Κοινωνία

Κρήτη

Ηράκλειο

Η ΛΑΕ καταγγέλει τις παράνομες απολύσεις

λαικη ενοτητα

Τις παράνομες προσλήψεις και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, καταγγέλει με ανακοίνωσή της η Λαική Ενότητα.

Συγκεκριμένα, ζητά:

Το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη γεγονότος κατάφωρης καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων από την πλευρά της εργοδοσίας  της τεχνικής εταιρίας ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ.

Τα εν λόγω αφεντικά της επιχείρησης προέβησαν στην παράνομη απόλυση εργαζόμενης, που πρόσφατα είχε γεννήσει, παρά την 18μηνη προστασία μητρότητας από τον νόμο. Μάλιστα το θράσος της εργοδοσίας δεν έχει όριο καθώς την περίοδο της εγκυμοσύνης.

- Την εκβίασαν να ρίξει το παιδί για να συνεχίσει να δουλεύει
- αποπειράθηκαν να χειροδικήσουν όταν διεκδίκησε δεδουλευμένα
- την άφησαν μήνες απλήρωτη ώστε να την οδηγήσουν σε παραίτηση
- απείλησαν με μηνύσεις το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) και δημοσιογράφους
- απείλησαν την ίδια τη ζωή της αν προχωρούσε σε καταγγελία στο ΙΚΑ
- απείλησαν να την διασύρουν τόσο ώστε να μην βρει ποτέ ξανά δουλειά.

 Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω η εργοδοσία παράλληλα με την παράνομη απόλυση προχώρησε σε μηνύσεις στην ίδια την εργαζομένη ,η οποία μάλιστα είναι εκλεγμένο μέλος της διοίκησης του παραρτήματος του ΣΜΤ, καθώς και σε άλλα δύο μέλη της διοίκησης του σωματείου. Με λίγα λόγια η εργοδοσία της ΠΑΝΘΕΟΝ μετά την χυδαία, σεξιστική και αντεργατική συμπεριφορά στην εργαζόμενη μητέρα προχωρά σε μηνύσεις συνδικαλιστών προσπαθώντας μέσω της ποινικοποίησης συνδικαλιστικών πρακτικών να τρομοκρατήσει την ίδια την εργαζόμενη και το σωματείο.

 Το παραπάνω γεγονός δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά συνδέεται άμεσα με την ευρύτερη πολιτική συγκυρία και την γενικότερη επίθεση από πλευράς κεφαλαίου στα εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα. Οι αντεργατικές-αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει να προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε αγαστή συνεργασία με το κεφάλαιο και την ΕΕ αποσκοπούν στην πλήρη τσάκιση και διάλυση κάθε έννοιας λαϊκού κεκτημένου και συλλογικής κατοχύρωσης οδηγώντας το λαό μας στην εξαθλίωση. Μάλιστα όταν συναντούν αντίσταση δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ωμή καταστολή απέναντι στα αγωνιζόμενα κομμάτια με συλλήψεις, μηνύσεις, ξυλοδαρμούς από τις δυνάμεις καταστολής και καταστρατήγηση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος (διάλυση πορειών, απαγόρευση απεργιών και διαδηλώσεων κτλ).

Χαρακτηριστική περίπτωση άλλωστε ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης στην πόλη μας μάλιστα αποτελούν οι διώξεις των 12 φοιτητών του Φυσικού από πλευράς των καθηγητών  επειδή οι φοιτητές προσπάθησαν να κατοχυρώσουν τις συλλογικές αποφάσεις του φοιτητικού τους συλλόγου και να διεκδικήσουν να μην χαθεί η εξεταστική τους που ρεβανσιστικά προωθούσε το καθηγητικό μπλοκ.

Η επίθεση της εργοδοσίας στην εργαζόμενη μητέρα και στο σωματείο αποτελεί επίθεση συνολικά στο κόσμο της εργασίας και στο λαό και ως τέτοια πρέπει αντιμετωπιστεί. Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ επιβάλλουν ελαστικές σχέσεις εργασίας, μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις νομιμοποιώντας παράλληλα την εργοδοσία να μας αντιμετωπίζει ως σύγχρονους σκλάβους χτυπώντας δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες από το λαϊκό κίνημα.

