Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Η χώρα των εκατομμυριούχων θέλει πλήρες διαζύγιο από την Ε.Ε

Image
Ζυρίχη
 clock 21:54 | 26/12/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Στη χώρα των Ελβετών, πολλά θυμίζουν πλέον τη διαμάχη για το Brexit: Η κυβέρνηση της Βέρνης επιμένει στην πλήρη ανεξαρτησία από την Ε.Ε. Η Ελβετία ουσιαστικά δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ είναι όμως μακράν ο καλύτερος γείτονάς της και ο πρώτος εμπορικός εταίρος.

Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Bertelsmann, καμία άλλη χώρα δεν έχει επωφεληθεί τόσο πολύ από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, όσο η Ελβετία. Χωρίς να είναι μέλος.

Η Ελβετία δεν θέλησε ποτέ να συμμετάσχει στις προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και την ολοκλήρωση της Γηραιάς ηπείρου: Επειδή γλίτωσε από τους δύο παγκόσμιους πολέμους,το πολιτικό και κυρίως το οικονομικό κατεστημένο της χώρας σκέφτεται με έναν καθαρά εμπορευματικό τρόπο. Οπως άλλωστε και οι Βρετανοί με το Brexit.

Η επί μακρόν προγραμματισμένη σύναψη συμφωνίας Ε.Ε-Ελβετίας έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί από τον περασμένο Μάιο. Μια άτυπη σύνοδος κορυφής τον Νοέμβριο μεταξύ του Αντιπροέδρου της Επιτροπής της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, και του Ελβετού υπουργού Εξωτερικών Ιγνάσιο Κασίς, έληξε επίσης χωρίς αποτέλεσμα. 

Μετά τη συνάντηση, ο Σέφκοβιτς ζήτησε ένα δεσμευτικό πρόγραμμα από την Ελβετία και μάλιστα σύντομα.

Η κυβέρνηση της Βέρνης, από την άλλη πλευρά, δεν θέλει να διαπραγματευτεί το ευαίσθητο θέμα παρά μόνο μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, το φθινόπωρο του 2023. Για τις Βρυξέλλες όμως, η ημερομηνία αυτή είναι πολύ μακρινή.

Ο τετρακομματικός συνασπισμός στη Βέρνη παλεύει σκληρά για να βρει τη σωστή στρατηγική για την Ε.Ε. Η επόμενη συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Σέφκοβιτς και του Ελβετού υπουργού Εξωτερικών Κασίς, έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιανουαρίου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Επειδή όμως αυτό ακυρώθηκε, τώρα αναζητείται νέο «ραντεβού".

Φόβος για απώλεια κυριαρχίας

Πολλοί Ελβετοί φοβούνται την απώλεια της κυριαρχίας τους. Φοβούνται ότι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το ελβετικό κοινωνικό σύστημα. Τα συνδικάτα, με τη σειρά τους, φοβούνται το μισθολογικό ντάμπινγκ από ξένους εργάτες.  Το ερώτημα εάν η Ελβετία πρέπει να υιοθετήσει τη νομοθεσία της ΕΕ για εμπορικά θέματα και να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, είναι ακόμη πιο λεπτό. Από τη σκοπιά των Βρυξελλών, αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εσωτερική αγορά. Αυτή η συζήτηση θυμίζει επίσης τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας.

Οι πρώτες συνέπειες στην εκπαίδευση

Τα Ελβετικά πανεπιστήμια αισθάνονται τώρα τις πρώτες συνέπειες της αποξένωσης μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας. Στο «Europe Horizon», το μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης έρευνας στον κόσμο, η Ελβετία είναι πλέον μόνο μια «συνδεδεμένη τρίτη χώρα». Ο Ντέτλεφ Γκίντερ, Αντιπρόεδρος Έρευνας στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη (ETH), εκφράζει φόβους ότι τα πανεπιστήμια θα χάσουν την επαφή με την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα. Υπενθυμίζει ότι οι ερευνητές του Ινστιτούτου ETH έχουν λάβει συνολικά περισσότερα από 500 εκατομμύρια Ελβετικά φράγκα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας από το 2007 για να προωθήσουν τα έργα τους.

Αλλά και η Ελβετία θα πρέπει να μεταφέρει τακτικά χρήματα στα ταμεία της ΕΕ, καθώς επωφελείται μόνιμα από την ενιαία αγορά. Από οικονομική άποψη, η ρήξη με την ΕΕ δύσκολα μπορεί να είναι προς το συμφέρον της Ελβετίας.

Διαβάστε επίσης:

Λιβύη: Δεκάδες πτώματα μεταναστών ξεβράστηκαν στις ακτές της χώρας - Ανάμεσα τους κι ένα βρέφος

Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι χώρες που βρίσκονται στο «κόκκινο» στις ΗΠΑ – Μεταξύ τους και η Ελλάδα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis