Κόσμος

Ακιντζί: Τον Ιούνιο οι νέες διαπραγματεύσεις για το κυπριακό

ακιντζι

Σε δηλώσεις προέβη ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας αμέσως μετά τη σημερινή συνάντηση του με την Ελιζάμπεθ Σπέχαρ. Η Γιενί Ντουζέν μεταδίδει τις δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί με τον χαρακτηριστικό τίτλο «δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, δεν έχω διαπραγματευτή».

Ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε με την κ. Σπέχαρ στο «προεδρικό», συνοδευόμενος από τους στενούς συνεργάτες του, μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου.
Αμέσως μετά το τέλος αυτής της συνάντησης, ο κ. Ακιντζί παραχώρησε συνέντευξη τύπου, όπου τόνισε τα εξής: «Η κ. Σπέχαρ αύριο (Σάββατο) μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη. Γνωρίζουμε ότι θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα. Μας ρώτησε για το αν έχουμε μήνυμα για τον ίδιο (γ.γ. του ΟΗΕ). Το μήνυμα είναι το εξής: Καταβάλλουμε προσπάθειες για μια δίκαιη λύση που θα βρίσκεται σε συμφωνία με τις συμφωνίες στις συνομιλίες και θα βασίζεται στην αρχή της ισότητας. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό αντικρίζουμε συμπεριφορές που δείχνουν ότι δεν έχει αποδεκτή η ισότητα του τ/κ λαού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήγμα στις προσπάθειες για λύση. Επιθυμούμε να πληροφορηθούμε τις απόψεις του Γενικού Γραμματέα για αυτό το ζήτημα. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο. Από την άλλη η κ. Λουτ έρχεται για τρίτη φορά και επιχειρεί να καθορίσει κάποιους όρους. Την επόμενη περίοδο θα υπάρξει ανάγκη για περισσότερο ενδιαφέρον εκ μέρος του γ.γ του ΟΗΕ για το κυπριακό. Μοιραστήκαμε αυτήν την άποψη».
Να αναθεωρηθεί το καθεστώς της ειρηνευτικής δύναμης
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι δεν αναμένει τελική απόσυρση της δύναμης από το νησί. Την ίδια στιγμή πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια δύναμη που έφτασε στο νησί με εντολή τριών μηνών. Σήμερα υπάρχει ανάγκη για την αναθεώρηση του καθεστώς της.
«Ως εκλεγμένος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων δεν λέω ότι ο ΟΗΕ πρέπει να αποσυρθεί. Δεν δικαιούμαι να δηλώσω κάτι τέτοιο. Αλλά θα ήθελα επίσης να δηλώσω ότι η παροχή μιας ζώνης άνεσης για την ελληνική πλευρά με την παρουσία αυτής της οντότητας (στο νησί) δεν συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος», σημείωσε.
Τέλος, ο Τ/κ ηγέτης για το ίδιο θέμα επεσήμανε: «Ένα σχέδιο έκθεσης θα διανεμηθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στις 23 Ιανουαρίου θα συζητηθεί αυτό το θέμα. Δέκα ημέρες πριν από αυτήν τη συζήτηση, το ζήτημα θα πρέπει να μελετηθεί. Και εμείς θα παραλάβουμε την έκθεση εντός ένα-δυο ημερών».
Σε ότι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο κ. Ακιντζί πρόβαλλε την άποψη ότι ο «ΥΠΕΞ» δεν τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του ΟΗΕ. Αντιθέτως εκφράζει τα όσα δηλώνει και ο ίδιος με διαφορετικές φράσεις.
Ραντεβού του Ιούνιο
Σε αυτό το σημείο, ο Τ/κ ηγέτης υπογράμμισε: «Δεν διαπραγματευόμαστε τώρα. Και εγώ δεν έχω διαπραγματευτή. Δήλωσα ότι θα επικεντρωθώ στη στρατηγική συμφωνία και θα διορίσω έναν διαπραγματευτή και μια αντιπροσωπεία για να συμπληρώσω το πλαίσιο συμφωνίας εντός ενός ημερολογιακού πλαισίου. Οι εγγυητές ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις μέχρι τον Μάιο, λόγω των εκλογών. Εγώ θα έλεγε και Μάιο και Ιούνιο. Εμείς δεν είδαμε την κ. Λουτ να βιάζεται. Το ίδιο ισχύει και για την ε/κ πλευρά. Τα μεγαλύτερα θύματα της διαιώνισης του κατεστημένου είναι οι Τ/κ. Και οι Τ/κ είναι αυτοί επιθυμούν την λύση μια ώρα αρχύτερα».
«Όσο δεν αλλάζει η στάση της ε/κ πλευράς θα βρεθούμε αντιμέτωπη με μια προβληματική περίοδο. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν ξεκινούν οι συνομιλίες. Μια διαδικασία με δίχως χρονοδιάγραμμα και τέλος, η οποία θα μας εγκλώβιζε στην Πράσινη Γραμμή θα προκαλούσε απογοήτευση».
«Το έγγραφο αναφοράς που θα προκύψει πρέπει επίσης να γίνει αποδεκτό και από τις πέντε πλευρές. Το περιεχόμενο είναι σημαντικό πέρα από την έννοια του χρόνου. Εάν το περιεχόμενο δεν είναι σαφές από την άποψη των αρχών, ας ξεκινήσουμε αύριο, αν θέλετε, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Η ε/κ πλευρά πρέπει να αποφασίσει για το αν είναι έτοιμη για να μοιραστεί την εξουσία. Το καθεστώς που σήμερα μας προβληματίζει ενδέχεται να προκαλέσει δυσάρεστα αποτελέσματα και για τους ίδιους στο μέλλον. Οι υδρογονάνθρακες είτε θα είναι ευλογία και για τις δυο πλευρές είτε ο πονοκέφαλος θα συνεχιστεί. Στο σημείο που φτάσανε σήμερα οι εξελίξεις φαίνεται ότι όλες οι πλευρές θα μπορούσαν να είναι έτοιμες τον Ιούνιο».
Ο κ. Ακιντζί, απαντώντας σε ένα ερώτημα αναφέρθηκε και στην αποχώρηση του Ερχάν Ερτσίν από τη διαπραγματευτική ομάδα του, τονίζοντας ότι η αποχώρηση του είναι προσωρινή.

Κόσμος

ΠΟΥ - Κορωνοϊός: Η ινδική μετάλλαξη γίνεται παγκοσμίως κυρίαρχη

παγκόσμιος οργανισμός υγείας

Η ινδική μετάλλαξη εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Σουμία Σουαμινάθαν εξέφρασε, επίσης, την απογοήτευσή της για την αποτυχία του υποψηφίου εμβολίου της CureVac σε μια κλινική δοκιμή, να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές αποτελεσματικότητας του ΠΟΥ, ιδιαιτέρως επειδή υψηλά μεταδοτικές παραλλαγές προτάσσουν την ανάγκη για νέα, αποτελεσματικά εμβόλια.

«Η παραλλαγή Δέλτα επίκειται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της», τόνισε η Σουαμινάθαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οι παραλλαγές του κορωνοϊού αναφέρθηκαν από την CureVac, όταν η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα πως το εμβόλιό της αποδείχθηκε μονάχα 47% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου, λίγο λιγότερο από το σημείο αναφοράς 50% του ΠΟΥ. Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέγραψε τουλάχιστον 13 παραλλαγές που κυκλοφορούν στον πληθυσμό που μελέτησε.

Δεδομένου ότι παρόμοια εμβόλια mRNA από τις Pfizer και BioNTech και τη Moderna έδειξαν ποσοστά αποτελεσματικότητας που έφθαναν στο 90%, η Σουαμινάθαν σημείωσε ο κόσμος περιμένει περισσότερα από το υποψήφιο εμβόλιο της CureVac.

«Απλά επειδή πρόκειται για ένα ακόμη εμβόλιο mRNA, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλα τα εμβόλια mRNA είναι τα ίδια, διότι το καθένα εξ αυτών έχει λίγο διαφορετική τεχνολογία», εξήγησε η Σουαμινάθαν. Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν πως η Αφρική παραμένει μια περιοχή που προκαλεί ανησυχία, ακόμα κι αν αντιπροσωπεύει μονάχα το 5% περίπου των νέων μολύνσεων παγκοσμίως και το 2% των θανάτων.

Τα νέα κρούσματα στη Ναμίμπια, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Ρουάντα διπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, την ώρα η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει πολύ μικρή.

«Η πορεία αυτή είναι πολύ, πολύ ανησυχητική», τόνισε ο Ράιαν. «Η σκληρή αλήθεια είναι ότι σε μια εποχή πολυάριθμων παραλλαγών, που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, έχουμε αφήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, του ευάλωτου πληθυσμού της Αφρικής, απροστάτευτα από τα εμβόλια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Στα 469 τα νέα κρούσματα - 307 οι διασωληνωμένοι, 20 θάνατοι

Κρήτη - κορωνοϊός: 23 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊος - Εμβόλια: Οι ΗΠΑ παρέδωσαν 1 εκατ. δόσεις στον Καναδά