Κόσμος

Διαρροή μεθανίου στην Ανταρκτική

Φωτό αρχείου

Την πρώτη ενεργό διαρροή μεθανίου από τον πυθμένα της θάλασσας στην ατμόσφαιρα της Ανταρκτικής αποκάλυψε ομάδα επιστημόνων σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα μικρόβια που συνήθως καταναλώνουν το καταστροφικό αέριο του θερμοκηπίου, προτού αυτό φθάσει στην ατμόσφαιρα, έχουν χαμηλή παρουσία στην περιοχή, επιτρέποντας μετά βεβαιότητος στο αέριο να διαφύγει και να θερμάνει το τοπικό κλίμα.

Τεράστιες ποσότητες μεθανίου πιστεύεται πως βρίσκονται αποθηκευμένες κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας γύρω από την Ανταρκτική ήπειρο, πιθανώς προερχόμενες από αποσυντεθειμένα φύκια θαμμένα κάτω από ιζήματα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η απελευθέρωση μεθανίου από υποβρύχια αποθέματα καλυμμένα με πάγο αποτελεί μία από τις βασικότερες ανησυχίες των επιστημόνων, οι οποίοι προειδοποιούν πως πρόκειται για σημάδι ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση καθίσταται ασταμάτητη.

«Ο κύκλος του μεθανίου είναι σαφώς κάτι που πρέπει να προβληματίσει έντονα την κοινωνία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντριου Θέρμπερ, από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Oregon State, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, συμπληρώνοντας πως η μη απορρόφηση του αερίου από μικρόβια είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική.

Κόσμος

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν καλώντας τον Ερντογάν να βοηθήσει στρατιωτικά τη Χαμάς

παλαιστινη

Το παιχνίδι του Ερντογάν έπαιξαν το μεσημέρι χιλιάδες Παλαιστίνιοι, που πραγματοποίησαν διαδήλωση μετά από την προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί Αλ Άκσα, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Οι διαδηλωτές φώναζαν ρυθμικά «Ερντογάν- Ερντογάν» και «για όνομα του Θεού, Τουρκία», καλώντας τον πρόεδρο της Τουρκίας να βοηθήσει στρατιωτικά την Χαμάς στην σύρραξη με τον ισραηλινό στρατό, όπως κατέγραψε η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Διοίκησης των Ισλαμικών Ιδρυμάτων της Ιερουσαλήμ, «πάνω από 20.000 Παλαιστίνιοι έλαβαν μέρος στην προσευχή της Παρασκευής»- και πολλοί από αυτούς έλαβαν μέρος στην διαδήλωση που ακολούθησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεσανατολικό: "Βροχή" από βόμβες έριξε το Ισραήλ στη Γάζα τη νύχτα

Πόλεμος νεύρων από το Ισραήλ στη Γάζα: Ανακοίνωσαν χερσαία εισβολή και μετά τη διέψευσαν!

Συμβούλιο Ασφαλείας: Οι ΗΠΑ μπλόκαραν κοινή δήλωση για τη σύρραξη Ισραηλινών - Παλαιστινίων