Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ημέρα της Μητέρας από μία άλλη μεριά του κόσμου

Image
Η Ημέρα της Μητέρας από μία άλλη μεριά του κόσμου
 clock 00:21 | 09/05/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Γιορτή της Μητέρας είναι μία από τις ελάχιστες ημέρες όπου όλος ο κόσμος σε κάθε πλευρά του πλανήτη έχει κάτι κοινό: Τη Μητέρα του. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτου χρώματος, φύλου, καταγωγής, πεποιθήσεων και γλώσσας επικοινωνίας έχουν μία σκέψη, ένα πρόσωπο που τους δίνει δύναμη και τους γεμίζει χαρά.

Αυτό το πρόσωπο μας ενώνει όλους και αυτή φωνάζουμε σε κάθε δυσκολία που έχουμε. Υπάρχουν όμως κάποιες μητέρες που μας έχουν ανάγκη και χρειάζονται τη δική μας αγάπη για να πάρουν δύναμη και να γεμίσουν χαρά.

Θεωρούμε την εγκυμοσύνη ως το μεγαλύτερο δώρο και τη μεγαλύτερη χαρά που μπορεί να νιώσει μία γυναίκα. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι σε κάποια άλλη περιοχή του κόσμου θεωρείτε "ασθένεια" που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μας δίνουν την αφορμή να στρέψουμε το βλέμμα μας και σε άλλες περιοχές του κόσμου μέσα από ένα συγκινητικό βίντεο. Μητέρες που δίνουν πραγματικά μάχη για να καταφέρουν να γεννήσουν το μωρό τους και να εξασφαλίσουν την επιβίωση τόσο τη δική τους όσο και των παιδιών κάτω από τα όρια της φτώχειας, σε καταστάσεις πολέμου και φυσικών καταστροφών. 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν για τις Μητέρες με  αφορμή την ημέρα που είναι αφιερωμένη σ' εκείνες:

Εκεί που ο τοκετός είναι άμεση απειλή για τη ζωή.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο κίνδυνος μιας γυναίκας να πεθάνει κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού είναι τόσο μεγάλος που σε κάποιες περιοχές η κύηση θεωρείται εκ προοιμίου ασθένεια, ή άμεση απειλή για τη ζωή. Στο Μαλάουι για παράδειγμα (όπου 1800 γυναίκες πεθαίνουν ανά 100.000 γεννήσεις) αποκαλούν «πακάτι» την έγκυο που σημαίνει «μεταξύ ζωής και θανάτου». Στην Αιθιοπία γίνεται μια τελετή αποχαιρετισμού στη γυναίκα που πάει να γεννήσει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μέσα από μελέτες αναφέρει ότι 529.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο εξαιτίας επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Η Αφρική διαθέτει το 95% των θανάτων ενώ ο κίνδυνος είναι 200 φορές μεγαλύτερος από τις ανεπτυγμένες χώρες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε αιτίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν. 

«Σε όλες τις αποστολές που έχω βρεθεί, από το Μαλάουι έως το Αφγανιστάν, κι από την Ελλάδα έως την Αιθιοπία, μου έκανε πάντα εντύπωση ο ηρωισμός με τον οποίο οι γυναίκες που είναι μητέρες αντιμετωπίζουν τα δεινά που πλήττουν εκείνες και τα παιδιά τους σαν αποτέλεσμα της φτώχειας, του πολέμου, της βίας, του αποκλεισμού από την περίθαλψη», αναφέρει η Γενική Διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μαριέττα Προβοπούλου προσθέτοντας «Όση κι αν είναι η φτώχεια και ο πόνος τους, έχουν ένα χαμόγελο ανταπόδοσης ακόμα και για το ελάχιστο που τους παρέχουμε. Ένα πραγματικό μάθημα ζωής, για όλους μας».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα: Γιατροί Χωρίς Σύνορα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis