Κόσμος

Αλάσκα: Σε αυτήν την πόλη οι κάτοικοι δεν θα ξαναδούν τον ήλιο για 2 μήνες (βίντεο)

αλασκα

Μια πόλη της Αλάσκας αποχαιρέτησε το φως της ημέρας για τους επόμενους δύο μήνες. Συγκεκριμένα, ο ήλιος ανέτειλε στο Ουτγκιαγκβίκ, για τελευταία φορά πριν από λίγες μέρες, για μια περίοδο άνω των 60 ημερών.

Η μικρή πόλη που βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου έχει εισέλθει στην ετήσια φάση του σκοταδιού, γνωστή ως πολική νύχτα. «Η πολική νύχτα είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε χειμώνα στο Ουτγκιαγκβίκ, αλλά και για άλλες πόλεις εντός του Αρκτικού Κύκλου» δήλωσε η μετεωρολόγος του CNN, Άλιστον Τσίνκαρ.

Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο σε αυτή την μικρή πόλη της Αλάσκας

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει κάθε χειμώνα, λόγω της κλίσης του άξονα της Γης. «Αυτή η κλίση σημαίνει ότι κανένας από τους δίσκους του Ήλιου δεν είναι ορατός πάνω από τον ορίζοντα» εξηγεί η μετεωρολόγος.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η πόλη θα είναι εντελώς σκοτεινή. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας θα υπάρχει ένα διακριτικό φως που είναι γνωστό ως αστικό λυκόφως. «Σκεφτείτε πώς μοιάζει ο ουρανός λίγο πριν την ανατολή ή αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα» πρόσθεσε η μετεωρολόγος. «Αυτό βλέπουν για αρκετές ώρες την ημέρα, από χθες έως τις 22 Ιανουαρίου, όταν ο Ήλιος θα ‘επιστρέψει επίσημα ξανά’».

Η συγκεκριμένη πόλη δεν είναι η μόνη στην Αλάσκα που βιώνει αυτό το φαινόμενο, αλλά είναι η πρώτη στην λίστα, λόγω της μακρινής τοποθεσίας της. Πάντως, για όσους το βρίσκουν αρκετά καταθλιπτικό, να σημειωθεί πως το καλοκαίρι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, με το φαινόμενο της πολικής ημέρας, όπου επί 24ωρου υπάρχει ηλιακό φως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυστρία: Χωριό αλλάζει ονομασία λόγω... ανεπιθύμητης τουριστικής έλξης 

 

 

Κόσμος

Η Ιταλία μπλοκάρει το TikTok σε ανήλικους μετά τον θάνατο 10χρονης από ασφυξία

TikTok

Η Ιταλική Ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων αποφάσισε να μπλοκάρει προσωρινά την πρόσβαση στην διαδικτυακή πλατφόρμα Tik Tok, για χρήστες η ηλικία των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα. Η ανεξάρτητη αυτή Αρχή, ζητά από την διοίκηση της πλατφόρμας να εξακριβώσει η ίδια, τα στοιχεία των χρηστών της.

Η απόφαση ελήφθη μετά τον τραγικό θάνατο ενός δεκάχρονου κοριτσιού το οποίο έχασε την ζωή του στην Ιταλία, ενώ προσπαθούσε να βιντεοσκοπήσει την συμμετοχή του σε «ακραία πρόκληση» και να την αναρτήσει στο tik tok. Η δεκάχρονη Αντονέλα από την Σικελία, έσφιξε μια ζώνη στο λαιμό της και έχασε την ζωή από ασφυξία. Η μεταφορά της στο νοσοκομείο ήταν μάταιη, διότι όταν έφτασε ήταν κλινικά νεκρή. Οι γονείς της αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά της.

Οι εισαγγελείς της Σικελίας άρχισαν δυο ξεχωριστές έρευνες, ενώ μέχρι τώρα διαπιστώθηκε ότι το κορίτσι αυτό είχε πέντε σελίδες, σε δυο διαφορετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει να αποσαφηνιστεί αν τις είχε δημιουργήσει όλες η άτυχη Αντονέλα, ή ενήλικες χρήστες.

Η Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων έλαβε την συγκεκριμένη απόφασή της με στόχο την προστασία των ανηλίκων. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όταν θα επανεκτιμηθεί το όλο αυτό θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- TikTok: «Κλειδώνει» όλους τους λογαριασμούς ανηλίκων κάτω των 16 ετών