Κόσμος

Διπλωματικές σχέσεις με Ρωσία και Κίνα επιδιώκει ο Γουαϊδό

8e20ce1480299b8a7c54a2f00f86fd8d.jpg

Διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και την Ρωσία, τους δύο ισχυρότερους υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, προσπαθεί να συνάψει η αντιπολίτευση της λατινοαμερικανικής χώρας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Χουάν Γουαϊδό.

Ο κ. Γουαϊδό έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, με την στήριξη των ΗΠΑ και δεκάδων άλλων χωρών. Επιχειρεί να συγκροτήσει παράλληλη κυβέρνηση που θα εκτοπίσει το καθεστώς Μαδούρο. Τυχόν αναγνώριση του κ. Γουαϊδό από την Μόσχα και το Πεκίνο θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στον «τσαβίστα» πρόεδρο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times» ο κ. Γουαϊδό δεν διευκρίνισε πώς γίνονται οι επαφές με το Πεκίνο και την Μόσχα, λέγοντας απλώς πως διαδικασία εγκαθίδρυσης επίσημων σχέσεων με τις δύο χώρες είναι σε εξέλιξη.

«Στέλνουμε και λαμβάνουμε» μηνύματα, είπε στους FT ο κ. Γουαϊδό. «Αυτά είναι που μπορώ να πω για την ώρα».

Στα μέσα της εβδομάδας η «Wall Street Journal» μετέδωσε πως συνεργάτες του κ. Γουαϊδό έχουν συναντήσει κινέζους διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον, καθώς η κινεζική κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που έχει στην Βενεζουέλα. Το Πεκίνο διέψευσε το δημοσίευμα.

Όσον αφορά την Ρωσία, αξιωματούχος στην Μόσχα είπε στους FT πως το Κρεμλίνο δεν συνομιλεί απευθείας με τον κ. Γουαϊδό αλλά επικοινωνεί υπογείως με τους υποστηρικτές του στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Φαίνεται πως είναι μαριονέτα και συνεπώς είναι προτιμότερο να μιλάμε με αυτόν που κινεί τις κλωστές», προσέθεσε η πηγή.

Η κρίσιμη μέρα

Η επόμενη κρίσιμη ημέρα στην κόντρα Μαδούρο - Γουαϊδό είναι η 23η Φεβρουαρίου, καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί πως θα διασφαλίσει την εισροή της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν στείλει στα σύνορα με την Κολομβία και την Βραζιλία.

Ο κ. Μαδούρο ωστόσο έχει διαμηνύσει πως θεωρεί την βοήθεια πρόσχημα για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στην Βενεζουέλα. Οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν στήσει οδοφράγματα σε μεθοριακές διαβάσεις, ενώ ο κ. Μαδούρο εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα με την Κολομβία.

Ο κ. Γουαϊδό από την πλευρά του υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει 600.000 εθελοντές που θέλουν να λάβουν μέρος στην διανομή των τροφίμων και φαρμάκων.

Παρά τις απειλές Μαδούρο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στέλνουν αεροπορικώς φορτία βοήθειας στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, εντείνοντας την πίεση στο Καράκας.

 

Κόσμος

ΠΟΥ - Κορωνοϊός: Η ινδική μετάλλαξη γίνεται παγκοσμίως κυρίαρχη

παγκόσμιος οργανισμός υγείας

Η ινδική μετάλλαξη εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Σουμία Σουαμινάθαν εξέφρασε, επίσης, την απογοήτευσή της για την αποτυχία του υποψηφίου εμβολίου της CureVac σε μια κλινική δοκιμή, να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές αποτελεσματικότητας του ΠΟΥ, ιδιαιτέρως επειδή υψηλά μεταδοτικές παραλλαγές προτάσσουν την ανάγκη για νέα, αποτελεσματικά εμβόλια.

«Η παραλλαγή Δέλτα επίκειται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της», τόνισε η Σουαμινάθαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οι παραλλαγές του κορωνοϊού αναφέρθηκαν από την CureVac, όταν η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα πως το εμβόλιό της αποδείχθηκε μονάχα 47% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου, λίγο λιγότερο από το σημείο αναφοράς 50% του ΠΟΥ. Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέγραψε τουλάχιστον 13 παραλλαγές που κυκλοφορούν στον πληθυσμό που μελέτησε.

Δεδομένου ότι παρόμοια εμβόλια mRNA από τις Pfizer και BioNTech και τη Moderna έδειξαν ποσοστά αποτελεσματικότητας που έφθαναν στο 90%, η Σουαμινάθαν σημείωσε ο κόσμος περιμένει περισσότερα από το υποψήφιο εμβόλιο της CureVac.

«Απλά επειδή πρόκειται για ένα ακόμη εμβόλιο mRNA, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλα τα εμβόλια mRNA είναι τα ίδια, διότι το καθένα εξ αυτών έχει λίγο διαφορετική τεχνολογία», εξήγησε η Σουαμινάθαν. Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν πως η Αφρική παραμένει μια περιοχή που προκαλεί ανησυχία, ακόμα κι αν αντιπροσωπεύει μονάχα το 5% περίπου των νέων μολύνσεων παγκοσμίως και το 2% των θανάτων.

Τα νέα κρούσματα στη Ναμίμπια, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Ρουάντα διπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, την ώρα η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει πολύ μικρή.

«Η πορεία αυτή είναι πολύ, πολύ ανησυχητική», τόνισε ο Ράιαν. «Η σκληρή αλήθεια είναι ότι σε μια εποχή πολυάριθμων παραλλαγών, που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, έχουμε αφήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, του ευάλωτου πληθυσμού της Αφρικής, απροστάτευτα από τα εμβόλια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Στα 469 τα νέα κρούσματα - 307 οι διασωληνωμένοι, 20 θάνατοι

Κρήτη - κορωνοϊός: 23 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊος - Εμβόλια: Οι ΗΠΑ παρέδωσαν 1 εκατ. δόσεις στον Καναδά