Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Είναι ο ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας παραβίαση των διεθνών νόμων;

Πόλεμος Ισραήλ
 clock 19:24 | 12/10/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι ειδικοί στα διεθνή δικαιώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον αδιάκριτο χαρακτήρα της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Γάζα που σκότωσε 1.100 Παλαιστίνιους και κατέστρεψε σχολεία και νοσοκομεία, ενώ ο πολιορκημένος θύλακας παραμένει υπό αποκλεισμό. Ακτιβιστές λένε ότι η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διακόψει την παροχή ρεύματος, νερού και καυσίμων στον θύλακα ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία ολόκληρου του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων και παραβιάζει τους διεθνείς νόμους.

Το Ισραήλ λέει ότι δεν θα αποκατασταθεί νερό και καύσιμα έως ότου η Χαμάς επιστρέψει τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους που συνελήφθησαν το Σάββατο μετά την πιο θανατηφόρα επίθεση στο εσωτερικό του Ισραήλ που διεξήχθη από την παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα. Τουλάχιστον 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και 3.000 τραυματίστηκαν όταν μαχητές της Χαμάς εισήλθαν στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα πλαγιάς και επιτέθηκαν με όπλα σε γειτονιές κοντά στον φράχτη των συνόρων της Γάζας. Υπολογίζεται ότι 150 άτομα έχουν αιχμαλωτιστεί από τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα στείλει πυρομαχικά στο Ισραήλ, αφού υποσχέθηκε «ακλόνητη» υποστήριξη στη χώρα μετά την επίθεση της Χαμάς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Μπάιντεν απέφυγε να προτρέψει το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του επίθεσης. «Τηρούμε τους νόμους του πολέμου», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ομιλία του την ίδια μέρα.

Αλλά ποιοι είναι ακριβώς οι νόμοι του πολέμου; Και υποστηρίζονται καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 260 παιδιά και 230 γυναίκες; Ποιοι είναι οι νόμοι του πολέμου; Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Γάζας θεωρείται ως «συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση» σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, που διέπεται από το Κοινό Άρθρο 3 της Σύμβασης της Γενεύης του 1949, που συμπληρώθηκε από τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα του 1977. Αυτοί οι νόμοι του πολέμου απαγορεύουν τη συλλογική τιμωρία ενός πληθυσμού.

Στο πιο βασικό τους επίπεδο, λένε ότι τα αντιμαχόμενα μέρη πρέπει: Διακρίνετε μεταξύ μαχητών και αμάχων Διατηρήστε τις μη στρατιωτικές υποδομές, όπως σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία. Δώστε εκ των προτέρων προειδοποίηση για επιθέσεις εάν υπάρχουν άμαχοι σε στοχευμένες τοποθεσίες Αποφύγετε να βλάψετε το ιατρικό προσωπικό και να στερήσετε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και νερό από τις ιατρικές εγκαταστάσεις Επιτρέψτε τη διέλευση αμερόληπτης ανθρωπιστικής βοήθειας. Αφήστε τους αμάχους και τους αιχμαλωτισμένους μαχητές σώοι. Ο φόνος, η σκληρή μεταχείριση, τα βασανιστήρια και η σύλληψη ομήρων απαγορεύονται. Οι ανισορροπίες δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων δεν λαμβάνονται υπόψη, πράγμα που σημαίνει ότι η Χαμάς και η ισραηλινή κυβέρνηση θα κρίνονται αποκλειστικά με βάση τις πράξεις τους.

Οι δολοφονίες αμάχων από τη Χαμάς έχουν καταδικαστεί ευρέως. Τώρα, η διεθνής προσοχή στρέφεται στην αδιάκριτη σφυρηλάτηση από το Ισραήλ στον εγκλωβισμένο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, τα δεινά που θα κλιμακωθούν περαιτέρω με την επικείμενη χερσαία επίθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γάζα: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ

Ηράκλειο: Δηλώνει τοξικομανής ο 63χρονος με το 1,5 κιλό ηρωίνης - Ο Δικηγόρος του στο ekriti

ΑΔΜΗΕ: Ο νέος φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis