Αναμφίβολα, δεν υπάρχει καλύτερη ημέρα για να δοκιμάσετε αυτή την εκπληκτικά νόστιμη συνταγή του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου για μπαρμπούνια μαρινάτα, από την εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Ανήμερα του Σωτήρος, όπως συνηθίζει να λέει ο λαός, καταλύουμε το ψάρι, μέσα στην αυστηρή νηστεία του Δεκαπενταύγουστου και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμάστε αυτή την αγιορείτικη συνταγή που θα … μεταμορφώσει αυτό το ταπεινό ψαράκι σε ένα υπέροχο καλοκαιρινό έδεσμα. Άλλωστε, δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι διάσημοι Σεφ, όπως ο Jamie Oliver υποκλίνονταν στις μαγειρικές ικανότητες του Μοναχού Επιφάνιου, τον οποίο άλλωστε συχνά αποκαλούσαν και Αρχιμάγειρα» του Αγίου Όρους.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα μπαρμπούνια μαρινάτα, ώστε να παρασκευάσουμε 4 μερίδες είναι:
800 γρ. μπαρμπούνια
150 γρ. τοματοπελτές
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλου μεγέθους
100 γρ. λάδι
4 σκελίδες σκόρδο
μισό ματσάκι μαϊντανό
δενδρολίβανο
λίγο τριμμένο μαύρο πιπέρι
ρίγανη, ξύδι, τριμμένο κύμινο
λάδι και αλεύρι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα ψάρια. Τα 800 γρ. μπαρμπούνια αντιστοιχούν σε έξι ψάρια συνήθως. Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε ένα τρυπητό. Τα τηγανίζουμε κανονικά αφού πρώτα τα αλευρώσουμε και μετά τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Τα βάζουμε σε έναν ταβά, έτσι ώστε ίσα ίσα να χωρέσουν σε αυτόν τα ψάρια και η σάλτσα μαζί με τα 100 γρ. λαδιού, και τα σοτάρουμε. Δεν χρησιμοποιούμε ξανά το λάδι που χρησιμοποιήσαμε για να τηγανίσουμε τα ψάρια.
Αφού ροδίσουν τα κομμένα κρεμμύδια και σκόρδα, ρίχνουμε τον τοματοπελτέ, το δενδρολίβανο, το μαύρο πιπέρι, το κύμινο, το ξύδι, τη ρίγανη και μισό ποτήρι νερό. Δυναμώνουμε τη φωτιά, τοποθετούμε με προσοχή και ομοιόμορφα τα τηγανισμένα μπαρμπούνια πάνω στα υπόλοιπα υλικά και τα βράζουμε για πέντε με δέκα λεπτά. Δοκιμάζουμε το αλάτι στη σάλτσα και συμπληρώνουμε, αν χρειάζεται.
Μόλις τελειώσει το ζουμί, κατεβάζουμε τον ταβά από τη φωτιά και ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τα μπαρμπούνια μας σερβίρονται ζεστά.
Τη συνταγή θα βρείτε στο βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους» του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού.
Πηγή: mountathos- eshop.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν καλοφαγάδες - Λάτρευαν τα μπαρμπούνια και τα χέλια
Βρέθηκε το αρχαιότερο barbeque - Έψηναν ψάρια πριν 780.000 χρόνια