Απέναντι σε όλες αυτές τις πολιτικές δηλώνουμε αποφασισμένοι ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν ανεκτές. Η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία δεν θα μείνει αναπάντητη. Οι μηνύσεις και οι διώξεις δεν μας τρομάζουν – ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε βήμα, με συλλογικούς, ανυποχώρητους αγώνες.

Καταδικάζουμε κατηγορηματικά κάθε φαινόμενο εργοδοτικής αυθαιρεσίας και κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης αγωνιστικών, συνδικαλιστικών πρακτικών.

Δηλώνουμε στήριξη σε κάθε αγωνιζόμενο – διωκόμενο κομμάτι της κοινωνίας που μάχεται για το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια.
 
 Απαιτούμε την επαναπρόσληψη της συναδέλφισσας, μετά την παράνομη απόλυσή της,και απόσυρση κάθε μήνυσης από την εργοδοσία της ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ!
 
Όλοι στην μαζική παράσταση έξω από την επιθεώρηση εργασίας στο Ηράκλειο στις 11/3 ώρα 9.15
 
Η τρομοκρατία δεν μας σταματά
στο δρόμο του αγώνα βαδίζουμε ξανά.
 

Κοινωνία

Κορωνοϊός - Γιατρός Παρθένας Κουτμερίδου: Eμεινε ανεμβολίαστη γιατί είχε τις επιρροές της

Κουτμερίδη Παρθένα

Θρήνος κυριαρχεί στην οικογένεια της Παρθένας Κουτμερίδου, η οποία πέθανε από κορωνοϊό έπειτα από έναν μήνα νοσηλείας σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, ούσα ανεμβολίαστη.

Ο γυναικολόγος της, Χρήστος Καρύδας μίλησε στον ΑΝΤ1 μία μέρα μετά την κηδεία της.

«Εκ των υστέρων δεν ωφελεί, ενώ επανειλημμένα, για τους δικούς τους λίγους δεν εμβολιάστηκε και φτάσαμε σε αυτό το συμβάν», είπε ερωτηθείς γιατί δεν έκανε το εμβόλιο η θανούσα και σχετικά με τα δημοσιεύματα που την θέλουν να επηρεάστηκε από τον πνευματικό της, έκανε λόγο για «διαδόσεις».

«Και οι δύο σύντροφοι ενημερώθηκαν επανειλημμένα, είναι μεγάλοι άνθρωποι με τις δικές τους επιρροές», συμπλήρωσε και απηύθυνε έκκληση:

«Θέλω λίγο μέσα σε αυτό το τραγικό συμβάν, σήμερα που αισθάνομαι τόσο απαίσια που εγώ δεν μπόρεσαν να παραβρεθώ στην κηδεία της Πάτυ, γιατί είχα τοκετό, να σκεφτούμε τον σύζυγο, ο οποίος έχασε τη γυναίκα του και έχει ένα μωράκι και όλος ο πλανήτης στρέφεται πάνω του».

Ο γιατρός διαβεβαίωσε πως είναι «φανατικά υπέρ του εμβολιασμού σε γυναίκες που είναι, θέλουν να μείνουν έγκυος αλλά σε όλες τις γυναίκες. Πρέπει όλος ο κόσμος να εμβολιαστεί να κάνει το εμβόλιο», έστειλε μήνυμα.

Έδωσε μάλιστα παράδειγμα γυναίκας την οποία έπεισε «να το κάνει έκανε την 1η δόση στις 32 εβδομάδες και λίγο πριν κάνει τη 2η αρρώστησε».

Σύμφωνα πάντως με τον Χρήστο Καρύδα, από τις εγκύους ασθενείς του, δύο στις δέκα έχουν εμβολιαστεί με τις περισσότερες  να φοβούνται, ενώ στο νομό Σερρών, από όπου κατάγεται και διατηρεί το ιατρείο του, «ούτε οι μισοί είναι εμβολιασμένοι».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη - κορωνοϊός: Κατέληξαν 5 ασθενείς!

Κορωνοϊός: Ζευγάρι ζήτησε από νοσηλεύτρια ένα τραγούδι και στη συνέχεια πέθαναν και οι δύο

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα μελέτη δείχνει πού οφείλεται η ραγδαία εξάπλωση

 

ESPA BANNER