Κόσμος

Επαγγελματικά ακίνητα: Μεταβάλλονται τα δεδομένα παγκοσμίως

φωτο αρχείου

H αγορά των ακινήτων έχει υποβληθεί εν μέσω της πανδημικής κρίσης σε μεγάλες αλλαγές, που μπορεί να είναι μόνιμες, παρά την κυκλοφορία των εμβολίων. Έντονα σημάδια έρχονται από τις ΗΠΑ, όπου άδεια εμπορικά κέντρα μετατρέπονται σε αποθηκευτικούς χώρους, απ' όπου γίνεται η διανομή προϊόντων που έχουν παραγγελθεί μέσω Διαδικτύου. Aκόμη και σε παραδοσιακά πολυκαταστήματα, όπως το Bloomingdale’s, ορισμένοι εργαζόμενοι πακετάρουν παραγγελίες που θα παραδοθούν ταχυδρομικά. Σε άλλα κτίρια, οι υπάλληλοι είναι περισσότεροι από τους πελάτες, καθώς οι ΗΠΑ, όπως και η Ευρώπη, προσπαθούν να καταπολεμήσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2.

Αλλά δεν μεταβάλλεται μόνον το τοπίο στο εμπόριο, αλλά στους χώρους γραφείου. Όλο και πιο πολλές εταιρείες επιτρέπουν την κατ' οίκον εργασία ως επιλογή για τον εργαζόμενο, τουλάχιστον, για κάποιες ημέρες μέσα στην εβδομάδα. Έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου Διευθυντών καταλήγει στο συμπέρασμα πως το 74% των εταιρειών σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν την κατ' οίκον εργασία, καθώς πάνω από ήμισυ των ερωτηθέντων σκοπεύουν να μειώσουν τους χώρους γραφείων που εκμεταλλεύονται σήμερα.

Χρησιμοποιώντας νέα εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επεξεργάστηκε 4.767 τηλεδιασκέψεις εταιρειών από τις 21 Ιούλιου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, το πρακτορείο Bloomberg καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι αρκετά τα διευθυντικά στελέχη που τονίζουν πως είναι μεγάλη η ανάγκη να μειωθούν οι δαπάνες στα ακίνητα. Προτείνουν δε τη μείωση των χώρων γραφείων, την επιτάχυνση του κλεισίματος υποκαταστημάτων, την επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων ή ακόμη και το κλείσιμο κέντρων δεδομένων.

Καμία τάση στις αγορές δεν είναι οριστική, αλλά με τα νέα δεδομένα αναρωτιέται κανείς τι θα απογίνουν μεσοπρόθεσμα οι επαγγελματικοί χώροι που είναι ήδη ανεκμετάλλευτοι, δεδομένου ότι η επιστροφή στην ομαλότητα θα είναι βαθμιαία. Η ρευστότητα στην αγορά ακινήτων έχει υποστεί πλήγμα από την αιφνίδια παύση κάθε δραστηριότητας στο λιανικό εμπόριο, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τις κυβερνήσεις. Η εταιρεία εμπορικών ακινήτων Landlord Shaftesbury, η οποία κατέχει καταστήματα, μπαρ ή εστιατόρια σε δημοφιλείς περιοχές στο Λονδίνο, όπως το Σόχο και το Κόβεντ Γκάρντεν, αναθεώρησε προς τα κάτω τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της στη βρετανική πρωτεύουσα κατά σχεδόν 700 εκατ. στερλίνες στις 3,1 δισ. στερλίνες, αντανακλώντας πτώση της τάξεως του 18,3% από πέρσι.

Αναλυτές προειδοποιούν για αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς οι τοποθετήσεις επενδυτών στις αγορές των εμπορικών και επαγγελματικών ακινήτων έχουν αυξηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Στις ΗΠΑ, οι επενδύσεις σε εταιρείες εμπορικών ακινήτων έχουν αυξηθεί από τα 2,2 τρισ. δολάρια το 2013, στα 3,4 τρισ. το 2019, δηλαδή προ πανδημίας της νόσου Covid-19. Στη Βρετανία, αντίστοιχα, επεκτάθηκαν από τα 595 δισ. δολάρια το 2013, στα 746 δισ. δολάρια. Εκτός από τους χώρους γραφείου, μεγάλη αναμένεται να είναι η συρρίκνωση των τραπεζικών υποκαταστημάτων, καθώς η πανδημία ανάγκασε αρκετά περισσότερους να εξοικειωθούν την εκτέλεση συναλλαγών μέσω του Διαδικτύου.

 

 

Κόσμος

Ρώμη: Eμφανίζουν την Παναγία ως “γέφυρα” Χριστιανοσύνης-Ισλάμ

Παναγία - Ρώμη  - Ισλάμ

Το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι τρέφουν μεγάλη εκτίμηση στην Παναγία και πως το όνομά της αναφέρεται στο Κοράνι, καθώς και πως είναι η μοναδική γυναίκα που αναφέρεται στο ιερό βιβλίο του Ισλάμ, το γνωρίζαμε λίγο ως πολύ.

Τώρα όμως η Ποντιφική Διεθνής Ακαδημία Marian (PAMI) προωθεί την Παναγία ως γέφυρα για το συνδυασμό του Ισλάμ και του Καθολικισμού μετά το σύμφωνο του Αμπού Ντάμπι μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του μεγάλου ιμάμη του al-Azhar Ahmed al-Tayyeb.

Την Πέμπτη, - όπως αναφέρει το pentapostagma.gr- η ακαδημία Marian στη Ρώμη ξεκίνησε μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων διάρκειας 10 εβδομάδων με τίτλο "Μαρία, ένα μοντέλο πίστης και ζωής για τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ" σε συνεργασία με το Μεγάλο Τζαμί της Ρώμης και το Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο της Ιταλίας.

Με βάση την πεποίθησή του ότι η Μαρία είναι «Εβραία, Χριστιανή και μουσουλμάνα», ο π. Gian Matteo Roggio, διοργανωτής της εκδήλωσης για την Παναγία, επιδιώκει να εμφανίσει την Θεοτόκο ως πρότυπο «ανοιχτών συνόρων» μεταξύ θρησκευτικών και πολυπολιτισμικών κόσμων.

Η Μαρία απαντά «στους γενετικούς κώδικες του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ», ισχυρίζεται ο Ρότζιο, μέλος της θρησκευτικής τάξης των ιεραποστολών της Παναγίας της Λα Σαλέτ, γράφοντας στο περιοδικό Famiglia Cristiana.

Από την πλευρά του ο ισλαμιστής ιστορικός Raymond Ibrahim είπε στο Church Militant ότι "αυτή η σειρά είναι μια ακόμη προσπάθεια να προσπαθήσει να πείσει τους Καθολικούς ότι το Ισλάμ είναι κάπως παρόμοιο με την πίστη τους "

Για παράδειγμα, οι διοργανωτές της σειράς των διαδικτυακών συναντήσεων επιμένουν, όπως είπαμε και πριν, ότι η Παναγία ήταν «Εβραία, Χριστιανή και μουσουλμάνα», κάτι που ισχύει μόνο κατά τα δύο τρίτα: Ναι, ήταν Εβραία από φυλή, και ναι, ήταν Χριστιανή, αλλά σίγουρα δεν ήταν Μουσουλμάνα, αφού μεταξύ άλλων η θρησκεία αυτή εμφανίστηκε 600 χρόνια μετά το τέλος της γήινης ζωής της.

"Ακόμη χειρότερα, σε αντίθεση με την εικόνα της Αιώνιας Παρθένου, όπως είναι για 1,5 δισεκατομμύριο Χριστιανούς - Καθολικοί και Ορθόδοξοι - το Ισλάμ παρουσιάζει τη Μαρία, τη Μητέρα του Χριστού, ως «παντρεμένη» και πως «συνευρίσκεται» με τον Μωάμεθ στον παράδεισο», αποκάλυψε ο Ιμπραήμ.

Σε ένα άρθρο για το περιοδικό Frontpage με τίτλο "Μωάμεθ και Παναγία" ο Ιμπραήμ ανέφερε ένα Χαντίθ (Ισλαμική κανονική παράδοση) όπου ο Μωάμεθ, ο προφήτης του Ισλάμ, δηλώνει: "Ο Αλλάχ θα με παντρέψει στον παράδεισο με την Μαρία, κόρη του Imran."

Επίσης ο πρώην αναπληρωτής υπουργός θρησκευτικών δωρεών της Αιγύπτου, Δρ. Salem Abdul Galil, δήλωσε ανοιχτά ότι μεταξύ άλλων βιβλικών γυναικών όπως η αδελφή του Μωυσή και η σύζυγος του Φαραώ, «ο προφήτης Μωάμεθ θα παντρευτεί την Παναγία στον παράδεισο»

Τα διαδικτυακά σεμινάρια θα τελειώσουν κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού στην αίθουσα συνεδριάσεων του Μεγάλου Τζαμιού της Ρώμης. Ο Ρότζιο ελπίζει ότι η σειρά θα ολοκληρωθεί στο τζαμί μόλις πέσει ο ήλιος, με ένα γεύμα φιλίας και αδελφότητας ως απτό σύμφωνο για την υπηρεσία του κοινού καλού όλων.

Αυτό, γράφει ο Roggio, υπακούει στην «κατανόηση της μεγάλης θεϊκής χάρης του εγγράφου του Αμπού Ντάμπι» .

Οι σειρές διαλέξεων θα δοθούν από κοινού από Καθολικούς και Μουσουλμάνους ομιλητές, οι οποίοι θα επιδιώξουν «διάλογο, γνώση και συνεργασία» σχετικά με θέματα όπως η «Μαρία, μια γυναίκα της πίστης», καθώς και η προσευχή, η αγνότητα, η φιλοξενία, η μη βία, η μετάνοια , η νηστεία και η ιθαγένεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζωοδόχος Πηγή Μπαλουκλή: Η Παναγιά της Πόλης και τα μισοτηγανισμένα ψάρια

Εκκλησιές και Μοναστήρια της Κρήτης αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου (φωτο)

Παναγία η Γοργοϋπήκοος: Η γρήγορη προστασία των Χριστιανών