Κοινωνία

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα έγγραφα για τις μετακινήσεις μετά τις 00:30

25ης αυγούστου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενεργοποιηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς στις συναθροίσεις νέων κυρίως ανθρώπων, που παρατηρούνται μετά τα μεσάνυχτα, σε εξωτερικούς χώρους.

Έτσι από το Σάββατο, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, και μέχρι τις 5 το πρωί, για το νομό Ηρακλείου και τις άλλες περιοχές της χώρας, που βρίσκονται στο επίπεδο 3 και 4, απαγορεύεται η η κυκλοφορία των πολιτών, και η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

O Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα «μόνα έγγραφα», που θα υπάρξουν για τις μετακινήσεις κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, «τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, πού εργάζεται και πού τον απασχολεί η επιχείρηση ή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί από τις 00:30 μέχρι τις 05:00».

Το μέτρο για την απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες αφορά σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Συγκεκριμένα:

Αττική, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Σέρρες, Αχαΐα, Σάμος, Ηράκλειο, Κύθηρα, Σαντορίνη, Ζάκυνθος, Μύκονος, Κέα, Κύθνος (Επίπεδο 3).

Καστοριά και Κοζάνη (Επίπεδο 4), οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς τοπικού lockdown.

Σε αυτές τις περιοχές, από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020, όποιος κυκλοφορεί έξω τη νύχτα πρέπει να έχει μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης ή να συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας.

 

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Γώγος: Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα και ευρέως -Τι είπε για τις μυοκαρδίτιδες

χαράλαμπος γώγος

Για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και τις παρενέργειες των εμβολίων μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι η εικόνα που δημιουργείται είναι σαφής. Αυξάνοντας τους εμβολιασμούς, πέφτουν τα κρούσματα. Οι καμπύλες οδηγούνται ταχύτατα προς τα κάτω.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt έχει πέσει στο 0,74, κάτι που είναι πολύ θετικό.

Εκτίμησε, δε, πως στις αρχές Ιουλίου θα έχουμε περίπου 200 διασωληνωμένους, ενώ προς τα μέσα του μήνα είναι πιθανό να πέσουμε γύρω στους 100.

Σχετικά με το τείχος ανοσίας, ο καθηγητής εξήγησε ότι οι αριθμοί εξαρτώνται από τη μεταδοτικότητα του ιού. «Αν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, σύμφωνα με τα μοντέλα ο αναγκαίος αριθμός εμβολιασμένων αυξάνεται.» 

Ωστόσο, μια ανοσία του πληθυσμού γύρω στο 70% θα είναι καλή για να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Τόνισε, μάλιστα, ότι «πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα και ευρέως.»

Τέλος, όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει μια καμπάνια για να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος. Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι αρκετά σπάνιες. 

Συγκεκριμένα, οι μυοκαρδίτιτδες  είναι πάρα πολύ σπάνιες. Όπως είπε ο καθηγητής, δεν είχαμε κάποιο πολύ σοβαρό περιστατικό. Είναι ανοσολογικού τύπου διαταραχές και δημιουργούν μια παροδική φλεγμονώδη κατάσταση.

ειδησεις σημερα

Δεν φαίνεται βιολογικά εφικτό να μπει πραγματικό «στοπ» στη διαδικασία της γήρανσης

Αρση lockdown: Τι ανοίγει από αύριο Σάββατο 19 Ιουνίου

Πανελλήνιες 2021: Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις στη μετάδοση των θεμάτων