Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

Στην Κρήτη το μυστικό της νεότητας; (από τον Πλαστικό Χειρουργό Ι. Λιαπάκη*)

Image
Στην Κρήτη το μυστικό της νεότητας; (από τον Πλαστικό Χειρουργό Ι. Λιαπάκη*)
 clock 05:05 | 18/07/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Στον Δυτικό κόσμο με την αύξηση του μέσου όρου ζωής αλλά και της υπογεννητικότητας που υπάρχει, οι άνθρωποι ζούνε περισσότερο και δεν υπάρχουν άλλοι να τους αντικαταστήσουν. Πολλές φορές μάλιστα όπως στην γενιά των babyboomers, δηλαδή όσων γεννήθηκαν μεταξύ των δεκαετών του 1940-1960 η αντιγήρανση, φαίνεται να γίνεται ψύχωση. Η Γενετική Μηχανική, τα βλαστοκύτταρα, οι ορμονοθεραπείες, η πρόοδος στην Πλαστική Χειρουργική έδωσαν ώθηση στην Επιστήμη. Ωστόσο, η αντιγήρανση τώρα περισσότερο από ποτέ φαίνεται να γίνεται τρόπος ζωής. Η άσκηση, η καλή διατροφή και η Ιατρική μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στο “χτίσιμο” ενός καλού οργανισμού.

Αλλά ακόμη και τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος βοηθούν αποφασιστικά στην αντιοξείδωση, την διατροφή και την αναγέννηση των κυττάρων. Το νεράντζι, το δενδρολίβανο, η ελιά, το θυμάρι, ο ηλίανθος, το καρπούζι, η ντομάτα, ο λάδανος κάνουν αντιοξείδωση. Το πράσινο τσάι, το αβοκάντο βελτιώνουν τα διατροφικά χαρακτηριστικά του δέρματος και τέλος η μέντα, το εκχύλισμα λεμονιού, ο ηλίανθος, η πατάτα, το δαμάσκηνο, το τζίντζερ, το γλυκό αμύγδαλο και το μανταρίνι διεγείρουν την αναγέννηση των κυττάρων.

Στην Κρήτη συναντιούνται σχεδόν όλα τα παραπάνω και κυρίως η μέντα, το θυμάρι και η λάδανος. Άραγε, γνωρίζουμε το πόσο ευεργετικά είναι για την υγεία μας;

  • Η μέντα αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό, τόσο για τις αρωματικές του, όσο και για τις γευστικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, στη φαρμακευτική καθώς και σε πολλά βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Η χρήση της ξεκίνησε κυρίως από την Ασία και από τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Σε πολλούς πολιτισμούς, θεωρείτο σύμβολο φιλίας και φιλοξενίας. Στην Μ. Ανατολή, ακόμη και σήμερα, το ρόφημα μέντας σερβίρεται στους καλεσμένους κατά την άφιξή τους, ενώ στην Αρχαία Ελλάδα τα φύλλα της σκορπίζονταν στο τραπέζι ως ένδειξη θερμού καλωσορίσματος. Η διατροφική αξία της μέντας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Περιέχει βιταμίνες Α και C και βιταμίνη Β2, σε μικρότερες ποσότητες. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μειώνει τον κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου. Αν η μέντα καταναλώνεται σε μικρότερες ποσότητες, τα θρεπτικά συστατικά της είναι εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό. Πέρα όμως από βιταμίνες, η μέντα περιέχει μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο.Η μέντα αποτελεί άριστο φάρμακο κατά της δυσπεψίας και για αυτόν τον λόγο συστήνεται ένα ρόφημα μέντας μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Έχει χωνευτικές ιδιότητες, καθώς ελαττώνει τους μυϊκούς σπασμούς και διευκολύνει την πεπτική διαδικασία. Προλαμβάνει το σχηματισμό στομαχικού έλκους και διεγείρει τις χολικές εκκρίσεις. Το βασικό συστατικό της μέντας, η μενθόλη, βοηθά σημαντικά στα αναπνευστικά προβλήματα. Μειώνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, χαλαρώνοντας τους μύες γύρω και μέσα στο έντερο, καθώς επίσης και τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης. Εξωτερικά, χρησιμοποιείται σε σαπούνια και γαλακτώματα και δίνει αίσθηση δροσιάς στο σώμα. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση και προστατεύει από τους έρπητες του στόματος και των γεννητικών οργάνων. Η μενθόλη της μέντας είναι συστατικό στις μαστίχες, τις καραμέλες και τα στοματικά διαλύματα. Ακόμη και το άρωμα της μέντας φαίνεται να βοηθά στην μνήμη, για αυτόν τον λόγο μπορεί να φανεί χρήσιμο πριν από κάποιες εξετάσεις.

 

  • Το θυμάρι είναι το φυτό από το οποίο οι μέλισσες κάνουν το πιο ονομαστό μέλι. Η χρήση του είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν σαν βαλσαμωτικό και αρωματικό. Οι αρχαίοι Έλληνες σαν απολυμαντικό για διάφορες ασθένειες. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες συνήθιζαν να κάνουν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι, για να αποκτήσουν σφρίγος και ενεργητικότητα. Στη φαρμακευτική είναι γνωστό ως το φυτό με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες. Περιέχει αιθέριο έλαιο, την θυμόλη σε ποσοστό 1-2% που έχει αντισηπτική δράση και αποτελεί το κυρίως συστατικό πολλών εμπορικών σκευασμάτων για την πλύση του στόματος, όπως το Listerine. Το ρόφημα από θυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας και το εκχύλισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της κυτταρίτιδας.

 

  • Η λαδανιά είναι αρωματικό φυτό που φύεται κυρίως στην Κρήτη και την Κύπρο. Ο βλαστός και τα φύλλα της περιέχουν τη βαλσαμώδη ρητινική αρωματική ύλη, το λάδανο. Στο λάδανο περιέχονται οργανικές ουσίες που παρουσιάζουν αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική  δράση ενώ θεωρείται ως ο ισχυρότερος σταθεροποιητής αρωμάτων. Στην αρχαιότητα μάλιστα και μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα χρησιμοποιούνταν ως φαρμακευτική ουσία, εναντίον των λοιμών της χολέρας, ως αρωματική ουσία για θυμιάσεις, αλλά και στην ταρίχευση των νεκρών. Από τα φύλλα του παρασκεύαζαν τσάι και αλοιφή κατά της τριχόπτωσης.

H Ελλάδα και περισσότερο η Κρήτη έχει ιδανικές Κλιματολογικές και Περιβαλλοντικές συνθήκες για την παρασκευή φαρμάκων και την ανανέωση προσώπου και σώματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να αναπτύξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλο το φάσμα των θεραπειών αντιγήρανσης.

 

*Ο Ιωάννης E Λιαπάκης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής (ΕBOPRAS) και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης

OpsisClinical Πλαστική, Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική

Τ: 2810252452

www.myplasticsurgery.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis