Κόσμος

Brexit: Νέες εμπορικές συμμαχίες αναζητάει η Βρετανία

Brexit

Την πιο αποφασιστική στροφή της εμπορικής της πολιτικής μετά το Brexit φαίνεται να επιχειρεί η Βρετανία, καθώς εγκαινιάζει γύρο διαπραγματεύσεων με τις χώρες Ασίας και Ειρηνικού και στόχο την ένταξή της στη δεύτερη στον κόσμο μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου, την Προοδευτική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης των χωρών του Ειρηνικού, που είναι ευρύτερα γνωστή με το ακρωνύμιο CPTPP.

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις και ενταχθεί στη συμφωνία, η Βρετανία θα συσφίξει τις εμπορικές σχέσεις της με τις 11 χώρες της CPTPP και θα αποκτήσει πρόσβαση σε μια αγορά 500 εκατ. ανθρώπων. Μέχρι στιγμής οι χώρες-μέλη της CPTPP είναι οι Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ και Μπρουνέι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης, αν η Βρετανία αποτελέσει το δωδέκατο μέλος της συμφωνίας, οι εξαγωγές της στις 11 χώρες θα αυξηθούν κατά 65%, φτάνοντας το 2030 στα 43 δισ. ευρώ. Μιλώντας επί του θέματος στον Guardian, η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου, Λιζ Τρας, τόνισε πως η περιοχή Ασίας και Ειρηνικού «είναι το μέρος στο οποίο υπάρχουν οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για τη Βρετανία». Υπενθύμισε μάλιστα πως η χώρα εγκατέλειψε την Ε.Ε. «με την υπόσχεση να εμβαθύνει τους δεσμούς της με παλαιότερους συμμάχους και ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές πέραν της Ευρώπης». 

Συμπλήρωσε μάλιστα πως η ενδεχόμενη προσχώρηση της Βρετανίας στη CPTPP «είναι το λαμπερό έπαθλο του Brexit και θέλουμε να το κερδίσουμε». Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την κατάργηση των περισσότερων φραγμών στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των δασμών και των ποσοστώσεων, που δια-τηρούνται μόνο σε ελάχιστους, αλλά πολύ ευαίσθητους τομείς.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θα μετανιώνει για καιρό αυτό που έκανε

2021: Η χρονιά των ελιγμών. *Του Μιχάλη Βλατάκη

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Έπεσε από ύψος και σκοτώθηκε

 

Κόσμος

Κομισιόν: Προειδοποιεί 12 κράτη-μέλη για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

κομισιόν ΕΕ

Η Κομισιόν προειδοποιεί τα κράτη-μέλη που δεν έχουν ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον κλάδο των τροφίμων και γεωργικών προϊόντων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε την Τρίτη (27 Ιουλίου) διαδικασίες για παράβαση εναντίον 12 κρατών μελών που δεν έχουν επιτύχει να εφαρμόσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες που απαγορεύουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων εντός ενός καθορισμένου χρονικού πλαισίου.

Η ευρωπαϊκή οδηγία αφορά συγκεκριμένους κανόνες που αποσκοπούν στην αποκατάσταση των ανισορροπιών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ που δημιουργούνται από μεγάλους οικονομικούς παράγοντες του κλάδου εναντίον εμπορικών εταίρων με αδύναμη διαπραγματευτική δύναμη, όπως μεμονωμένοι αγρότες και μικροκαλλιεργητές, σε μια προσπάθεια προστασίας των Ευρωπαίων αγροτών.

Αυτό, σύμφωνα με την οδηγία, θα επιτευχθεί απαγορεύοντας ορισμένες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (UTP) που επιβάλλονται μονομερώς από έναν εμπορικό εταίρο σε έναν άλλο σε επίπεδο ΕΕ στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Παραδείγματος χάριν, καθυστερημένες πληρωμές και ακυρώσεις παραγγελιών της τελευταίας στιγμής για αλλοιώσιμα τρόφιμα, μονομερείς ή αναδρομικές αλλαγές στις συμβάσεις ή άρνηση δέσμευσης σε γραπτές συμβάσεις.

Η άνευ προηγουμένου έγκριση της οδηγίας τον Απρίλιο του 2019 είχε σημαντική αποδοχή Ωστόσο, υπήρχαν επίσης προειδοποιήσεις ότι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της ενδέχεται να είναι απαιτητικό, δεδομένου ότι τα εθνικά κοινοβούλια αναμένονταν να μεταφέρουν την οδηγία εντός δύο ετών, έως την 1η Μαΐου 2021.

Ωστόσο, μέχρι και χθες,Τρίτη, μόνο 15 κράτη μέλη είχαν κοινοποιήσει στην Επιτροπή ότι είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μεταφορά της οδηγίας. Άλλα δύο κράτη μέλη, η Γαλλία και η Εσθονία, ανέφεραν ότι η νομοθεσία τους μεταφέρει εν μέρει μόνο την οδηγία, σύμφωνα με δήλωση της Επιτροπής.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στα υπόλοιπα 12 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας, του Βελγίου, της Κύπρου, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας, ζητώντας τους να λάβουν και να κοινοποιήσουν τα σχετικά μέτρα.

Οι 12 χώρες της ΕΕ έχουν τώρα δύο μήνες για να απαντήσουν.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Διαψεύδει η σύζυγος του Διονύση Κρέμη ότι ο γιατρός πέθανε μετά τον εμβολιασμό

Κρήτη: Μυστήριο γύρω από τα ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν στο ποτάμι