Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο μωρά γεννήθηκαν με εγκεφαλικές βλάβες λόγω κορωνοϊού – Κατέληξε το ένα

Image
μωρό κορωνοιος
 clock 08:36 | 11/04/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο κορωνοϊός μπορεί να διαπεράσει τον προστατευτικό φραγμό του πλακούντα και να περάσει από τις εγκύους στα αγέννητα μωρά τους, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσαν, επιβεβαίωσαν τη μόλυνση δύο εμβρύων στο Μαϊάμι, τα οποία υπέστησαν σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες από τον κορωνοϊό. Δυστυχώς το ένα κατέληξε αιφνιδίως τον 13ο μήνα της ζωής του.

Τα δύο βρέφη γεννήθηκαν από νεαρές μητέρες, οι οποίες είχαν βρεθεί θετικές στον κορωνοϊό στο δεύτερο τρίμηνο της κυήσεως. Οι γυναίκες ήσαν έγκυοι το 2020, στην κορύφωση του κύματος που προκαλούσε ο κορονοϊός Δέλτα. Εκείνη την εποχή δεν είχε αρχίσει ακόμα η ευρεία διάθεση των εμβολίων κατά της COVID-19.

Τα δύο μωρά γεννήθηκαν στο Μαϊάμι. Η περίπτωσή τους δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Pediatrics, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP).

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, κανένα από τα δύο δεν έφερε τον κορωνοϊό όταν γεννήθηκε. Ωστόσο και τα δύο είχαν αντισώματα και αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι ο κορονοϊός που είχε νοσήσει τις μητέρες τους, είχε βρει τον δρόμο και προς τον δικό τους οργανισμό.

Ένα πρόωρο και ένα τελειόμηνο

Το ένα μωρό ήταν ένα αγοράκι που γεννήθηκε πρόωρα (την 32η εβδομάδα της κυήσεως). Η μητέρα του ήταν μία γυναίκα ηλικίας 21 ετών, η οποία ήταν υγιής έως την 26η εβδομάδα της κυήσεως. Νόσησε από κορονοϊό και εισήχθη στο νοσοκομείο με πνευμονία και πολυοργανική νόσο. Το αγοράκι της γεννήθηκε με καισαρική τομή και έζησε μόλις 13 μήνες.

Το δεύτερο μωρό ήταν ένα τελειόμηνο κοριτσάκι (γεννήθηκε την 39η εβδομάδα της κυήσεως). Ο κορονοϊός μόλυνε την 20χρονη μητέρα της κάποια στιγμή προς τα τέλη του δεύτερου τριμήνου της κυήσεως. Η γυναίκα όμως ήταν ασυμπτωματική και όλες οι εξετάσεις της κύησης έδειχναν φυσιολογικές.
Και τα δύο μωρά παρουσίασαν αμέσως μετά τη γέννησή τους επιληπτικές κρίσεις. Με την πάροδο του χρόνου ανέπτυξαν μικροκεφαλία και παρουσίασαν σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση.

Οι μαγνητικές τομογραφίες στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως είχαν σοβαρή ατροφία του εγκεφάλου και άλλες αλλοιώσεις. Η νεκροψία που έγινε στο μωράκι που πέθανε εντόπισε ίχνη του κορονοϊού. Έδειξε επίσης, μεταξύ άλλων, πως είχε σημαντική μείωση στο βάρος του εγκεφάλου και στον όγκο της λευκής ουσίας.

Τα νευρολογικά ευρήματα στα δύο μωρά θύμιζαν τις εκδηλώσεις που προκαλεί η υποξεία από ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια, γράφουν οι ερευνητές. Με άλλα λόγια, τα μωρά είχαν συμπτώματα που προκαλεί η μειωμένη αιμάτωση και παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Η πρώτη φορά

«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ο κορονοϊός σε ένα όργανο στο οποίο πέρασε μέσω του πλακούντα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Dr. Michael Paidas, καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Παανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

«Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι τόσο σημαντικές αυτές οι περιπτώσεις». Ίχνη που είχε αφήσει ο κορωνοϊός βρέθηκαν επίσης στους πλακούντες των δύο νεαρών γυναικών, πρόσθεσε.

Αυτού του είδους τα περιστατικά είναι σπάνια, εκτίμησε η Dr. Shahnaz Duara, καθηγήτρια Νεογνολογίας στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από κορονοϊό στην εγκυμοσύνη, πρέπει να ενημερώνουν τους παιδιάτρους τους, πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε ότι πολλά αναπτυξιακά προβλήματα είναι σχετικά αδιόρατα έως ότου τα παιδιά πάνε στο σχολείο», είπε. «Επομένως οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση έως την ηλικία των 7-8 ετών».

Οι δύο ειδικοί συνιστούν επίσης στις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυοι, να εμβολιάζονται εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Πηγή: iatropedia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Το στρες της εγκύου μπορεί να είχε αρνητική επίπτωση στον εγκέφαλο του αγέννητου μωρού

Τα βρέφη θυμούνται σε ποιο σημείο του τοκετού δεν είχαν άλλες αντοχές

ΠΟΥ: Τέλος στις επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis