Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη: Εξώδικο στην Εξεταστική Επιτροπή από την οικογένεια του μηχανοδηγού

Image
τρενα τεμπη
 clock 18:53 | 17/01/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Εξώδικη δήλωση στην Επιτροπή της Βουλής που εξετάζει τις συνθήκες δυστυχήματος των Τεμπών απέστειλε την Τετάρτη η οικογένεια του ενός μηχανοδηγού που έχασε τη ζωή του στο εν λόγω δυστύχημα.

Είχε προηγηθεί μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής την Τρίτη, η κυβερνητική πλειοψηφία -επικαλούμενη δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν ξαφνικά τα τελευταία 24ωρα – επανέφερε τη θεωρία του «ανθρώπινου λάθους». Δηλαδή την επικοινωνιακή προσέγγιση που είχε εξαρχής η κυβέρνηση μετά την 28η Φεβρουαρίου του 2023, οπότε και έγινε το δυστύχημα.

Πλέον, η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται να εστιάζει στην κατάσταση της υγείας του αποθανόντος μηχανοδηγού της μοιραίας αμαξοστοιχίας, διαπιστώνοντας κενά στα ιατρικά πιστοποιητικά για την καταλληλότητά του να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Μάλιστα, ανέδειξε συντονισμένα αυτή την πτυχή της υπόθεσης κατά τη διάρκεια της εξέτασης ως μάρτυρα της Ιωάννας Τσιαπαρίκου, προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ). Ρίχνοντας μάλιστα δυσανάλογο βάρος στον έλεγχο που άσκησε η αρχή στην έκδοση των πιστοποιητικών σε σχέση με τον έλεγχο που άσκησε η εταιρία διαχείρισης των σιδηροδρόμων.

Η πίεση στην επικεφαλής της ΡΑΣ

Αναφερόμαστε στην προσπάθεια του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Λάζαρου Τσαβδαρίδη κατά την ακρόαση της πρόεδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων. Εστίασε τις ερωτήσεις του στον υγειονομικό φάκελο του νεκρού μηχανοδηγού της αμαξοστοιχίας. Ρωτώντας εάν οι ιατρικοί φάκελοι των μηχανοδηγών πρέπει να ελέγχονται από την ρυθμιστική αρχή.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της αρχής σημείωσε πως την ευθύνη για τις εξετάσεις αυτές έχει η σιδηροδρομική επιχείρηση σημειώνοντας πως ο συγκεκριμένος μηχανοδηγός διέθετε πιστοποιητικό ικανότητας. Κατέθεσε μάλιστα τα συγκεκριμένα έγγραφα.

Το εξώδικο 

Όπως γνωρίζετε, την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περί ώρα 23:22 πλησίον του οικισμού Ευαγγελισμός Τεμπών Λάρισας, έλαβε χώρα σφοδρή μετωπική σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62 της εταιρείας Hellenic Train με εμπορική αμαξοστοιχία, με τραγικό αποτέλεσμα τoν ακαριαίο θάνατο- μεταξύ πολλών επιβατών- και του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας, συζύγου της πρώτης εξ ημών και πατέρα της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης εξ ημών.

Image
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΤΕΜΠΗ

Η ποινική δικογραφία βρίσκεται στο στάδιο της κυρίας ανακρίσεως και εν τω μέσω της συλλογής του αποδεικτικού υλικού, το οποίο θα διαφωτίσει το σύνολο των αιτιών, ένεκα των οποίων συνέβη το μοιραίο αυτό δυστύχημα.

Με αφορμή το πολύνεκρο αυτό δυστύχημα, η Επιτροπή σας ανέλαβε τη διερεύνηση και ανάδειξη των ευθυνών συγκεκριμένων προσώπων για τις πράξεις αλλά και τις παραλείψεις τους.

Δυστυχώς, μετά λύπης μας, αλλά και με τεράστια έκπληξη γίναμε μάρτυρες, χτες, 16/1/2024, ενός επονείδιστου γεγονότος που μας προσέβαλε σε απίστευτο βαθμό.

Συγκεκριμένα, ο Εισηγητής, από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, Βουλευτής, κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, με αφορμή ανυπόγραφο άρθρο της προηγούμενης ημέρας, το οποίο, όλως τυχαίως δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη κατάθεση της Προέδρου της ΡΑΣ, συνειδητά προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στον νεκρό μηχανοδηγό, σύζυγο της πρώτης εξ ημών και πατέρα της δεύτερης και τρίτης και τέταρτης από εμάς, κάνοντας χρήση ιατρικών εγγράφων και προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις περί ιατρικών προβλημάτων του μηχανοδηγού τα οποία, δήθεν, τον καθιστούσαν ανίκανο προς εργασία!

Κατά παράβαση του Ποινικού Κώδικα και των περί ιατρικού απορρήτου διατάξεων, ο ανωτέρω Βουλευτής και δυστυχώς και έτεροι συνάδελφοί του, ενεργώντας κατά απόλυτη «σύμπνοια» με τον «άγνωστο» σε εμάς συντάκτη του άνω άρθρου, υπονόησαν ότι ο μηχανοδηγός, ενδεχομένως, να μην ήταν σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του, ακόμα δε ειπώθηκε, ότι ενδεχομένως να αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών!

“Ηταν απολύτως ικανός”

Και ενώ έγινε επίκληση και χρήση συγκεκριμένων ιατρικών εγγράφων εκ του ιατρικού του φακέλου και τα οποία αποτελούν και αποδεικτικά έγγραφα της ανακριτικής δικογραφίας, «λησμόνησαν» να αναφέρουν δημοσίως ότι στα έγγραφα αυτά ο πατέρας και σύζυγος ημών, ΚΡΙΝΟΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΙΚΑΝΟΣ, ευρισκόμενος σε «άριστη κατάσταση», όπως επακριβώς αναφέρουν, απολύτως δε λειτουργικός για τη θέση του μηχανοδηγού.

Και μάλιστα, τα έγγραφα αυτά έχουν εκδοθεί από ιατρούς οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι και πλήρως πιστοποιημένοι από την ΡΑΣ. «Λησμόνησαν» δε να αναφέρουν, ότι ιδιαιτέρως οι μηχανοδηγοί εξετάζονται κάθε έτος από πλήθος ιατρών και εν συνεχεία εκδίδονται οι σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις και πιστοποιήσεις για το εάν κρίνονται ή όχι κατάλληλοι προς εργασία.

Image
Τεμπη

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να σπιλωθεί η μνήμη του νεκρού συγγενούς μας. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που αυτό λαμβάνει χώρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικά παιχνίδια και να καλυφθούν οι πολιτικές και κυρίως ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων. Σας καθιστούμε σαφές, ότι εμείς δεν είμαστε διατεθειμένες να εμπλακούμε σε αυτό το παιχνίδι.

Η οικογένειά μας θρηνεί για τον άδικο χαμό ενός πολυαγαπημένου μας προσώπου και εσείς, το μόνο που πράττετε με τις θλιβερές σας μεθοδεύσεις, είναι να μας προκαλείτε ακόμα περισσότερο πόνο. Και το κυριότερο: Ο σύζυγος και πατέρας ημών δεν είναι εδώ για να σας απαντήσει κοιτώντας σας στα μάτια, εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων συγκεκριμένων προσώπων.

Η απουσία του όμως και ο άδικος τρόπος που χάθηκε μαζί με τόσα άλλα θύματα, μας δημιουργεί ένα τεράστιο χρέος: Να παλέψουμε και για την μνήμη του την οποία κάποιοι δεν σεβάστηκαν.

Ας αναρωτηθούν λοιπόν αυτοί που με τόση ευκολία του επιρρίπτουν ευθύνες και ας πουν δημόσια

1. Υπάρχει έστω και ένα ιατρικό έγγραφο με το οποίο να κρίνεται ακατάλληλος για την εκτέλεση των καθηκόντων του;

2. Ακολουθήθηκε η αυστηρότατη διαδικασία ιατρικού ελέγχου που προβλέπεται από τους κανονισμούς και μάλιστα σε ετήσια βάση;

3. Μήπως θεωρεί κάποιος ότι τα ιατρικά έγγραφα και οι γνωματεύσεις είναι πλαστές; Ας το πει ξεκάθαρα για να του απαντήσουμε μέσω της Δικαιοσύνης.

4. Υπάρχουν μάρτυρες που θα μπορούσαν, πλέον των ιατρικών εγγράφων που ήδη το αποδεικνύουν, να καταδείξουν την κατάσταση της υγείας του και την άριστη και επιμελέστατη άσκηση των καθηκόντων του, επί 4 δεκαετίες; Γιατί αποφεύγετε την ενώπιόν σας κατάθεση του κ. Γενιδούνια ώστε να ερωτηθεί για τις διαδικασίες ιατρικού ελέγχου που προβλέπονται αλλά και για τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος που δήθεν ερευνάτε;

Οι ψυχές των ανθρώπων που έφυγαν επειδή κάποιοι δεν φρόντισαν να λειτουργεί η τηλεδιοίκηση, να λειτουργεί η φωτοσήμανση, να υπάρχει κατάλληλη υποδομή και να εκτελεσθεί ορθά η σύμβαση 717, ζητούν δικαίωση και όχι εμπαιγμό. Και εμείς οι συγγενείς τους είμαστε άνθρωποι με οικογένειες που συνεχίζουν να ζουν το δράμα τους, δίχως καμία βοήθεια από την Πολιτεία και όχι πιόνια μιας πολιτικής σκακιέρας, όπως κάποιοι επιθυμούν να μας καταστήσουν.

Ευτυχώς για εμάς, η ικανότητα του συζύγου και πατέρα μας να εκτελεί τα καθήκοντά του επί 4 δεκαετίες, αποδεικνύεται με ιατρικά έγγραφα που διαθέτετε και με μάρτυρες που δολίως δεν καλείτε.

Δυστυχώς για κάποιους η πολιτική τους ανεπάρκεια αποδεικνύεται από τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις μεθοδεύσεις τους.

Image
τεμπη τρενα

Αυτοί μπορούν να πετάξουν το μπαλάκι της έρευνας μακριά και να δημιουργούν εύκολα καπνούς εκεί που δεν υπάρχουν για να κρύψουν τις ποινικές τους ευθύνες, αδιαφορώντας πλήρως για τον πόνο που συνεχίζουν να προκαλούν οι πράξεις τους, πιστεύοντας ότι διαθέτουν τέτοιο «πολιτικό υπόβαθρο» και «δύναμη» ώστε να καταπατούν προσωπικότητες ανθρώπων οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή και δεν μπορούν να τους απαντήσουν.

Από την πλευρά μας αντέξαμε τον πόνο που μας προκάλεσε ο άδικος θάνατος του συζύγου και πατέρα μας, θρηνήσαμε τον άνθρωπό μας. Πιστεύετε ότι δεν θα αντέξουμε και δεν θα απαντήσουμε στην πολιτική απρέπεια και ανηθικότητα κάποιων; Κάνετε λάθος.

Η πολιτική και ηθική ανεπάρκεια κάποιων δεν μπορεί να καταργήσει το δικαίωμά μας να πενθήσουμε το δικό μας άνθρωπο. Ένα τους ζητάμε μόνο: Να σεβαστούν τη μνήμη του και να λένε αλήθειες.

Επειδή μας βυθίζετε στην απόγνωση και τη θλίψη, μόλις μερικούς μήνες μετά το θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου και πατέρα.

Επειδή άπασες είμαστε διατεθειμένες να απευθυνθούμε σε κάθε αρμόδια Αρχή, προκειμένου να λάβει χώρα το προφανές, ήτοι η αποκατάσταση της μνήμης του.

ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την άνω συμπεριφορά του ανωτέρω Βουλευτή και όσων συμμετείχαν στην παραβίαση του ιατρικού απορρήτου και κυρίως στην αλλοίωση του περιεχομένου των ιατρικών εγγράφων και τους καλούμε να παύσουν εφεξής κάθε αντίστοιχη μειωτική πράξη αναφορικά με τον θανόντα συγγενή μας, ιδίως δε, όταν τα λεγόμενά τους δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία.

Αιτούμαστε την ανάγνωση της παρούσας εξωδίκου δηλώσεώς μας στην συνεδρίαση της Επιτροπής στην οποία προεδρεύετε και στα μέλη αυτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νορβηγία: Θαμμένη στο χιόνι η χώρα - Έκλεισε το αεροδρόμιο του Όσλο

Ηράκλειο: Αγανάκτηση στην ενδοχώρα για τα λουκέτα σε τράπεζες και ταχυδρομεία

Ληξιαρχείο Ηρακλείου: Οι γάμοι, τα διαζύγια, οι γεννήσεις και οι θάνατοι το 2023

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis