Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

Πανσέληνος Αυγούστου: Η σημερινή υπερπανσέληνος.. συνοδεύεται με βροχή «πεφταστεριών»!

Image
πανσέληνος
 clock 12:38 | 12/08/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Πανσέληνος του Αυγούστου χαρακτηρίζεται ως «Χρυσή» διότι είναι ο μήνας του Λέοντος που Κυβερνήτης του είναι ο χρυσαφένιος Ήλιος. 
Αλλά και «Προστατευτική» για τους χριστιανούς, διότι είναι ο μήνας του εορτασμού Της προστατευτικής Μητέρας όλων – Της Παναγίας.

 Η Αύρα της συγκεκριμένης Σελήνης μας δίνει μια αίσθηση ασφάλειας, διότι ο Λέων ως Αστερισμός, έχει τον ρόλο του βασιλιά που οφείλει να προστατεύσει τον λαό του, 

Ο δε Κυβερνήτης του Ήλιος μάς παρακινεί να τολμήσουμε να διεκδικήσουμε στην ζωή την μερίδα του λέοντος. Και έτσι όλοι μας μέσα στον Αύγουστο λίγο - πολύ, αναζητάμε το δικό μας κομμάτι από την πίτα της δικαίωσης. 

Ωστόσο, όσο απομακρύνεται η ξεγνοιασιά του Καλοκαιριού μετά την Πανσέληνο, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε τί θέλει να μας πεί ο μύθος, «ο τζίτζικας και το μυρμήγκι» !!   

Επομένως  προσοχή στους λεονταρισμούς, που σημαίνει >> πράξτε αυτό που πρέπει, δίχως πολλά λόγια και ανώφελους εντυπωσιασμούς !!.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2022: Επηρεάζει έντονα όλα τα ζώδια - Οι τυχεροί, οι άτυχοι

Το εκπληκτικό Αστρονομικό Φαινόμενο Περσείδες είναι διάττοντες αστέρες (πεφταστέρια) ορατές με γυμνό μάτι.. και η διασημότερη βροχή των αστεριών !! 

Ονομάζονται Περσείδες επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται απ’ τον Αστερισμό του Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται στην Γή από αυτήν την κατεύθυνση. 

Σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογία, ο Περσεύς ή Περσέας ήταν μυθικός ήρωας, γιός του Δία και της Δανάης, ο ποιος έσωσε την Ανδρομέδα.   
Τόσο ο Περσέας όσο και η Ανδρομέδα, η οποία είναι από τους γνωστότερους και λαμπερότερους Αστερισμούς, ανήκουν στους 48 Αστερισμούς που κατά την αρχαιότητα τους επισήμανε πρώτος ο Πτολεμαίος, και στους 88 επίσημους Αστερισμούς που το 1922 θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. 

Παρόμοια Φαινόμενα "βροχής αστεριών" έχουμε κάθε χρόνο στο βόρειο ημισφαίριο, πεφταστέρια που ονομάζονται Τεταρτίδες - Λυρίδες - Λεοντίδες - Ωριωνίδες - και Διδυμίδες, αναλόγως την εποχή και από ποιόν Αστερισμό προέρχονται. 

Στην καρδιά του Καλοκαιριού εμφανίζονται οι Περσείδες: 

Η διασημότερη «βροχή των αστεριών» κορυφώνεται στον Αύγουστο, όπου οι διάττοντες Περσείδες χαρακτηρίζονται ως τα πιο θεαματικά πεφταστέρια, καθώς είναι γρήγορα και φωτεινά (εκατοντάδες ανά λεπτό), διαθέτοντας συνήθως μακριές «πύρινες ουρές».
 
Για το έτος 2022, το Αστρονομικό αυτό Φαινόμενο άρχισε από τις 17 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και 24 Αυγούστου, ωστόσο η καλύτερη ημέρα για την παρακολούθηση τους είναι η Παρασκευή 12 Αυγούστου που φέτος συμπίπτει με την Πανσέληνο, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων αστέρων.
 
Ο Αστερισμός του Περσέα συνορεύει με τον Κριό και τον Ταύρο.. συνεπώς όσοι ανήκετε σε αυτούς τους Αστερισμούς, ευνοήστε συναισθηματικά μεταξύ 10 έως 24 Αυγούστου.
Επίσης τα Λιονταράκια με ημερομηνία γέννησης στις προαναφερόμενες ημέρες, κάποιο "δώρο" γενεθλίων θα έχει ιδιαίτερη αξία για εσάς. 
ΩΣΤΟΣΟ:
Επειδή οι Περσείδες ονομάζονται και “Δάκρυα του Αγίου Λαυρέντιου” τα οποία όταν τα βλέπεις να πέφτουν μπορείς να κάνεις μια ευχή και να πραγματοποιηθεί. Όλοι μας επομένως θα έχουμε δικαίωμα στην ευκαιρία, ο παρακάτω μύθος στο ίδιο συμπέρασμα μάς οδηγεί: 

Μύθος της ΒΡΟΧΗΣ των ΑΣΤΕΡΙΩΝ 

Ο Έρωτας ρώτησε την μητέρα Σελήνη: «Τί νομίζεις ότι κάνεις ανόητη» ??...
και η Σελήνη απάντησε: «Ανακουφίζω αυτούς που εσύ κάνεις να κλαίνε » !!

 Ένας μύθος λέει (κατά πόσο μύθος άραγε για τις επιστήμες του σήμερα ?!) ότι: 
Τα άστρα κάποτε ως πολύ μικροί πλανήτες που περιστρέφονταν γύρω από την Σελήνη, για να φωτίζονται την νύχτα από το φώς της. Το καθένα αντιστοιχούσε σε μια ζωντανή ψυχή επάνω στη Γή, ώστε να το ακολουθεί την νύχτα, για να μην χάσει τον δρόμο της στο σκοτάδι.
Στο μεγαλύτερο αστέρι από αυτά, στην κόρη της Σελήνης που την έλεγαν Ψυχή (υπάρχει ο αστεροειδής ψυχή).. τα αστεράκια απ’ τις νεκρές ψυχές επέστρεφαν στην σπηλιά της Ψυχής, έως να γεννηθεί πάλι ένας νέος άνθρωπος στην Γή.

Ωστόσο οι άνθρωποι τότε, ήταν ευχαριστημένοι όταν κατάφερναν να εξασφαλίζουν για τον εαυτό τους τα απαραίτητα, και έτσι δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να κάνουν παιδιά. Έτσι τα αστεράκια στην σπηλιά της Ψυχής, ήταν απαρηγόρητα που αργούσε να έρθει και πάλι η σειρά τους να φωτίζουν τον δρόμο κάποιας ζωντανής ψυχής στην Γή.

Τότε η Ψυχή παρακάλεσαν στον σοφό πατέρα Ήλιο, να βρεί μια λύση που θα τα δώσει λίγη χαρά. Έτσι ο ‘Ήλιος σαγήνευσε την Σελήνη με ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα, όπου εκείνη δεν μπόρεσε να μείνει αδιάφορη στο κάλεσμα του, και από αυτήν την μεταξύ τους έλξη, γεννήθηκε ο φτερωτός Έρωτας, που όμως ήταν ανυπόφορα σκανδαλιάρης. Και αφού επάνω στον ουρανό όλοι τον μάλωναν για τις σκανδαλιές του και τον έδιωχναν, έτσι κατέβηκε στην Γή, όπου κατασκεύασε ένα τόξο και άρχισε να ρίχνει βέλη του σε όποιον άνθρωπο δεν ήθελε να παίξει – να ασχοληθεί μαζί του !!.

Διαπίστωσε όμως πως αντί οι άνθρωποι να εκνευρίζονται που εκείνος έσπαγε πλάκα μαζί τους.. αντιθέτως εκείνοι το απολάμβαναν, και έκαναν πολλά και διάφορα "περίεργα παιχνίδια" μεταξύ τους !!. Και όταν ο Έρωτας διαπίστωσε ότι μετά απ’ αυτά τα παιχνίδια οι άνθρωποι κάνουν παιδάκια, τότε απαίτησε από τον πατέρα Ήλιο να τον κάνει άτρωτο και να τον αφήσει να ενεργεί ανεξάρτητος επάνω στην Γή. Έτσι και έγινε !!. 

Όσο όμως πλήθαιναν οι ψυχές πλήθαιναν και τα αστέρια, και τόσο περισσότερα αστεράκια περιστρέφονταν γύρω από την Σελήνη, η οποία δεν φαινόταν πλέον από την Γή. Θύμωσε τότε η Σελήνη, και τα είπε:

«Ανοίξτε μου χώρο, γιατί θα πάψω να σας φωτίζω και δεν θα σας βλέπουν οι ψυχές κάτω απ’ στην Γή».

Τα αστεράκια συνεδρίασαν και αποφάσισαν να απευθυνθούν και πάλι στον πατέρα Ήλιο για να τους δώσει λύση. Η πρόταση του Ήλιου ήταν:

«Στο εξής, το κάθε αστέρι θα πάρει υπό την προστασία του δύο ψυχές (αδελφές ψυχές),, και θα φροντίζει ώστε αυτές να συναντηθούν πάνω στην Γή. Οπότε και οι δύο ψυχές, θα φωτίζονται από ένα αστέρι». 

Στην αρχή λειτούργησαν όλα καλά. 

Οι ψυχές γίνονταν πράγματι ζευγάρι, αλλά καθώς ο Έρωτας παράλληλα "είχε τον ακάθιστο".. οι ψυχές όλο και περισσότερο αυξάνονταν, και το πρόβλημα της Σελήνης επανήλθε, η οποία ασφυκτιούσε αφόρητα !!.

Απείλησε τότε ότι θα βυθιστεί στο σκοτάδι (φαινόμενο έκλειψης σελήνης).. και πράγματι, για τις επόμενες νύχτες φόρεσε ένα μαύρο πέπλο, και έτσι τυλίχθηκε στο σκοτάδι όλη η Γή. Μόνο τα δάκρυα της Σελήνης λαμπύριζαν στον ουρανό, σαν μια φωτεινή βροχή.

Κι έτσι ο Ήλιος, που δεν άντεχε τα αναφιλητά της αγαπημένης του, απ’ τον θυμό του πυρπόλησε τα αστέρια και αυτά διασπάστηκαν σε δύο κομμάτια. Τα σώματα τους πήραν φωτιά και απλώθηκαν στον ουρανό, ψάχνοντας για σταγόνες δροσιάς απ’ τα φωτεινά δάκρυα της Σελήνης. Το θέαμα απ’ την Γή, έμοιαζε με “Βροχή των Αστεριών” !! 

Η Σελήνη έκπληκτη μισοκατέβασε το πέπλο απ' το πρόσωπο της (μισοφέγγαρο) και όταν είδε ότι απ' τα δάκρυα της φωτίζονταν τα αστέρια σε όλο τον ουρανό, απ’ την χαρά της ξεγυμνώθηκε (πανσέληνος) για να φανεί όλο της το μεγαλείο !!

Άκουσε όμως τις ψυχές από την Γή να θρηνούν από μοναξιά, γιατί έχασαν το ταίρι τους. Η κάθε ψυχή έψαχνε να βρεί το ταίρι της - και το κάθε κομμάτι αστεριού, έψαχνε το άλλο του μισό !!.

Συγκλονίστηκε η Σελήνη και άρχισε να ζητάει συγνώμη απ’ όλες τις ψυχές. Ωστόσο το κακό ήταν ανεπανόρθωτο… και έτσι από τότε συνεχίζει να κλαίει, ώστε να φωτίζονται τα άστρα και να μπορούν να περιφέρονται στον ουρανό, μέχρι να βρούν το άλλο τους μισό !!. 

~ Έτσι έως και σήμερα λέγεται ότι: 
    Κάθε φορά που βλέπουμε να πέφτει ένα αστέρι, σημαίνει ότι έχει εντοπίσει το άλλο του μισό και τρέχει βολίδα να ενωθεί μαζί του, ενώ κάποιες αδελφές ψυχές, βρήκαν ο ένας τον άλλον στην Γή.

Αυτό ανακουφίζεται την Σελήνη, αλλά ωστόσο, και πάλι διαπιστώνει πως συνεχίζουν να υπάρχουν μοναχικές ψυχές στην Γή. Ακόμη και οι λύκοι θρηνούν για κάποιο χαμένο τους ταίρι.

Έτσι, όταν οι τύψεις της Σελήνης γίνονται αφόρητες, τότε με το κάθε της δάκρυ (πεφταστέρι), στέλνει και από μια ευχή στην κάθε μοναχική ψυχή, για να βρεί σύντομα το άλλο της μισό !!.

Επομένως, ο μύθος μας λέει πως όποιος κάτω από την βροχή των αστεριών ακούσει την ευχή της Σελήνης, σύντομα θα βρεί αυτό που επιθυμούσε για να δώσει χαρά και νόημα στην ζωή του !!. 

via 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυγουστιάτικη πανσέληνος: Ελεύθερη είσοδος και εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

Οδηγίες για να απολαύσετε την πανσέληνο

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis