Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Λιγνάδης: Στο εδώλιο σήμερα για τέσσερις βιασμούς

Image
Δημήτρης Λιγνάδης
 clock 07:54 | 11/02/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κάθεται σήμερα, ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης προκειμένου να δικαστεί για βιασμό κατά συρροή τριών ανηλίκων και ενός ενήλικα άνδρα. Επί της ουσίας πρόκειται για τη πρώτη μεγάλη δίκη στο πλαίσιο του κινήματος #metoο στον καλλιτεχνικό χώρο και ήδη έχουν προγραμματιστεί έξω από το δικαστήριο συγκεντρώσεις προς υποστήριξη των θυμάτων.

Ο κατηγορούμενος ηθοποιός και σκηνοθέτης που όλο αυτό τον καιρό βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης αναμένεται να μεταφερθεί στο δικαστήριο υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας ενώ ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας έχει κάνει γνωστή τη πρόθεσή του να ζητεί διακοπή της δίκης για ένα μήνα λόγω φόρτου εργασίας του. Οι δηλώσεις αυτές του κ. Κούγια προκάλεσαν την αντίδραση του αντιδίκων του εντολέα του με τον Ιωάννη Βλάχο που εκπροσωπεί δύο από τους μηνυτές του Λιγνάδη να αναφέρει πως η τακτική των διαρκών διακοπών και αναβολών σε μια δίκη έχει ως στόχο την εξόντωση, των αντιδίκων ορισμένοι εκ των οποίων ζουν στο εξωτερικό, δεν διαθέτουν οικονομική άνεση και ήδη έχουν προετοιμαστεί να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να παραστούν στην δίκη ως μηνυτές.

Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, όπως άλλωστε είχε συμβεί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας που είχε προηγηθεί. Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης και ηθοποιός αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για σκευωρία σε βάρος του. Στην απολογία του στην ανακρίτρια είχε δηλώσει «αμφιφυλόφιλος, με πολλές σχέσεις στη ζωή και με τα δυο φύλα», αρνούμενος όμως κατηγορηματικά οποιαδήποτε «σχέση ή επαφή του με ανηλίκους»!

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται από τις εισαγγελικές αρχές τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ένας 41χρονος σήμερα άνδρας, κατέθετε την πρώτη μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη καταγγέλλοντάς τον για σεξουαλική κακοποίησή του σε ηλικία 15 ετών.

Παρότι τα αδικήματα τα οποία κατήγγειλε ο 41χρονος–ο οποίος μάλιστα είναι ένας από τους μάρτυρες στην επικείμενη δίκη - είχαν υποπέσει σε παραγραφή, εντούτοις οι μάρτυρες που πρότεινε να εξεταστούν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που βρίσκονταν σε εξέλιξη, έδωσαν νέα τροπή στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, ο μηνυτής, είχε υποδείξει στις εισαγγελικές αρχές ως μάρτυρα ένα νεαρό άνδρα με καταγωγή από την Αίγυπτο, τον οποίο γνώρισε, όπως είχε αναφέρει, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο άνδρας αυτός του είχε πει ότι και αυτός είχε σχέση με τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο συγκεκριμένος νεαρός καταθέτοντας στην εισαγγελία υποστήριξε πως είχε βιασθεί από τον σκηνοθέτη στην Επίδαυρο, τον Αύγουστο του 2015, λίγο πριν συμπληρώσει τα 18 του έτη. Την ίδια στιγμή, οι εισαγγελικές αρχές είχαν στα χέρια τους μια ακόμη μήνυση σε βάρος του ηθοποιού. Αυτή έφερε την υπογραφή ενός 27 σήμερα άνδρα, ο οποίος ζει πλέον μόνιμα στη Σουηδία. Ο μηνυτής κατηγορούσε τον σκηνοθέτη επίσης για βιασμό, το 2010, ενώ ο ίδιος ήταν ανήλικος, μαθητής ακόμη!

Κατόπιν αυτών, οι εισαγγελικές αρχές με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας ανακρίτριας, εξέδωσαν στις 20 Φεβρουαρίου του 2021, ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη. Δυνάμει αυτού, ο σκηνοθέτης συνελήφθη και οδηγήθηκε λίγες ώρες αργότερα με χειροπέδες στα χέρια στην 19η τακτική ανακρίτρια.

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis