Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

"Ασυνεπείς" στο ραντεβού της γνώσης οι Κρητικοί

Image
Γεωργική Σχολή Μεσαράς
 clock 08:33 | 18/09/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Την ώρα που η μετακίνηση του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές - και κυρίως των νέων ανθρώπων - βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ως αποτέλεσμα της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, κι ενώ τα νοικοκυριά  στρέφονται όλο και περισσότερο στη γη, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, στη μοναδική δημόσια σχολή που διαθέτει την ειδικότητα των θερμοκηπιακών κατασκευών και καλλιεργειών στο … κατά τα άλλα «εργαλείο του αγρότη», όπως θα έπρεπε να θεωρείται η Επαγγελματική Σχολή Κρήτης στη Γεωργική Σχολή της Μεσαράς, το ενδιαφέρον των σπουδαστών είναι εξαιρετικά και ανεξήγητα περιορισμένο!

Η Σχολή που βρίσκεται στον Αμπελούζο, πρωτολειτούργησε το 1920 ως Πρότυπο Γεωργικό Σχολείο ενώ η παραγωγή θερμοκηπιακών προϊόντων αποτελεί για την Κρήτη μία από τις πλέον δυναμικές καλλιέργειες,  καθώς τα  προϊόντα της εξάγονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Οι  σπουδαστές της Σχολής διδάσκονται εξειδικευμένα μαθήματα, όπως Γεωργική Τεχνική, Θερμοκηπιακές Εγκαταστάσεις και Καλλιέργειες, Εδαφολογία και Λιπασματογραφία, ενώ εφοδιάζονται  με γνώσεις, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να ασχοληθούν επαγγελματικά, είτε στα θερμοκήπια που ήδη λειτουργούν, είτε να προχωρήσουν, εάν το επιθυμούν, σε δική τους επιχείρηση.

Η Σχολή διαθέτει αγρό, θερμοκήπιο, εργαστήριο μηχανολογίας και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή σε ένα άρτιο και ανακαινισμένο σχολείο.

Κι όμως, το ενδιαφέρον, όσο περνούν τα χρόνια, μειώνεται.

Έτσι, ενώ πρόπερσι οι σπουδαστές ήταν 12, πέρυσι έμειναν 7 άτομα στην πρώτη τάξη και φέτος μόλις 5 στη δεύτερη τάξη.

Οι σπουδαστές προέρχονται κυρίως από νησιωτικές περιοχές και πάντως όχι- όσο θα περίμενε κανείς- από την Κρήτη!

Η φοίτηση είναι διετής και απαιτείται μόνον το απολυτήριο της πρώτης τάξης του Λυκείου, ενώ με την ολοκλήρωση των σπουδών, ο απόφοιτος μπορεί να γνωρίζει τα πάντα γύρω από τις καλλιέργειες.

Παράλληλα, στους σπουδαστές παρέχεται στέγη και διατροφή.

Η χρηματοδότηση είναι κρατική από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» ενώ, μέχρι στιγμής, απασχολούνται 4 άτομα, δύο γεωπόνοι και δύο άτομα ως βοηθητικό προσωπικό.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με την περιορισμένη ζήτηση για φοίτηση, το ενδιαφέρον για εργασία, και μάλιστα από επιστήμονες με πλούσιο βιογραφικό, είναι μεγάλο.
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis