Κόσμος

Αυστρία: Μειώθηκαν οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στη χώρα

προσφυγες

Μία ιδιαίτερα αισθητή μείωση του αριθμού των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που υποβλήθηκαν στην Αυστρία την περασμένη χρονιά, σε σχέση με το 2016, καταγράφει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στις στατιστικές του που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στη Βιέννη.
 
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2017 υποβλήθηκαν συνολικά 24.735 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, ενώ το 2016 ο αριθμός τους είχε ανέλθει στις 42.285.
 
Οι περισσότερες αιτήσεις προέρχονταν από πολίτες της Συρίας, σε ποσοστό 30% επί του συνόλου και από το Αφγανιστάν (15%), ενώ ακολουθούσαν με ποσοστό 6% από την κάθε μία χώρα, οι αιτήσεις πολιτών από το Πακιστάν, τη Νιγηρία, το Ιράκ και τη Ρωσία, ενώ στον κατάλογο των δέκα χωρών με τις περισσότερες αιτήσεις το 2017, συγκαταλέγονταν επίσης το Ιράν, η Σομαλία και η Ουκρανία.
 
Σε αντίθεση με τη γειτονική Γερμανία, ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης ασύλου από Τούρκους πολίτες παρουσιάζει στην Αυστρία μία μείωση από τις αρχές του 2017, στη διάρκεια του οποίου υποβλήθηκαν συνολικά 299 αιτήσεις, έναντι των 346 που είχαν υποβληθεί το 2016, τη χρονιά της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, ενώ τους δύο πρώτους μήνες του 2018 υποβλήθηκαν 35 αιτήσεις από Τούρκους πολίτες (53 στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017).
 
Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, μέσα στο 2017 εγκρίθηκε το 51% όλων των αιτήσεων (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων προηγούμενων ετών), συνολικά 21.767, με το ποσοστό της θετικής διεκπεραίωσης να ανέρχεται στο 92% για πολίτες από τη Συρία και στο 47% για πολίτες από το Αφγανιστάν, ενώ μόλις στο 2% ήταν η αποδοχή αιτήσεων Πακιστανών πολιτών.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο, για πρώτη φορά μετά το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που περιλαμβάνονται στη βασική μέριμνα είναι μικρότερος από 60.000 και ανέρχονταν στις αρχές Φεβρουαρίου 2018 σε 59.922 πρόσωπα, έναντι των 59.854 τον Οκτώβριο του 2015, που στα τέλη της ίδιας χρονιάς-αρχές του 2016 είχαν φτάσει τις 80.000 για να ανέλθουν, λίγους μήνες αργότερα, στις 90.000.
 
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι μέσα στο 2017 στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αλλοδαπών και Ασύλου μειώθηκε κατά το ήμισυ ο αριθμός των ανοικτών διαδικασιών πρώτου βαθμού για τη χορήγηση ασύλου, από τις σχεδόν 64.000 της προηγούμενης χρονιάς, σε 31.500.
 
Σε σχέση με την κατανομή των προσώπων στη βασική μέριμνα, το μεγαλύτερο βάρος, από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, "σηκώνει" εκείνο της Βιέννης, όπου βρίσκονται 19.414 πρόσωπα, δηλαδή ένας στους τρεις από το σύνολο των δικαιούμενων να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Με τον τρόπο αυτό η Βιέννη υπερκαλύπτει τον αριθμό που προκύπτει για την ίδια από την ποσόστωση υποδοχής προσφύγων για τα εννέα κρατίδια, ενώ τη μεγαλύτερη απόκλιση, κατά 20,9%, από τον αριθμό που του αναλογεί στη βάση της ποσόστωσης, εμφανίζει το ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας.
 
Τέλος, ο συνολικός αριθμό των υποβληθέντων το 2017 αιτήσεων χορήγησης ασύλου (24.735) διαπιστώνεται πως ήταν αρκετά μικρότερος από τις 37.500 που προέβλεπε ως ανώτατο όριο η σχετική απόφαση της απελθούσας στις 18 Δεκεμβρίου 2017, προηγούμενης αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος. Σημειώνεται δε ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων προτίθεται να ακολουθήσει μία σκληρότερη πολιτική στο θέμα του ασύλου και της μετανάστευσης.
 
Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός πως ο αριθμός των 90.000 αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που είχαν υποβληθεί στη διάρκεια του κρίσιμης χρονιάς του 2015 στην Αυστρία ήταν κατά 200% μεγαλύτερος από εκείνον του 2014, όταν είχαν φθάσει στη χώρα 28.000 πρόσφυγες, ωστόσο ο αριθμός αυτός υπολείπεται αρκετά των 170.000 του έτους 1956 -κατά την περίοδο της κρίσης στην Ουγγαρία - που θεωρείται ο "ιστορικά" υψηλότερος για την Αυστρία.
 

Κόσμος

Ακάρ: Επιμένει σε «Γαλάζια Πατρίδα» και ζητά να μην εξοπλίζεται η Ελλάδα

χουλουσί ακάρ

Επιμένει στην ρητορική προκλήσεων η Τουρκία με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, να προβαίνει εκ νέου σε τοποθετήσεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας» κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα για προβοκατόρικες ενέργειες.

«Δεν έχουμε βλέψεις, νομικά, για τη γη όποιουδήποτε. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι, και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, και τα συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να εξοπλίζεται, χαρακτηρίζοντας αυτό ως το μάταιο.

«Κάποιες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις προβοκατόρικες ενέργειες των Ελλήνων ομολόγων μας. Για παράδειγμα; Υπάρχει η Συμφωνία των Αθηνών που συνάψαμε αμοιβαία το 1988. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε ότι παρόλο που υπάρχει συμφωνία για μορατόριουμ και για μη διεξαγωγή δραστηριοτήτων όπως ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου και στις εθνικές μας εορτές, αυτό δεν τηρείται», είπε.

Ο Ακάρ πρόσθεσε ακόμη πως «η μεγαλύτερη ζημιά στις μάταιες προσπάθειες του Έλληνα γείτονά μας θα είναι για τον ελληνικό λαό. Οι πόροι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να χαθούν».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε υπέρ του να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής μεταξύ των χωρών μας, με δίκαιο τρόπο και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και να οικοδομήσουμε μαζί ένα ειρηνικό μέλλον».

 

Διαβάστε επίσης:

Κρητικός Αρχιμανδρίτης: Αν είχα γυρίσει νωρίτερα, θα ήμουν χωρίς πρόσωπο

Κρήτη: Αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι!

Καύσωνας: Τέσσερα έξυπνα κόλπα για να δροσιστούμε