Κόσμος

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τα επεισόδια στο Νέο Δελχί

Νέο Δελχί

Τους 33 έχουν φτάσει οι νεκροί στο Νέο Δελχί στα πιο αιματηρά επεισόδια που έχουν ξεσπάσει εδώ και δεκαετίες στην ινδική πρωτεύουσα εξαιτίας του νόμου για την παροχή ιθαγένειας, σύμφωνα με νέο απολογισμό των νοσοκομειακών αρχών.

Κάποια σποραδικά βίαια επεισόδια σημειώθηκαν τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στο Νέο Δελχί, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια μεγάλη έκρηξη βίας. Οι αρχές ανέπτυξαν μεγάλο αριθμό αστυνομικών και παραστρατιωτικών με πλήρη εξάρτυση.

Ο Σούνιλ Κούμαρ διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της περιοχής επεσήμανε ότι έχει καταγράψει 30 νεκρούς. «Έφεραν όλοι τραύματα από σφαίρες», διευκρίνισε. Άλλο νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι έχει δεχθεί τρεις νεκρούς.

Ταραξίες με πέτρες, σπαθιά ακόμη και με πιστόλια σπέρνουν το χάος και τον τρόμο από την Κυριακή σε περιφερειακές συνοικίες του Νέου Δελχί όπου διαμένουν κυρίως μουσουλμάνοι αλλά και πολλοί αλλοδαποί εργάτες.

Τα αιματηρά επεισόδια ξέσπασαν την Κυριακή το βράδυ όταν ομάδες ινδουιστών επιτέθηκαν σε διαδήλωση μουσουλμάνων που διαμαρτύρονταν για τον νόμο περί παροχής ιθαγένειας. Επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν ότι ο νόμος αυτός βάζει στο στόχαστρο τους μουσουλμάνους της Ινδίας και αντίκειται στο Σύνταγμα της Ινδίας: ο θεμελιώδης νόμος εγγυάται τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Οι ταραχές γρήγορα εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων. Στα πολλά επεισόδια που έχουν αναφερθεί από τον ινδικό Τύπο ένοπλες ομάδες ινδουιστών επιτέθηκαν εναντίον κτιρίων και ανθρώπων που πιστεύουν ότι είναι μουσουλμάνοι. Σχολεία, αγορές, τεμένη και καταστήματα λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι απηύθυνε χθες έκκληση για «ειρήνη και αδελφικότητα». Όμως οι αντίπαλοί του καταγγέλλουν τις συχνά εμπρηστικές ομιλίες μελών του κόμματός του, κυρίως στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές στο Νέο Δελχί στις αρχές του έτους.

Εκπρόσωποι του κόμματός του εθνικιστικού, ινδουιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) είχαν παρομοιάσει τους διαδηλωτές κατά του νόμου περί ιθαγένειας με «τζιχαντιστές», ενώ κάποιοι έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν τη φυλάκιση ή ακόμη και τον φόνο τους.

Κόσμος

Κορωνοϊός στη Γαλλία: Δραματική αύξηση στους νεκρούς - 833 νέοι θάνατοι

κορωνοϊός Γαλλία

Δραματική αύξηση στον ημερήσιο αριθμό νεκρών από τον κορωνοϊό σημείωσε η Γαλλία τη Δευτέρα, καταγράφοντας 833 νέα θύματα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν.

Κι όλα αυτά, όταν την Κυριακή είχε καταγραφεί ο χαμηλότερος αριθμός νεκρών μετά από αρκετές ημέρες (357). Έτσι, ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα από τον κορωνοϊό ανήλθε σε 8.911.