Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτο: Γιατροί έκαναν εγχείρηση εγκεφάλου σε μωρό που ήταν ακόμα στη μήτρα

Image
εγχείρηση αγέννητου μωρου
 clock 09:41 | 09/05/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Μια ομάδα γιατρών από το Brigham and Women's Hospital και το Boston Children's Hospital πραγματοποίησαν μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση σε ένα μωρό που ήταν ακόμα στη μήτρα. Η εγχείρηση εγκεφάλου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Derek και η Kenyatta Coleman είναι από τη Λουιζιάνα. Η εγκυμοσύνη της γυναίκας ήταν φυσιολογική μέχρι που οι γιατροί παρατήρησαν κάτι ασυνήθιστο στον υπέρηχο των 30 εβδομάδων. Τότε ήταν που έπρεπε να επιλέξουν τι θα γίνει με το μωρό τους.

Ο μικρός Ντένβερ μεγάλωνε κανονικά μέσα στη μήτρα της μαμάς του, όταν σε ένα υπερηχογράφημα ρουτίνας, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι είχε μια φλέβα δυσπλασίας του Γαληνού, μια σπάνια ανωμαλία των αιμοφόρων αγγείων μέσα στον εγκέφαλο. Πολλά μωρά με αυτή την πάθηση εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλική βλάβη και συχνά δεν επιβιώνουν. Στην πραγματικότητα, η καρδιά του Ντένβερ πάλευε και η δυσπλασία γινόταν επικίνδυνα μεγάλη.

«Μοιράστηκε μαζί μου ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όσον αφορά τον εγκέφαλο του μωρού και επίσης η καρδιά της είχε διευρυνθεί», είπε η Kenyatta. Μετά από περισσότερη έρευνα, υπήρξε διάγνωση: VOGM.

Οι Colemans είχαν μάθει για μια κλινική δοκιμή που διεξήχθη από τα νοσοκομεία Brigham and Women’s και Boston Children’s και η οποία θα μπορούσε να παρέχει θεραπεία στο μωρό τους, πριν γεννηθεί.

Η Kenyatta θυμάται ότι την ενημέρωσαν για τους πιθανούς κινδύνους – πρόωρο τοκετό ή εγκεφαλική αιμορραγία για το έμβρυο – αλλά οι Colemans ένιωσαν ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή για αυτούς.

Στις 15 Μαρτίου, ακριβώς ένα μήνα μετά τον υπέρηχο που εντόπισε την δυσπλασία, η Kenyatta υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Μια διαδικασία με δύο ασθενείς

Για αυτή τη χειρουργική επέμβαση, υπήρχαν δύο ασθενείς: η Kenyatta και το μωρό της.

Οι γιατροί έπρεπε να βεβαιωθούν ότι το έμβρυο ήταν στραμμένο προς τη σωστή θέση, με το κεφάλι του προς το κοιλιακό τοίχωμα της μητέρας.

Η Dr. Wilkins-Haug, διευθύντρια του τμήματος Μητρικής Εμβρυϊκής Ιατρικής και Αναπαραγωγικής Γενετικής στο Brigham and Women’s Hospital, συνεργάστηκε με τον Orbach για να βεβαιωθεί ότι το έμβρυο όχι μόνο ήταν στη σωστή θέση για τη διαδικασία, αλλά και ότι θα παρέμενε εκεί.

Η Wilkins-Haug εξήγησε ότι μόλις το έμβρυο βρίσκεται στη βέλτιστη θέση, «λαμβάνει μια μικρή ένεση φαρμάκου έτσι ώστε να μην κινείται και παίρνει επίσης μια μικρή ένεση φαρμάκου για ανακούφιση από τον πόνο», είπε ο Wilkins-Haug.

Από εκεί, οι γιατροί εισήγαγαν μια βελόνα μέσω του κοιλιακού τοιχώματος, περνώντας προσεκτικά έναν καθετήρα μέσω της βελόνας, έτσι ώστε οι μικροσκοπικές μεταλλικές σπείρες να γεμίσουν τη φλέβα, να επιβραδύνουν τη ροή του αίματος και να μειώσουν την πίεση.

Το μωρό έδειξε σημάδια βελτίωσης αμέσως, με τις σαρώσεις να δείχνουν μειωμένη αρτηριακή πίεση σε βασικές περιοχές.

«Ήταν συναρπαστικό αυτή τη στιγμή που είχαμε τεχνική επιτυχία στο να κάνουμε τον εμβολισμό», είπε ο Orbach.

Αλλά η επιτυχία δεν καθοριζόταν μόνο από εκείνη τη στιγμή, αλλά από το τι θα ακολουθούσε.

«Θα μπορεί να δείχνει συνέχεια πρόοδο μετά; Θα χρειαστεί απλώς πρόσθετη υποστήριξη; Θα υποφέρει ακόμα σε άμεση καρδιακή ανεπάρκεια;» αναρωτήθηκε η Kenyatta.

Πάντα μαχητής

Μετά τη διαδικασία, η Kenyatta είχε αργά διαρροή αμνιακού υγρού. Δύο μέρες αργότερα, ξεκίνησε τον τοκετό στις 34 εβδομάδες.

Στις 17 Μαρτίου γεννήθηκε η Ντένβερ Κόλμαν, με βάρος 4 κιλά και 30 γραμμάρια.

«Την άκουσα να κλαίει για πρώτη φορά και αυτό, δεν μπορώ καν να το περιγράψω με λόγια, πώς ένιωθα εκείνη τη στιγμή», θυμάται η Kenyatta.

«Ήταν απλώς, ξέρετε, η πιο όμορφη στιγμή που μπορούσα να την κρατήσω, να την κοιτάξω και μετά να την ακούσω να κλαίει».

Οι γιατροί της ήταν επίσης ευχαριστημένοι. «Στην άμεσο-νεογέννητη περίοδο, ήταν πολύ σταθερή και δεν χρειαζόταν καμία από τις θεραπείες που συνήθως χρειάζονται, είτε πρόκειται για τοποθέτηση σπείρων είτε για υποστήριξη της καρδιακής της λειτουργίας με φάρμακα», είπε η Wilkins-Haug συμπληρώνοντας: «Πιστεύουμε ότι δε θα χρειαστεί ξανά θεραπεία στο μέλλον, αλλά και να χρειαστεί θα πάει πολύ καλά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έφηβος νοίκιασε τανκ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να πάει σε σχολικό χορό (βίντεο) 

Τραγωδία: Νεκρή 12χρονη σε τροχαίο – Την παρέσυρε αυτοκίνητο

Φρικτός θάνατος για θρησκευτικό ηγέτη: Τον λίντσαραν επειδή «βλασφήμησε» (βίντεο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis