Κοινωνία

Λαϊκές αγορές: Μισός τόνος φρούτα και λαχανικά σώθηκαν από τα σκουπίδια

λαϊκή αγορά

Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ εθελοντών και πωλητών των λαϊκών αγορών, μισός τόνος αδιάθετα φρέσκα φρούτα και λαχανικά γλίτωσαν από τα σκουπίδια από το 2015 έως σήμερα και κατευθύνθηκαν σε κοινωφελείς οργανισμούς που τα χρησιμοποίησαν σε γεύματα.

Ο συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα της προσφοράς είναι η μη κυβερνητική οργάνωση «Μπορούμε» που από το 2011 σώζει... φαγητό. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή», εκατοντάδες εθελοντές της σε συνεργασία με τους πωλητές 30 λαϊκών αγορών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προμηθεύουν με συνέπεια με φρέσκα προϊόντα 55 φορείς που στηρίζουν ευάλωτους συμπολίτες μας.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι αφενός και για τη μεγάλη σπατάλη τροφίμων στις λαϊκές αγορές και αφετέρου διότι νιώθαμε την ανάγκη να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που στο τέλος της λαϊκής έψαχναν στα σκουπίδια για φρούτα και λαχανικά να λαμβάνουν τρόφιμα με έναν οργανωμένο τρόπο που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια τους» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του προγράμματος, Άννα Καμπουροπούλου.

Η κ. Καμπουροπούλου χαρακτηρίζει «άψογη τη συνεργασία μεταξύ των λαϊκών αγορών και των κοινωφελών φορέων» ενώ «οι εθελοντές, ειδικά αυτοί που έρχονται από το εξωτερικό, μας λένε ότι εντυπωσιάζονται από το πόσο γενναιόδωροι και φιλικοί είναι οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών και πόσο χαίρονται οι πωλητές να προσφέρουν αυτό που δε θα διαθέσουν προς πώληση την επόμενη μέρα, για έναν καλό σκοπό».

Η σπατάλη φαγητού στην Ελλάδα και η πανδημία

Η καταγραφή της σπατάλης φαγητού αναμένεται να γίνει υποχρεωτική με βάση ευρωπαϊκούς κανόνες και σύντομα θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα, πάντως προς το παρόν η εικόνα που υπάρχει «από τις υπάρχουσες έρευνες είναι ότι στην Ελλάδα δυστυχώς χάνεται ποσοστό τροφίμων υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο» υπογραμμίζει η κ. Καμπουροπούλου.

Η πανδημία και οι περιορισμοί της κυκλοφορίας έφεραν ανατροπές και στον τομέα της διάσωσης και προσφοράς τροφίμων. «Ένας λόγος είναι ότι πολλές δομές που φροντίζουν κοινωνικά ευπαθείς ομάδες αναγκάστηκαν να αναστείλουν ή να περιορίσουν δραστικά τη λειτουργία τους, παρά το γεγονός ότι η συνολική ζήτηση για βοήθεια αυξήθηκε. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι πολλοί δωρητές μας έπρεπε επίσης να αναστείλουν τη λειτουργία τους, όπως πχ ξενοδοχεία, εκδηλώσεις, catering, εστίαση» εξηγεί η κ. Καμπουροπούλου. Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες αντιξοότητες το 2020, όπως και το 2019, μέσω του «Μπορούμε» προσφέρθηκαν σχεδόν 9 εκατομμύρια μερίδες περισσευούμενων τροφίμων σε 435 κοινωφελείς φορείς. Αυτό έγινε εφικτό γιατί, όπως εξηγεί η κ. Καμπουροπούλου «υπήρξαν δωρητές, οι οποίοι παρά τις απρόσμενες ανατροπές στην καθημερινότητα τους είχαν στο μυαλό τους να προσφέρουν ό,τι δεν θα αξιοποιούσαν πλέον, για παράδειγμα οι Aegean Airlines και ξενοδοχεία».

Η αλυσίδα της διάσωσης τροφίμων

«Είναι τιμή και χαρά μας να υποδεχόμαστε συνεχώς νέους εθελοντές στο "Μπορούμε"» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καμπουροπούλου. Λόγω των μέτρων ασφαλείας για την πανδημία, αυτή τη στιγμή οι εθελοντές της οργάνωσης διασώζουν και προσφέρουν μόνο φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε συνεργασία με τους πωλητές των λαϊκών αγορών, αλλά μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα επιστρέψουν σε κάθε είδους δωρητή (σούπερ μάρκετ, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια κλπ.).

Μετά τη συλλογή των τροφίμων, η οργάνωση συνεργάζεται «με οποιονδήποτε κοινωφελή φορέα έχει νομική υπόσταση και στηρίζει ανθρώπους που χρειάζονται τρόφιμα, σε όλη την Ελλάδα» τονίζει η κ. Καμπουροπούλου.

Οι περίπου 400 αποδέκτες των τροφίμων είναι κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια εκκλησιών, αλλά και άλλου είδους φορείς, όπως το Άσυλο Ανιάτων, ο Φάρος Ελπίδας, η Αλληλεγγύη Πειραιά, η Κάριτας Αθήνας, το The Home Project στην Αθήνα, η Οικόπολις στη Θεσσαλονίκη και άλλοι πολλοί. «Στην εκτενή βάση δεδομένων μας καταγράφουμε την κατάσταση τους, τις ανάγκες τους και τις δυνατότητες τους, έτσι ώστε να κατευθύνουμε την εκάστοτε προσφορά στον πιο κατάλληλο φορέα-αποδέκτη» εξηγεί η κ. Καμπουροπούλου.

«Χαιρόμαστε να ακούμε περιπτώσεις όπως τον μάγειρα που κάλυπτε πλήρως τις εβδομαδιαίες ανάγκες του συσσιτίου του από τα αδιάθετα λαχανικά της λαϊκής, μέσω του προγράμματος μας "Μπορούμε τη Λαϊκή" ή τη μαγείρισσα που χαιρόταν, εκτός των άλλων, να λαμβάνει τα ώριμα φρούτα με τα οποία έφτιαχνε μαρμελάδα και ήταν περήφανη που τίποτα δεν πήγαινε χαμένο ή τον επικεφαλής κοινωνικού παντοπωλείου που μας έλεγε ότι την επόμενη ημέρα από τη δράση των εθελοντών μας στη λαϊκή, γινόταν γιορτή στο παντοπωλείο, διότι οι ωφελούμενοι ήξεραν ότι θα πάρουν φρέσκα τρόφιμα» καταλήγει η κ. Καμπουροπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ

Εστίαση: Ζητούν επανεκκίνηση για όλους - Υπογραφές και από 6 συλλόγους της Κρήτης

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Καταργούνται τα sms - Μετακινήσεις από νομό σε νομό - Στα νησιά με αρνητικό test

lockdown ηράκλειο

Στην άρση περιοριστικών μέτρων προχωρά από την Παρασκευή η Κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε επίσημα ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Ετσι, από την Παρασκευή καταργούνται τα sms για τις μετακινήσεις και τα ψώνια, επιτρέπονται εκ νέου οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ οι μετακινήσεις στα νησιά θα γίνονται με αρνητικό τεστ κάθε τύπου (ράπιντ, σελφ ή μοριακό), με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με βεβαίωση νόσησης. Παράλληλα, ο κ.Σκέρτσος  έκανε γνωστό ότι το πράσινο πιστοποιητικό τίθεται σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιασθεί.

Ξεκινώντας, ο κ.Σκέρτσος επισήμανε ότι οι δείκτες της πανδημίας δείχνουν εκτόνωση, παρά την αυξημένη κινητικότητα των πολιτών. Τα self test, είπε αποδείχθηκαν σημαντικό εργαλείο, καθώς 11.532 πολίτες έχοντας κανει το συγκεκριμένο τεστ, επιβεβαίωσαν ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό. «Είμαστε πολύ κοντά στον πρώτο σημαντικό στόχο, ώστε στα τέλη Μαϊου να υψώσουμε το πρώτο τείχος προστασίας. Πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει κάνει έστω μια δόση του εμβολίου έως τα τέλη Ιουνίου».  Παράλληλα, ο κ.Σκέρτσος έκανε εκτενή αναφορά στις διαφορές ανάμεσα στην περσινή και τη φετινή χρονιά, όσον αφορά την άρση των μέτρων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 101 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Τα νησιά που θα γίνουν εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson

Κορωνοϊός: 2.489 νέα κρούσματα - 70 θάνατοι - 707 οι διασωληνωμένοι