Κόσμος

ΗΠΑ: Ο Μάικ Πενς επικοινώνησε με τη διάδοχό του Κάμαλα Χάρις

Μάικ Πενς

Άλλη μία κίνηση ξεκάθαρης αντίθεσης προς τον Ντόναλντ Τραμπ έκανε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που συνομίλησε τηλεφωνικά με τη διάδοχό του Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνον δεν έχει συγχαρεί τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν, για τη νίκη του, αλλά όπως έχει ξεκαθαρίσει, δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία. Ο απερχόμενος πρόεδρος θα μεταβεί το πρωί της ορκωμοσίας αεροπορικώς στο κλαμπ του, στο Μαρ α Λάγκο της Φλόριντας, όπου σκοπεύει να εγκατασταθεί.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς σκοπεύει να συμμετάσχει στην τελετή ορκωμοσίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Τραμπ και Πενς επιδεινώθηκαν από τότε που ο αντιπρόεδρος επικύρωσε στις 6 Ιανουαρίου τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώπιον των δύο σωμάτων του αμερικανικού κοινοβουλίου, που είχαν συνεδριάσει μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Έρευνα για τον ρόλο της αστυνομίας και υπουργείων

ΗΠΑ - Καπιτώλιο: Σημαίες και πλακάτ της εισβολής μπαίνουν σε μουσείο

ΗΠΑ - Μπάιντεν: Ανακοινώνει πάνω από 1,5 τρισ.δολάρια στήριξη στην οικονομία