Κόσμος

Δημοψήφισμα για χαλάρωση της νομοθεσίας περί αμβλώσεων στην Ιρλανδία

irlandia-lio-barantkar.jpg

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας πρότεινε τη Δευτέρα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να φιλελευθεροποιηθεί το νομικό καθεστώς γύρω από τις αμβλώσεις στη συντηρητική καθολική χώρα - ένα από τα πιο αυστηρά στον κόσμο - στα τέλη Μαΐου, δίνοντας για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια στους ψηφοφόρους μια ευκαιρία να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την αλλαγή του νομικού πλαισίου για το ζήτημα.

Οι Ιρλανδοί θα ερωτηθούν εάν θέλουν ή όχι να ακυρωθεί η όγδοη τροπολογία του Συντάγματος (1983) με την οποία κατοχυρωνόταν το ισότιμο δικαίωμα στη ζωή της μητέρας και του αγέννητου παιδιού και αντ' αυτού να επιτραπεί στο κοινοβούλιο να θεσπίζει νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Παρότι δεν θα τεθεί στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα αρχίζει να καταρτίζει νομοθεσία βάσει των εισηγήσεων διακομματικής επιτροπής της ιρλανδικής Βουλής τον περασμένο μήνα. Αυτές περιλαμβάνουν την πρόταση να επιτρέπεται, χωρίς περιορισμούς, ο τερματισμός της κύησης έως και τις 12 εβδομάδες, μεταξύ άλλων.

«Η κυβέρνηση συμφώνησε για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος», το οποίο θα διοργανωθεί «στα τέλη Μαΐου», ανέφερε ο κ. Βαράντκαρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της ιρλανδικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία αφού το θέμα συζητηθεί στο κοινοβούλιο και ψηφιστεί ένας νόμος, κρίνοντας ότι «αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι εφαρμόσιμο».

Κόσμος

Κορωνοϊός: Η νέα μετάλλαξη Δέλτα Plus στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας

κορωνοϊός

Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία παρακολουθούν στενά μια νέα μετάλλαξη (την ΑΥ.4.2.) της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού, η οποία προκαλεί έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών Covid-19, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα αυτή μετάλλαξη, γνωστή και ως Δέλτα+ (Delta Plus).

Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια. Μέχρι στιγμής δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή που αποτελεί πηγή ανησυχίας (variant of concern). H Δέλτα είχε αποκτήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό φέτος τον Μάιο, αφότου είχε πλέον υπερκεράσει την παραλλαγή Άλφα, λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας.

Η ΑΥ.4.2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο και έκτοτε αργά αλλά σταθερά εξαπλώνεται. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) δήλωσε ότι «δυνητικά είναι ένα οριακά πιο μολυσματικό στέλεχος. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτό που είδαμε με την Άλφα και τη Δέλτα, οι οποίες ήσαν 50% έως 60% πιο μεταδοτικές». Εκτίμησε ότι «πιθανώς είναι έως 10% πιο μεταδοτική… Σε αυτό το στάδιο θα έλεγα να περιμένουμε και να δούμε, χωρίς πανικό. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά όχι κάτι τελείως καταστροφικό όπως αυτό που είδαμε προηγουμένως».

Λίγα κρούσματα της Δέλτα+ έχουν εντοπιστεί επίσης στις ΗΠΑ και στη Δανία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός - Καπραβέλος: Εκκληση στην κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τις παρελάσεις με κόσμο

Κορωνοϊός: Αρνητής παραμένει... άταφος επειδή οι συγγενείς του δεν έχουν πειστεί ότι πέθανε από τον ιό!

Ελλάδα: Ιστορικά υψηλή επίδοση στον δείκτη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

ESPA BANNER