Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Νοσηλευτές περιγράφουν συγκλονιστικές σκηνές - Ζούµε την αποκορύφωση του πολέµου

Image
νοσηλευτές
 clock 13:08 | 07/12/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

«Βλέπουµε ανθρώπους καθηµερινά να µην µπορούν να αναπνεύσουν, νιώθουµε αδύναµοι και πως δεν µπορούµε να κάνουµε τίποτα για να τους βοηθήσουµε. Προχθές, βρήκαµε µπρούµυτα στο πάτωµα µια γυναίκα 45 ετών. ∆εν την προλάβαµε, ήταν νεκρή. Νοσηλευόταν σε απλή κλίνη COVID, έπαθε κρίση και δεν την καταλάβαµε, διότι οι νοσηλεύτριες ήταν σε άλλους θαλάµους. Ολοι στο προσωπικό κλαίµε από την εξάντληση και από αυτά που αντιµετωπίζουµε κάθε ηµέρα».

Ο Λάµπρος Τσάπαλης εργάζεται ως τραυµατιοφορέας στο Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο Λάρισας εδώ και 20 χρόνια. Την περασµένη Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυµατιοφορέων και µέλος του σωµατείου εργαζοµένων στο νοσοκοµείο της Λάρισας ξεκίνησε απεργία πείνας. «∆εν το κάνω για εντυπωσιασµό, θεωρώ ότι είναι κίνηση ουσίας. Βρισκόµαστε στην αποκορύφωση του πολέµου και φοβόµαστε ότι τον Ιανουάριο θα είναι ακόµα χειρότερα, αν χαλαρώσουν τα µέτρα», σηµειώνει για να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απεργία πείνας. «Πάνω από 100 συνάδελφοί µας στο νοσοκοµείο της Λάρισας έχουν βγει θετικοί στον κορωνοϊό. Κάθε ηµέρα παίζουµε τη ζωή µας κορώνα-γράµµατα», δηλώνει ο απεργός πείνας, Λ. Τσάπαλης.

Να γίνει µάθηµα

Το νοσοκοµείο της Λάρισας είναι το µόνο που ανταγωνίζεται τις δοµές Υγείας στη βόρεια Ελλάδα σε ελλείψεις και επιβάρυνση.

Στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ο διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιµώξεων, Παναγιώτης Κολλάρας, είχε προσβληθεί από κορωνοϊό τον περασµένο Αύγουστο. «Εµεινα σε καραντίνα για τέσσερις εβδοµάδες. Ηταν πολύ δύσκολα, καθώς δεν έβλεπα κανέναν, ενώ σαφέστατα υπήρχε και φόβος. ∆υστυχώς, η κατάσταση που αντιµετωπίζουµε σήµερα είναι πολύ δυσκολότερη από τη δική µου περιπέτεια µε τον κορωνοϊό», λέει ο γιατρός που δεν προλαβαίνει να απαριθµεί τις ελλείψεις στο νοσοκοµείο.

∆ύο παθολόγοι για 140 νοσηλευοµένους, κλινική της οποίας τα κρεβάτια αυξήθηκαν από τα 45 στα 220 χωρίς επιπλέον προσωπικό, πρώην στεφανιαίες µονάδες που µετατράπηκαν σε ΜΕΘ χωρίς εξοπλισµό…

«Οταν τελειώσει αυτή η κατάσταση, το µάθηµα που πρέπει να πάρουµε είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουµε το ΕΣΥ απροστάτευτο. Οι ιδιώτες δεν µπορούν να αντιµετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Ακόµα και µε τις λίγες κλίνες των ιδιωτικών νοσοκοµείων που επιτάχθηκαν, όταν σοβάρευε η κατάσταση του ασθενούς, τον έστελναν πάλι πίσω στο κρατικό νοσοκοµείο», τονίζει ο Π. Κολλάρας. Μέχρι όµως να εξεταστεί η επόµενη ηµέρα, οι νοσοκοµειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν τη µάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι απαραιτήτως να επιταχθούν οι ιδιωτικές ΜΕΘ. Και να σταθούν στο ύψος της περίστασης οι ιδιώτες γιατροί. ∆εν γίνεται µε αυτήν την εξοντωτική κατάσταση να µην προσφέρουν τις υπηρεσίες τους», αναφέρει ο διευθυντής Ειδικών Λοιµώξεων του ΑΧΕΠΑ, ανακαλώντας τις ανατριχιαστικές συνέπειες που έχει δει ο ίδιος ότι µπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός

enikos.gr

Διαβάστε επίσης: Κικίλιας: Όσο η πίεση παραμένει αφόρητη δεν τίθεται θέμα ημερομηνίας για να ανοίξει η αγορά

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Ξεκληρίστηκε οικογένεια μέσα σε 48 ώρες

Αθήνα: Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis