Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προ των πυλών οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις

Image
συνταξεις
 clock 09:36 | 21/08/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας προωθεί η κυβέρνηση από το 2021.
Όπως δήλωσε  ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης θα υπάρχει αφενός μεν η κύρια σύνταξη, η οποία θα είναι κρατική, δημόσια και διανεμητική, αφετέρου δε η νέα επικουρική σύνταξη, η οποία θα έχει τη λογική του ατομικού κουμπαρά, καθώς τα χρήματα του κάθε ασφαλισμένου θα παραμένουν στο δικό του όνομα και δεν θα είναι επιρρεπή ούτε σε δημοσιονομικές κρίσεις, ούτε σε δημογραφικές πιέσεις.

Όσον αφορά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι θα χρειαστεί να εδραιωθεί ένα νέο σύστημα διαχείρισης ατομικών λογαριασμών. Από εκεί και πέρα, όπως είπε, ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ ενός δημόσιου παρόχου για την επένδυση του ατομικού λογαριασμού του ή άλλων επαγγελματικών ταμείων και επενδυτικών εταιρειών, υπό την εποπτεία πάντα της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το ΕΤΕΑΠ, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνει ο βασικός διαχειριστής της επικουρικής ασφάλισης.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια εξισορρόπηση ρίσκων, εν αντιθέσει με τη μέχρι τώρα λογική του ενός πυλώνα όπου «όλα τα αβγά βρίσκονται στο ίδιο καλάθι», η οποία καθιστούσε τις συντάξεις ευάλωτες στις εκάστοτε συνθήκες. Βασικός στόχος εξάλλου παραμένουν οι αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου, με πρώτη τη μείωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών, που θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα τόσο στην ενίσχυση της απασχόλησης όσο και στο εισόδημα που θα καταλήγει στις τσέπες των εργαζομένων.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis