Κόσμος

Αναβλήθηκε η εκτέλεση των τεσσάρων βιαστών της 23χρονης φοιτήτριας

βιασμός

Η ινδική δικαιοσύνη ανέβαλε, σχεδόν την ύστατη στιγμή, την εκτέλεση τεσσάρων νεαρών που είχαν καταδικασθεί σε θάνατο για τον ομαδικό βιασμό μίας φοιτήτριας μέσα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί, ένα συμβάν που είχε προκαλέσει αποτροπιασμό σε όλο τον κόσμο.

Ο απαγχονισμός των Μουκές Σινγκχ, Βινάι Σάρμα, Παουάν Γκούπτα και Ακσάι Θακούρ επρόκειτο να γίνει αύριο, Σάββατο, στις 06.00 τοπική ώρα (02.30, ώρα Ελλάδος), στις φυλακές Τιχάρ της ινδικής πρωτεύουσας.

Εντούτοις, σήμερα το απόγευμα, δικαστής στο Νέο Δελχί ανέστειλε την εκτέλεση, προτάσσοντας το επιχείρημα πως οι καταδικασθέντες δεν είχαν εξαντλήσει τελείως το δικαίωμά τους να εφεσιβάλουν την καταδικαστική απόφαση. Προς ώρας δεν έχει ανακοινωθεί νέα ημερομηνία για την εκτέλεση.

Η αρχική ημερομηνία, πάντως, είχε ορισθεί για τις 22 Ιανουαρίου, όμως για τους ίδιους ακριβώς δικανικούς λόγους είχε αναβληθεί για την 1η Φεβρουαρίου.

Οι τέσσερεις κρατούμενοι, που θα απαγχονισθούν ταυτόχρονα, αλληλοδιαδόχως καταθέτουν εφέσεις ο ένας μετά τον άλλον, προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο.

Δύο εξ αυτών δεν έχουν καταθέσει ακόμη αίτημα για απονομή χάριτος από τον πρόεδρο της χώρας, παρότι η διοίκηση των φυλακών τους είχε ενημερώσει ότι πλησιάζει η ημερομηνία της εκτέλεσής τους.

Η υπόθεση του ομαδικού βιασμού μίας 23χρονης φοιτήτριας, η οποία εν συνεχεία υπέκυψε στα τραύματά της, είχε διαρρήξει εκκωφαντικά το πέπλο σιωπής που καλύπτει τα σεξουαλικά εγκλήματα και τη σχετική βία στην Ινδία, τις ελλείψεις και παραλείψεις της δικαιοσύνης ενάντια σε τέτοια αδικήματα, αλλά και για τη θέση και τη μεταχείριση των γυναικών στην κοινωνία της Ινδίας. Η υπόθεση πήρε τεράστια δημοσιότητα και προκάλεσε ογκώδεις διαδηλώσεις στη χώρα.

Κόσμος

Οργή Ερντογάν για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο: "Ξεκινάμε γεωτρήσεις"

Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, πως άρχισαν εκ νέου οι γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Τούρκος Πρόεδρος κατήγγειλε την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

Δεν τίθεται ανάγκη συνομιλίων με «όσους δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά σε θαλάσσιες ζώνες», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην Αθήνα σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.

«Η νέα συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες είναι ‘άνευ αξίας’ όσον αφορά στο θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο».