Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

57.000 όπλα παραδόθηκαν στις αρχές της Αυστραλίας στο πλαίσιο αμνηστίας

Image
πυροβόλα όπλα
 clock 22:42 | 01/03/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι Αυστραλοί παρέδωσαν στις αρχές περισσότερα από 57.000 πυροβόλα όπλα πέρυσι στη διάρκεια μιας αμνηστίας που διήρκησε τρεις μήνες.

Αυτή ήταν η πρώτη αμνηστία που αποφασίστηκε στην Αυστραλία μετά το 1996. Στόχος της ήταν να περιορίσει τον αριθμό των παράνομων όπλων, επιτρέποντας στους κατόχους τους να τα παραδώσουν χωρίς ποινικές κυρώσεις.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας τόνισε ότι η αμνηστία αυτή κατέστησε τη χώρα πιο ασφαλή.
«Παίρνοντας αυτά τα μη καταγεγραμμένα όπλα από τους δρόμους σημαίνει ότι δεν θα πέσουν στα χέρια εγκληματιών, που ίσως τα χρησιμοποιήσουν για να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων Αυστραλών», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Άνγκους Τέιλορ.

Η αμνηστία αποφασίστηκε προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισροή παράνομων όπλων στη χώρα και η απειλή της τρομοκρατίας.

Στην Αυστραλία είναι παράνομο να έχει κάποιος στην κατοχή του μη καταγεγραμμένο όπλο και κινδυνεύει με πρόστιμο ως και 184.000 ευρώ και έως και 14 χρόνια κάθειρξη.

Μεταξύ των όπλων που παραδόθηκαν ήταν σχεδόν 2.500 αυτόματα όπλα, 2.900 πιστόλια και ένας εκτοξευτήρας ρουκετών τον οποίο πιστεύεται ότι κάποιος είχε βρει σε σκουπιδοτενεκέ. Περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών καταστράφηκε και τα υπόλοιπα καταγράφηκαν από τις αρχές ή επέστρεψαν στα καταστήματα για να πουληθούν.

Η τελευταία αντίστοιχη αμνηστία είχε κηρυχθεί στην Αυστραλία από το 1996 ως το 1997 μετά τον φόνο 35 ανθρώπων στην πόλη Πορτ Άρθουρ, το χειρότερο μακελειό που έχει σημειωθεί στη χώρα.
Τότε είχαν παραδοθεί 650.000 πυροβόλα όπλα, ενώ το περιστατικό ώθησε τους Αυστραλούς πολιτικούς να αλλάξουν τη νομοθεσία για την οπλοκατοχή, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων την απαγόρευση πώλησης αυτόματων και ημιαυτόματων όπλων.

 BBC

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis