Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την ενοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου πρότεινε η Εισαγγελέας

Image
papakon.jpg
 clock 20:27 | 17/03/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Την ενοχή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου τόσο για το αδίκημα της απιστίας όσο και για το αδίκημα της απόπειρας νόθευσης εγγράφου ζήτησε η εισαγγελέας Ξένια Δημητρίου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

«Προτείνω να κηρυχθεί ένοχος και για τα δυο εγκλήματα και ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή ότι θα είμαστε περήφανοι για το κράτος μας και τη διοίκησή μας, που θα πρέπει να αναβαθμιστεί και θα έχει προς τα έξω και προς τα μέσα μια καλύτερη εικόνα. Απέφυγα κατά τη διάρκεια της δίκης να αναφέρω τη λίστα ως λίστα Λαγκάρντ. Αισθάνθηκα ντροπή και περιορίστηκα να την αναφέρω ως λίστα Φαλτσιανί», είπε η κ. Δημητρίου, όπως αναφέρει το ΣΚΑΙ. 

Η εισαγγελέας υποστήριξε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου πως μόνον ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε συμφέρον να διαγράψει τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ, συμπεραίνοντας πως «αυτός έκανε τις διαγραφές, είτε για να ωφελήσει τους συγγενείς του και να μην πληρώσουν φόρους είτε για προστατεύσει τον εαυτό του και να μην εμφανιστεί ότι είχε συγγενείς στην περίφημη λίστα».

Κατά την εισαγγελέα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βαρύνεται όχι μόνον με την αλλοίωση των δεδομένων της λίστας, αλλά και με το αδίκημα της απόπειρας απιστίας, διότι, όπως ανέφερε, δεν "έδωσε εντολή για έλεγχο της λίστας στο ΣΔΟΕ».

Ειδικότερα η Εισαγγελέας τόνισε:

«Τα αρχεία, διαγράφηκαν μετά την αντιγραφή της λίστας από τo cd σε στικάκι (usb). Ο μόνος που είχε συμφέρον να το κάνει ήταν ο κατηγορούμενος είτε για να ωφελήσει τους συγγενείς του είτε για να προστατεύσει το όνομά του και να μην εμφανιστεί ότι είχε συγγενείς στην επίμαχη λίστα.

Επίσης, κατά την εισαγγελέα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου «δεν έκανε τίποτα για να ερευνηθεί η λίστα», ενώ χαρακτήρισε «προφάσεις» τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού ότι η λίστα ήταν προϊόν υποκλοπής και χρειαζόταν διακριτική μεταχείριση το υλικό της.

«Τίποτα δεν θα γινόταν, όπως και δεν έγινε, όταν οι Γάλλοι μας έστειλαν και πάλι τη λίστα», είπε η εισαγγελέας. Όσο για την Ελβετία, πρόσθεσε, ότι η χρήση της λίστας στα φανερά θα παρεμπόδιζε την επικείμενη συμφωνία με τους Ελβετούς για την παροχή στοιχείων με έλληνες καταθέτες. «Αυτά κι αν είναι προφάσεις», είπε.

Η κ. Ξένου στιγμάτισε την συμπεριφορά του πρώην υπουργού, σχολιάζοντας πως «δεν θυμάται τίποτα, ό,τι έκανε το έκανε μόνος του με κάποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του».

«Πως είναι δυνατόν να έδωσε τη λίστα σε CD σε κάποια γραμματέα του και να μην ξέρει τί έγινε. Ούτε πρωτοκόλλησε τη λίστα. Πώς είναι δυνατόν. Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε σε μικρομάγαζα όχι σε υπουργεία», είπε.

Συμπεραίνοντας, η Εισαγγελέας, είπε ότι ο πρώην υπουργός ήταν εκείνος που είχε συμφέρον να κάνει τη διαγραφή των αρχείων των συγγενών του από τη λίστα «και αυτός το έκανε».

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis