Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκκρεμείς συντάξεις: 345 - 384 ευρώ, νέα αναδρομικά σε 70.000 εν αναμονή συνταξιούχους

Image
Συντάξεις
 clock 10:31 | 29/01/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Μια Εθνική Σύνταξη, που είναι η βάση της κάθε σύνταξης και κυμαίνεται από 345 έως 384 ευρώ, ξεκινά εντός 2μήνου να καταβάλλεται – εν είδει προσωρινής σύνταξης – σε περίπου 70.000 εν αναμονή συνταξιούχους. Η νέα προσωρινή θα καταβάλλεται πλέον κάθε μήνα και μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξης, ενώ οι δικαιούχοι θα πάρουν και αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πληρούνται στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου τα δυο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος: όριο ηλικίας και απαραίτητος χρόνος ασφάλισης. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως περίπου 70.000 εν αναμονή συνταξιούχοι, που δεν εισπράττουν σήμερα προσωρινή, θα μπορέσουν να λάβουν άμεσα την νέα προσωρινή σύνταξη. Οι σημερινές προσωρινές θα παραμείνουν ως έχουν.

Το σχέδιο για την άμεση ανακούφιση των εν αναμονή συνταξιούχων που περιμένουν χρόνια ή και μήνες χωρίς ούτε ένα ευρώ, το οποίο είχε αποκαλύψει το ethnos.gr, εξαγγέλθηκε την Πέμπτη από τον νέο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης, η απόδοση μιας Εθνικής Σύνταξης στους εν αναμονή συνταξιούχους είναι «το πρώτο μέτρο που θα πάρουμε αμέσως για τους ανθρώπους που έχουν υποβάλλει αίτημα για σύνταξη και πληρούν τις προϋποθέσεις». Η ρύθμιση θα αφορά όλους όσοι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα, καλύπτουν δηλαδή όριο ηλικίας και απαραίτητο χρόνο ασφάλισης. Κι αυτό επειδή πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, της συσσώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων, τα οποία πρέπει να αναζητεί στη συνέχεια το ασφαλιστικά Ταμείο, εφόσον εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ο ασφαλισμένος δεν πληρούσε τα κριτήρια για να λάβει σύνταξη. Τέτοια φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί, για παράδειγμα, το 2008, όταν δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης προσωρινής σύνταξης με μια υπεύθυνη δήλωση.

 

Υπενθυμίζεται πως τα γενικά όρια ηλικίας είναι στα 62 με 40ετία ασφάλισης και στα 67 με 15ετία τουλάχιστον. Την νέα προσωρινή, ωστόσο, θα πάρουν όλοι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και έχουν υποβάλλει αίτημα. Η ρύθμιση αφορά και τις εν αναμονή αναπηρικές συντάξεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος για τον ξαφνικό θάνατο της 22χρονης Δήμητρας

Ηράκλειο - επίδομα θέρμανσης: Το ποσό που θα λάβουν όσοι έχουν δύο παιδιά

Κρήτη - κορωνοϊός: Αυξάνονται τα μεταλλαγμένα κρούσματα - Ανησυχία για τη νέα εστία

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis