Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: Η πενταμερής βασίζεται σε ψευδή επιχειρήματα

Image
τουρκικό ΥΠΕΞ
 clock 14:43 | 09/01/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Αντέδρασε την Πέμπτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά το κοινό ανακοινωθέν δέκα σημείων της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου και της Γαλλίας, στο οποίο ξεκαθαρίζεται πως η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, δεν παράγει έννομες συνέπειες και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών της περιοχής,

Η Άγκυρα «απάντησε», τονίζοντας πως το «ανακοινωθέν» βασίζεται σε ψευδή επιχειρήματα, προσθέτοντας ότι τα μνημόνια κατανόησης με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι «νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Το ανακοινωθέν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου 2020 με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GCA) και της Αιγύπτου, καθώς και της Ιταλίας, βασίζεται πλήρως σε ψευδή επιχειρήματα.

Τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπογράψαμε με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο.

Αυτά τα μνημόνια συμφωνίας αποτελούν απάντηση σε εκείνους που αποσκοπούν στην παραβίαση της παρουσίας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σωστά και κατάλληλα.

Η Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα να μιλήσει για οποιοδήποτε έργο αφορά την περιοχή. Για να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συνεργασίας παρά συγκρούσεων θα θέλαμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας για να εκφράσουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας για συνεργασία με όλα τα μέρη, με εξαίρεση την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».

Σημειώνεται πως στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας στο Κάιρο, συμμετείχε και η Ιταλία, η οποία είχε ρόλο παρατηρητή στην συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες. Έτσι, το κοινό ανακοινωθέν υπέγραψαν οι τέσσερις χώρες, εκτός των Ιταλών.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis