Κόσμος

Το Brexit θα διαρκέσει ...πολύ, προειδοποιεί ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός

brexit-dromos-broxi-simaies.jpg

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρίσκονται σε συνομιλίες για πολλά χρόνια, ακόμα κι αν η χώρα αποχωρήσει από το μπλοκ χωρίς συμφωνία.

«Δεν έχει γίνει απόλυτα αντιληπτό, αυτό δεν τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου. Κάποιοι γνωρίζω ότι κουράστηκαν με το Brexit και ίσως είναι της άποψης ότι αυτό θα τελειώσει στις 31 Οκτωβρίου, είτε με μια συμφωνία είτε χωρίς», δήλωσε ο Βαράντκαρ σε δημοσιογράφους στο κάστρο του Χίλσμπορο κοντά στο Μπέλφαστ.

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε σε κάποια φάση θα πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι διαπραγματεύσεις, και τα πρώτα πράγματα στην ατζέντα θα είναι τα δικαιώματα των πολιτών, ο οικονομικός διακανονισμός και η λύση για τα ιρλανδικά σύνορα».

«Η μη συμφωνία δεν καταργεί το backstop», δήλωσε αναφερόμενος στη ρήτρα που σχεδιάστηκε ως δικλείδα ασφαλείας για να αποφευχθούν οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Κόσμος

Λιβύη: Το Κοινοβούλιο ψήφισε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης υπερψήφισε σήμερα πρόταση μομφής κατά της μεταβατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, τρεις μήνες πριν από τις διπλές εκλογές που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την έξοδο της χώρας από μία δεκαετία χάους.

Η πρόταση μομφής ψηφίστηκε από 89 βουλευτές, από τους 113 που ήταν παρόντες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, δύο εβδομάδες μετά την επικύρωση ενός αμφιλεγόμενου εκλογικού νόμου που αύξησε τις εντάσεις ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και παρουσία του προέδρου του Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ.

Το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης, ένα όργανο που εκτελεί χρέη Γερουσίας και έχει την έδρα του στην Τρίπολη, αντέδρασε γρήγορα δηλώνοντας ότι «απορρίπτει τη διαδικασία» και θεωρεί «άκυρη» την πρόταση μομφής, για την οποία αναφέρει πως «παραβιάζει τη Συνταγματική Διακήρυξη και την πολιτική συμφωνία» του 2015.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Διαψεύδει ο Π. Σταμπουλίδης την παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

Ηράκλειο: Γύρισε στο δωμάτιο και άρχισε να χτυπά τη σύντροφό του

Ηράκλειο: Αντιδράσεις στην Αλικαρνασσό για τις δεξαμενές υγραερίου

ESPA BANNER