Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση «καίει» τον Σούνακ: «Λάθος απόφαση» - «Συγγνώμη» μέσω... email λένε οι Βρετανοί

Image
σούνακ
 clock 07:52 | 29/11/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η YouGov στη Βρετανία δείχνει ότι οι Βρετανοί πολίτες θεωρούν λάθος την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις δηλώσεις για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Σε ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, μετά τις αντιδράσεις ακόμη και από το εσωτερικό της χώρας του αλλά και από διεθνή ΜΜΕ (Bloomberg, Times, Politico κ.ά.) και ενώ ακόμη και Βρετανοί στέλνουν email στον Έλληνα πρωθυπουργό ζητώντας συγγνώμη για την απρεπή στάση του ομολόγου του, η δημοσκόπηση έρχεται να... δέσει το αυτογκόλ του Σούνακ.

Η ερώτηση της δημοσκόπησης στους Βρετανούς πολίτες διατυπώνεται ως εξής:

«Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή ή τη λανθασμένη απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση;».

Στην ερώτηση, το 11% απάντησε ότι η απόφαση ήταν σωστή, το 22% ότι δεν γνωρίζει, ενώ το 66% θεωρεί ότι η απόφαση ήταν λάθος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά ανά κόμμα, καθώς ακόμη και οι Συντηρητικοί, το κόμμα του οποίου επικεφαλής είναι ο Σούνακ, έχουν απαντήσει σε ποσοστό 59% ότι επρόκειτο για λανθασμένη απόφαση (το 21% των Συντηρητικών θεωρεί ότι ήταν σωστή).

Image
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

 

Επίσης, ένας στους δύο Βρετανούς (ποσοστό 49%) θεωρούν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, έναντι μόλις 15% που θέλει να παραμείνουν στη Βρετανία. Ένα 26% δεν έχει πρόβλημα με καμία από τις δύο επιλογές, ενώ 10% απαντά «δεν γνωρίζω».

Image
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 2

 

Σε άλλη δημοσκόπηση, επίσης σημερινή, ένας στους δύο ερωτηθέντες (ποσοστό 50%) πιστεύει ότι την απόφαση για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα πρέπει να πάρει το Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται, έναντι 22% που προτιμά να λάβει την απόφαση η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Image
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 3

 

Η YouGov plc είναι μια βρετανική διεθνής εταιρεία έρευνας αγοράς και ανάλυσης δεδομένων μέσω του Διαδικτύου, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία-Ειρηνικό.

Στέλνουν email για «Συγγνώμη» στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας τόνισε μέσω της εκπομπής «Live News» του Mega, πως Βρετανοί πολίτες στέλνουν email στον πρωθυπουργό, ζητώντας... «συγγνώμη» για τη συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ.

«Νομίζω ότι με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο κ. Σούνακ ανέδειξε το θέμα. Αντί να κάνω κρίσεις εγώ, θα διαβάσω μια παράγραφο ενός από τα πολλά μηνύματα που φτάνουν από Βρετανούς πολίτες στο mail του πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα οποία ζητούν συγγνώμη εκ μέρους των Βρετανών πολιτών», είπε.

Το απόσπασμα του μηνύματος που έλαβε στο mail του ο κ. Μητσοτάκης, κατά τον κ. Τσιόδρα, ανέφερε: «Αγαπητέ πρωθυπουργέ, ως Βρετανός πολίτης θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για τον παιδαριώδη και αγενή τρόπο με τον οποίο σας συμπεριφέρθηκε ο πρωθυπουργός μας κατά την επίσκεψή σας. Η μεταχείρισή σας αποτελεί απόδειξη της αδυναμίας και της έλλειψης θάρρους της κυβέρνησής μας. Όπως πολύ σωστά υπονοείτε, αν κάποιος δεν έχει το θάρρος των πεποιθήσεών του και δεν είναι διατεθειμένος να έχει μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με έναν φίλο και σύμμαχο, τότε αυτό λέει πολλά γι’ αυτόν».

Ο Δημήτρης Τσιόδρας πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ήταν πάρα πολλά τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε αυτό το ύφος.

 

Δ. Τσιόδρας: Δεν υπήρχε συμφωνία να μη γίνει αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα

Όσον αφορά τη διαρροή από την Ντάουνινγκ Στριτ για συμφωνία ώστε να μην τεθεί στη συνάντηση το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού επισήμανε: «Κατηγορηματικά όχι, δεν υπήρχε τέτοια συμφωνία. Πάντα τίθεται από την ελληνική πλευρά αυτό το θέμα».

«Πυρά» του βρετανικού Τύπου κατά Σούνακ -Συνάντηση Γεραπετρίτη με Κάμερον

Ο βρετανικός τύπος καταδίκασε με αιχμηρό τρόπο την συμπεριφορά του κ. Σούνακ, στην πλειοψηφία του εκφράστηκε θετικά ως προς τις ελληνικές θέσεις, ακόμα και συντηρητικά έντυπα και δόθηκε νέα ώθηση στην υπόθεση, που δεν είναι σίγουρο ότι θα γινόταν αν η συνάντηση γινόταν κανονικά και κάθε πλευρά εξέφραζε τις θέσεις της, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

«Αδύναμος», «μικρός Βρετανός», «τεράστια αγένεια» είναι μόνο λίγοι από τους χαρακτηρισμούς που αποδίδουν οι Βρετανοί στον πρωθυπουργό τους Ρίσι Σούνακ, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα σχόλια είναι ιδιαίτερα προσβλητικά για τον Βρετανό πρωθυπουργό, τονίζοντας: «Πολύ κακή διπλωματία. Μπορεί να γίνει ενήλικος;»

Χαρακτηριστικό της δύσκολης θέσης στην οποία βρέθηκε η βρετανική κυβέρνηση είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του Γιώργο Γεραπετρίτη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις και να εξομαλυνθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Πατώνει στις δημοσκοπήσεις ο Σούνακ

Ο κ. Σούνακ, ο οποίος βρίσκεται ούτως ή άλλως πολιτικά στρυμωγμένος στην πολιτική σκηνή της Μ. Βρετανίας καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται 20 μονάδες πίσω από τον υποψήφιο των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ, οδηγήθηκε σε ένα αυτογκόλ όπως αποτυπώνεται και σε δημοσκόπηση της YouGov σύμφωνα με την οποία το 66% των Βρετανών χαρακτηρίζει λάθος την στάση του, ενώ την ίδια άποψη έχουν και οι Συντηρητικοί σε ποσοστό 59%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας για τα Γλυπτά: Θύελλα αντιδράσεων για το «ατόπημα» Σούνακ

Μετά το «κάζο» του Σούνακ, ο Κάμερον ζήτησε και συνάντησε τον Γεραπετρίτη στο ΝΑΤΟ

Οι Βρετανοί «κατακεραυνώνουν» τον Σούνακ: «Πολύ κακή διπλωματία. Μπορεί να γίνει ενήλικος;»

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis