Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Επιτάφιος Θρήνος της Μεγάλης Παρασκευής

Image
Επιτάφιος Θρήνος
 clock 21:16 | 17/04/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, τα Πάθη του Χριστού.

Στους Ιερούς ναούς που τις περασμένες χρονιές συνέρρεαν οι πιστοί για να ακούσουν και να δουν και να νοιώσουν, τη σταύρωση και θάνατο Του βρέθηκαν μόνο οι ιερείς και οι ψάλτες. Το απολύτως δηλαδή απαραίτητο προσωπικό για την λειτουργία του Ναού εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Σωτήρα και στη Σταύρωση. Αυτήν την μέρα κορυφώνεται το Θείο Δράμα και τελείται η ακολουθία των Παθών. Οι πιστοί βιώνουν  τα φρικτά Πάθη του Χριστού όπως τον χλευασμό, το ακάνθινο στεφάνι, τα ραπίσματα, τα μαστιγώματα, την σταύρωση και τον θάνατο του Σωτήρα. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής εψάλησαν  τα Εγκώμια, ενώ σε ολόκληρη την χώρα η κάθε ενορία έκανε την περιφορά του Επιταφίου εντός του ναού και κεκλεισμένων των θυρών.

Ω γλυκύ μου έαρ

Το Ω γλυκύ μου έαρ είναι Εγκώμιο Επιταφίου Θρήνου της Μ. Παρασκευής. Είναι από τους πιο εξαιρετικούς ορθόδοξους βυζαντινούς ύμνους.Το κατανυκτικό κείμενο του ύμνου αποδίδει τον πόνο της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού υιού της. Είναι ένα μοιρολόι, μεγάλο θρησκευτικό τραγούδι στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. Εξιστορεί την σταύρωση του Ιησού και εκφράζει τον πόνο της Αγίας του Μητέρας.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis