Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

2021: Η χρονιά των ελιγμών. *Του Μιχάλη Βλατάκη

Image
μιχάλης βλατάκης
 clock 13:18 | 23/06/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Η πανδημία, μας έδειξε ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε προβλέψεις, αλλά να αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα προκύπτοντα προβλήματα.

Απόδειξη σε αυτό, το 3 ο κύμα της πανδημίας, που έπληξε απροσδόκητα την χώρα μας, αλλά και όλες τις χώρες απ’ όπου αντλούμε τους πελάτες μας.

Η κυβέρνηση, η επιτροπή και οι άνθρωποι του Τουρισμού πρέπει να συνεργαστούν με απόλυτη σύμπνοια και να ‘’ελιχθούμε’’ για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Δυστυχώς μέχρι αυτή την στιγμή ,είναι κάτι που δεν γίνεται και κάθε ημέρα που περνάει δεν ξαναγυρίζει.

Η Επιτροπή την οποία σεβόμαστε ,πρέπει επιτέλους να αποφασίζει με εμάς ,για ότι μας αφορά και αντίστοιχα η κυβέρνηση να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αιτιάσεις μας, έναντι κάποιων αποφάσεων της Επιτροπής.

Όταν σημαντικές αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ρωσία δεν έχουν ανοίξει ακόμη, είναι μονόδρομος να βρούμε τρόπους να τους αντικαταστήσουμε.

Τι πιο λογικό να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις χώρες που μας στηρίζουν, από το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σαιζόν.

Τι πιο λογικό να ακούσουμε τους επαγγελματίες του κλάδου , τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το επιτύχουμε. Είναι όμως κάτι που δεν γίνεται ,οι μέρες και οι εβδομάδες κυλούν και το τέλος της σαιζόν θα μας βρει μακριά από τους στόχους μας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κλάδο, την οικονομία και κυρίως την κοινωνία.

Παρακάτω μερικές από τις ανεξήγητες αποφάσεις που μέχρι στιγμής μας απομακρύνουν από τον στόχο.

1. RAPID TEST.
Το ‘’Covid Pass ’’ , δεν αρκεί, όταν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη προχωρούν με βραδύτητα.
Παρόλα αυτά είναι τεράστιος ο αριθμός ,πλην των εμβολιασμένων, που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην χώρα μας.

Οι Αεροπορικές Εταιρείες και οι Τour Operators,θεωρούν ότι η απαίτηση από την χώρα μας να προσκομίζουν PCR τεστ αντί αξιόπιστου-από Διαγνωστικό κέντρο- RAPID TEST αντιγόνου μας
στερεί χιλιάδες ταξιδιώτες καθημερινά από χώρες της κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία Αυστρία, Ελβετία, Πολωνία κλπ),διότι εκτός από ακριβό , είναι χρονοβόρο και στερεί τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που κατά κόρον γίνονται στην COVID εποχή.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες ζητάμε, χωρίς αποτέλεσμα, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου ,από την Επιτροπή να δεχόμαστε στην άφιξη και το Rapid test από διαγνωστικά κέντρα ,έστω των
χωρών αυτών.

Μετά από 10 ολόκληρες σημαντικές εβδομάδες για την επανέναρξη του Τουρισμού και συνεχή πίεση για το αυτονόητο, μόνο την Πέμπτη 17.06 δέχτηκε η Επιτροπή το rapid test για όσες χώρες δεχόμαστε σαν ‘’πράσινες’’.

Η άρνηση αυτή κόστισε στην χώρα και στον Τουρισμό,πόσο μάλλον που όλες αυτές οι χώρες και οι αντίστοιχες επιτροπές τους ,αποδέχονταν στην επιστροφή το rapid test, αλλά και η
Ευρωπαϊκή Ένωση στην επίσημη σελίδα τους το θεωρεί απόλυτα αξιόπιστο.

2.Επίσκεψη ανοικτών αρχαιολογικών χώρων με πλαφόν ατόμων.
Στο αεροπλάνο για αρκετές ώρες 100% , στο πούλμαν 85% στους ανοικτούς αρχαιολογικούς χώρους 30% .

Ποιος μπορεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα .. πόσο μάλλον ότι όλοι οι Τουρίστες έρχονται εμβολιασμένοι, η με αρνητικό τεστ ,φορούν μάσκα σε ανοικτό χώρο και στην συντριπτική πλειοψηφία των γκρουπ έχουν ασύρματη ξενάγηση από τον ξεναγό τους. Εκδρομές δεν οργανώνονται διότι το λειτουργικό κόστος είναι υπέρογκο, οι χώροι έχουν τεράστια διαφυγόντα κέρδη και ο στόχος απομακρύνεται, διότι το ταμείο στο τέλος και γι’ αυτό τον λόγο ελλειμματικό θα είναι.

2. Συνέδρια …
Μετά από αρκετές εβδομάδες ,η Επιτροπή επέτρεψε την φυσική παρουσία με σκληρούς όρους, παρά το ότι οι συμμετέχοντες είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία εμβολιασμένοι και οι ελάχιστοι που δεν είναι επιδεικνύουν αρνητικό τεστ αντιγόνου από διαγνωστικό κέντρο.

Ενώ η επιδημιολογική εικόνα έχει επιτρέψει το άνοιγμα αρκετών δραστηριοτήτων ,για ανεξήγητους λόγους συνεχίζεται η τιμωρία των Συνεδρίων με τεράστιες απώλειες για τον κλάδο.
Πολλά συνέδρια ακυρώθηκαν και όσο οι σκληροί όροι συνεχίζονται, οι οργανωτές επιλέγουν άλλες χώρες για τα μελλοντικά.

Εάν θέλουμε να πλησιάσουμε τον στόχο του 45% σε σχέση με το 2019, θα πρέπει να ΕΛΙΧΘΟΥΜΕ σε ότι εμπόδια προκύπτουν, αλλιώς δεν θα έχουμε καμία ελπίδα να το καταφέρουμε.

Μιχάλης Βλατάκης - Πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Καταργείται άμεσα η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους - Ανακοινώσεις το απόγευμα

ΕΛ.ΑΣ: Τι απαντά στην καταγγελία αλλοδαπού ότι βασανίστηκε να ομολογήσει για τα Γλυκά Νερά

Κρήτη: Μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας βρίσκεται στα Αστερούσια

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis