Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

Συμβουλές για το τραπέζι της Σαρακοστής από τη Μαρίνα Παπάζογλου

Image
Συμβουλές για το τραπέζι της Σαρακοστής από τη Μαρίνα Παπάζογλου
 clock 10:14 | 02/03/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο της Σαρακοστής έδωσε η διατροφολόγος - διαιτολόγος Μαρίνα Παπάζογλου μέσω του Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Αγάπης Πεχυνάκη. Συγκεκριμένα ανέφερε:

Η νηστεία έχει σίγουρα μεγάλη θρησκευτική αξία αλλά παράλληλα είναι ευεργετική για την υγεία μας όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Η αποχή από τα τρόφιμα ζωτικής προέλευσης είναι κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής αλλά νηστεία σημαίνει άσκηση ψυχής.

Αποτελεί μία μορφή ασκητικής παύσης από την ηδονή της γεύσης. Άρα δεν υφίσταται νηστεία με την κυριολεξία του όρου και να παίρνουμε βάρος - η πλειοψηφία όμως εκείνων που νηστεύουν παίρνουν κιλά και πολλές φορές ξεμένουν και από θρεπτικά συστατικά παρά τους φυτικούς μουσακάδες και τα παστίτσια!

Οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά αυτή την περίοδο είναι συγκεκριμένες:

α) Πρωτεΐνη: Λόγω της αποχής από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρι, αυγά, γάλα και τα προϊόντα του). Την πρωτεΐνη μπορούμε να την ανακτήσουμε άριστα από

1. Τα θαλασσινά και μάλιστα πρώτης τάξεως πρωτεΐνη, υψηλής βιολογικής  αξίας, εφάμιλλη του κρέατος.

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών

2. Φακές ή άλλο όσπριο και ρύζι ή πλιγούρι μας δίνουν την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε εαν δε, τις κάνουμε μια σαλάτα και προσθέσουμε με ξηρούς καρπούς και παστέλι ή τελειώνοντας το γεύμα μας, φάμε και λίγο χαλβά τότε είμαστε απόλυτα καλυμένοι.

3. Σόγια

β) Σίδηρος: Ο δεύτερος "κίνδυνος" εν όψει νηστείας είναι η έλλειψη σιδήρου και πάλι γιατί στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης περιέχειται σίδηρος σε μορφή που μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα από τον οργανισμό άρα ψάχνουμε τρόπο ν' απορροφήσουμε σίδηρο από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως οι φακές ή το σπανακόρυζο.

Οι τρόποι αυτοί λέγονται βιταμίνη C και β-καροτίνη, σε ελεύθερη μετάφραση λεμόνι, πορτοκάλι, γκρέιπ - φρουτ, ακτινίδιο που μπορούμε: να βάλουμε μερικές σταγόνες λεμόνι για παράδειγμα στο πιάτο ή να φτιάξουμε μια σαλάτα και πάλι στην οποία θα προσθέσουμε εσπεριδοειδή και φυσικά ντομάτα και καρότα (για βιταμίνη β - καροτίνη)

Ευκολότερος τρόπος; Η παραδοσιακή φασολάδα ή φακές σούπα με ντομάτα - καρότα - λίγη ρίγανη και λεμόνι.

Μπορούμε τέλος, να στίψουμε ένα χυμό πορτοκάλι ή /και γκρέιπ - φρουτ για το τέλος του γεύματος ή να φάμε 1 -2 ακτινίδια - τα οποία βοηθούν και την λειτουργία του εντέρου.

SOS: Κανέλλα: Βοηθά πολύ στην απορρόφηση σιδήρου (κυρίως μαζί με φρούτα)

γ) Ασβέστιο: Το οποίο μπορούμε να πάρουμε κυρίως από τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο ή/και το σπανάκι αλλά και τους ξηρούς καρπούς άρα φροντίζουμε να μην μας λείψει το πράσινο χρώμα από το τραπέζι κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και φυσικά, τις 2 αργίες (Κυριακή των Βαΐων και Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) όπου προβλέπεται το ψάρι θα είναι προτιμότερο να επιλέξουμε σαρδέλλα ή άλλο ψάρι όπως π.χ. σολομός.

 

 

Μαρίνα Παπάζογλου, 

Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis