Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η επέτειος του «ΟΧΙ» στα ελληνικά σχολεία του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας

Image
18645570.jpg
 clock 22:22 | 27/10/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Την αυτοθυσία των Αιγυπτιωτών Ελλήνων και την προσφορά τους στην πατρίδα κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέδειξαν με τις φετινές εκδηλώσεις τους οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων, της Τοσιτσαίας Σχολής και του Αβερωφείου Γυμνασίου – Λυκείου της Αλεξάνδρειας.

Επέλεξαν έτσι κατά την επετειακή εορτή τους για την 28η Οκτωβρίου, μέσα στο Θέατρο Ιουλίας Σαλβάγου, να παρουσιάσουν ένα θεατρικό μονόπρακτο, που έδειχνε ακριβώς την άμεση απόφαση των προγόνων τους της εποχής του '40, να καταταγούν αυτόβουλα στον ελληνικό στρατό και να πάνε να πολεμήσουν εναντίον των Ιταλών, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

Έδειξαν με αυτόν τον τρόπο, το πώς αποχωρίζονταν τις οικογένειές τους, το πώς έσπευδαν να παρουσιαστούν τότε στο Ελληνικό Προξενείο στην Αλεξάνδρεια, για να πάρουν την επόμενη κιόλας μέρα το πλοίο της γραμμής (που υπήρχε τότε) και συνέδεε την πόλη τους και την Αίγυπτο με τον Πειραιά. 

Ήταν η στιγμή, όπου οι μανάδες τους και οι πατεράδες τους τούς έδιναν την ευχή τους και μία μικρή εικονίτσα να τούς φυλάει και να τούς προστατεύει, την οποία φύλασσαν κατάσαρκα «ως κόρην οφθαλμού», όπως έδειξαν σήμερα οι Αιγυπτιώτες μαθητές στο θεατρικό τους. Ένα θεατρικό, που συμπεριελάμβανε στα δρώμενα ακόμη και τις ευχές που έπαιρναν από τους Αιγυπτίους εκείνης της εποχής, που αποχαιρετούσαν τους αδελφούς τους Έλληνες και τούς ευχόντουσαν να έχουν τη δύναμη να πολεμήσουν για την πατρίδα τους και σύντομα να γυρίσουν πίσω…

Για αυτήν ακριβώς την προσφορά των Αιγυπτιωτών Ελλήνων στο Β΄ Πόλεμο, μίλησε αμέσως μετά την εκδήλωση και η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κα Μαριέττα Κουμαριανού, τονίζοντας η ίδια χαρακτηριστικά, ότι η σημασία του γεγονότος ότι οι Αιγυπτιώτες πήγαν στην Ελλάδα να πολεμήσουν για την πατρίδα τους ήταν μεγάλη, καθώς δεν απειλείτο άμεσα η δική τους ύπαρξη. Οι Αιγυπτιώτες ήταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Και όμως, 7.000 από αυτούς αποφάσισαν μονομιάς να ανέβουν στα πλοία και να κατευθυνθούν στα ελληνικά εδάφη και να θέσουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της πατρίδας. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, προσέφεραν και το αίμα τους, τόνισε η κα Κουμαριανού, αναδεικνύοντας το μεγαλείο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού κατά το μεγάλο αυτό κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

«Ρίχτηκαν στη μάχη εναντίον του ιταλογερμανικού άξονα, χωρίς κανείς να τούς το ζητήσει, παρά μόνο η αγάπη τους για την πατρίδα», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Και αυτή η συγκίνηση είναι που διατηρείται και στις μέρες μας στους κόλπους του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού για την Ελλάδα.

Και στο Κάιρο αλλά και την Αλεξάνδρεια, οι μαθητές των ελληνικών σχολείων στη Χώρα του Νείλου έδωσαν την ψυχή τους στις επετειακές μαθητικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου, στο Αχιλλοπούλειο Δημοτικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, στην Αμπέτειο Σχολή της αιγυπτιακής πρωτεύουσας (χθες 26 Οκτωβρίου), στο δημοτικό σχολείο της Τοσιτσαίας αλλά και το Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο της Αλεξάνδρειας (σήμερα 27 Οκτωβρίου).
Σε όλες τις εκδηλώσεις, οι Αιγυπτιώτες μαθητές έδειξαν ότι επιθυμούν να διδαχτούν από την ιστορία, για ένα καλύτερο μέλλον.

18645576.jpg

18645576.jpg, by lamprakis

Οι εορτές ήταν εντυπωσιακές και ακόμη περισσότερο στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι στην Αλεξάνδρεια, εκεί όπου ανάμεσα από τα ιστορικά κτίρια του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, τα παιδιά σήκωσαν την ελληνική σημαία, παρέλασαν και τέλος χόρεψαν στους παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς, φέρνοντας πιο κοντά την Ελλάδα και ξεσηκώνοντας τα χειροκροτήματα όλων και αποσπώντας και τα συγχαρητήρια του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδου Κασιμάτη, που παρακολουθούσε την εκδήλωση από κοινού με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, τον αντιπρόεδρο της Κοινότητας κ. Γιάννη Σιόκα, τον γενικό γραμματέα κα Μιχάλη Καρυδιά, τον οικονομικό επόπτη κ. Πάρη Πεφάνη Μακρή, τον π. Σπυρίδωνα Κλαδάκη εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» κα Λιλίκα Θλιβίτου, την δ/ντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παραρτήματος Αλεξανδρείας κα Σταυρούλα Σπανούδη και άλλους επισήμους.

Κατά τις εκδηλώσεις αυτές, έγινε και η παράδοση της σημαίας στους σημαιοφόρους και παραστάτες των σχολείων, ενώ δόθηκαν και οι διακρίσεις, οι έπαινοι και οι βραβεύσεις των μαθητών από την περσινή σχολική χρονιά.

18645569.jpg

18645569.jpg, by lamprakis

Στο Κάιρο, τις σχολικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο π. Ραφαήλ Κοροβέσης εκ μέρους της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, η πρόξενος της Κύπρου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα κα Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδου, ο ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο πλοίαρχος ΠΝ Βασίλειος Τσούκας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και άλλοι επίσημοι.

18646597.jpg

18646597.jpg, by lamprakis

Η επίσημη δοξολογία για την επέτειο του «ΟΧΙ» θα πραγματοποιηθεί στις 28 Οκτωβρίου στο Κάιρο παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση και την επομένη, 29 Οκτωβρίου, στην Αλεξάνδρεια.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis