Κοινωνία

Προκαταβολή σύνταξης: Πότε πάνε ταμείο 36.000 συνταξιούχοι

Συντάξεις

Τη Μ. Τετάρτη, αναμένεται να καταβληθούν οι πρώτες προκαταβολές συντάξεων των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης σε 36.000 δικαιούχους. 

Υπενθυμίζεται πως υποβολή αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί από τη Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021. Οι υποβολές αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για την χορήγηση προκαταβολής σύνταξης ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες. Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν ανέρχονται σε 36.088. 

Ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει ο κάθε ασφαλισμένος η σύνταξη θα κυμανθεί από 360 έως 384 ευρώ μηνιαιώς. Σημειώνεται πως στην πρωτη πληρωμή οι δικαιούχοι θα λάβουν τη σύνταξή τους, αλλά και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της. 

Για παράδειγμα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2019 και άρα η αίτησή του εκκρεμεί δυο χρόνια, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ το μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή την οριστικής του σύνταξης (εφόσον δικαιούται 384 ευρώ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, έχουν εκδοθεί περισσότερες από 25.000 ψηφιακές συντάξεις, με αποτέλεσμα ενώ τον Ιανουάριο οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν 155.000, τώρα να έχουν πέσει στις 139.000.

Αναφερόμενος στο θέμα των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών που θα συνδράμουν στις διαδικασίες για την ταχύτερη απονομή της σύνταξης, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα προχωρήσει και το κράτος θα αναλάβει να καλύψει μια εύλογη δαπάνη για τον σκοπό αυτό και δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες.

ΟΓΑ και ΙΚΑ οι περισσότεροι συνταξιούχοι εν αναμονή
Η πλειοψηφία των εν αναμονή συνταξιούχων που υπέβαλλαν αίτηση για προκαταβολή σύνταξης είναι αγρότες του πρώην ΟΓΑ. Από τις 36.088 αιτήσεις που εγκρίθηκαν ώστε να πληρωθούν πριν το Πάσχα, οι 12.314, δηλαδή το 34% προέρχονται από αγρότες του πρ. ΟΓΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες δεν είχαν μέχρι πρότινος τη δυνατότητα να λάβουν προσωρινή σύνταξη. Συνολικά πάντως από τον πρ. ΟΓΑ εκκρεμούσαν στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη περίπου 35.000 αιτήσεις συντάξεων. 

Αρκετά λιγότεροι είναι οι εν αναμονή συνταξιούχοι – πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ που υπέβαλλαν αίτηση για προκαταβολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας 9.221 εν αναμονή συνταξιούχοι από το πρώην ΙΚΑ θα λάβουν την προκαταβολή της σύνταξης πριν το Πάσχα, ενώ στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη εκκρεμούσαν στο πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ πάνω από 55.000 αιτήσεις συντάξεων. Αντίστοιχα από ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ υποβλήθηκαν 10.779 αιτήσεις για προκαταβολή ενώ εκκρεμούν περί τις 28.000 αιτήσεις συντάξεων. 

Υπενθυμίζεται ωστόσο πως την προκαταβολή δεν δικαιούνται ασφαλισμένοι που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, που έχουν οφειλές πάνω από ένα πλαφόν κ.α.

 

Διαβάστε επίσης:

Αναστάσιος Ανδρονικάκης: Ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ είναι Κρητικός!

Κρήτη - τροχαίο δυστύχημα: Η έκκληση του πατέρα για αυτόπτες μάρτυρες

Πωλούσαν κλοπιμαία σε … e-shop (βίντεο)

Κοινωνία

Φονικό στα Καλύβια: Τί είπε ο δράστης για τα «μάγια» που του όπλισαν το χέρι

δραστης δολοφονια καλυβια

Νέα προθεσμία για να απολογηθεί αύριο το πρωί πήρε ο κατηγορούμενος για την δολοφονία του υπαλλήλου του Κέντρου Υγείας Καλυβίων, τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ο καθ’  ομολογία  δράστης, σκότωσε τον 60χρονο  υπάλληλο, πυροβολώντας τον στο υπόγειο πάρκινγκ του Κέντρου Υγείας και λίγες ημέρες μετά διέφυγε στην Αλβανία για να κρυφτεί.

Υπενθυμίζεται πως ο 32χρονος, όπως φαίνεται από υλικό από κάμερες ασφαλείας, ακολούθησε τον 60χρονο στην εργασία του και τον πυροβόλησε, ενώ φέρεται να έμενε στην ίδια πολυκατοικία με το θύμα.

Τα «μάγια» του όπλισαν το χέρι

Κατά την προανάκριση ο 32χρονος αποδέχτηκε τις πράξεις του, είπε ότι το όπλο το προμηθεύτηκε από το Μενίδι, και ισχυρίστηκε ότι ο 60χρονος και η σύζυγος του,  τού είχαν κάνει μάγια τα οποία λύθηκαν μετά τη δολοφονία.

Οι καυγάδες ανάμεσά τους ήταν συχνοί, καθώς, όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση,  ο συλληφθείς πίστευε ότι η σύζυγος του 60χρονου, που ήταν διαχειρίστρια στην πολυκατοικία, του έκλεβε χρήματα στα κοινόχρηστα.

ειδησεις σημερα 

Χίος: Σομαλός μετανάστης βρέθηκε νεκρός στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ

AstraZeneca: Προβληματισμός για το θάνατο 44χρονης μητέρας μετά τον εμβολιασμό της

Χίος: Τουρκικές ακταιωροί παρενόχλησαν δύο σκάφη της Frontex

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία του 32χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κυνηγετικό όπλο, στιλέτο και 31 φυσίγγια.