Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

Η κωδική ονομασία ''Μάσκα 19'' που πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες

Image
κορωνοϊός γυναίκα
 clock 11:25 | 03/04/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Το σπίτι δεν είναι καταφύγιο Για όλες!

Το «μένουμε σπίτι» δε σημαίνει για όλες μας ασφάλεια, για πολλές αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο εγκλωβισμό σε ένα κακοποιητικό και τοξικό περιβάλλον.

Οι επιζώσες έμφυλης βίας, εν μέσω πανδημίας και περιορισμού της κυκλοφορίας, είναι εξαναγκασμένες να βρίσκονται διαρκώς στο σπίτι μαζί με τον κακοποιητή τους, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων σύζυγο, σύντροφο ή άλλο μέλος της οικογένειας.

Μακριά από το επαγγελματικό τους περιβάλλον, αποκομμένες ακόμη περισσότερο και από τον κοινωνικό τους περίγυρο, σε εντονότερη ενδεχομένως οικονομική εξάρτηση από τον δράστη, με περιορισμένες δυνατότητες αναζήτησης υποστήριξης, αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερης έντασης έμφυλη βία, με σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Η σελίδα στο Facebook “Καμιά Ανοχή” αποφάσισε να γράψει ένα κείμενο το οποίο μιλά για τις τραγiκές καταστάσεις που βιώνουν γυναίκες από όλο τον πλανήτη, όσο “προστατεύονται” μέσα στο σπίτι τους.

Οι ζωές τους απειλούνται.

"Εγώ μένω στο σπίτι, αλλά σπίτι μένει και αυτός"

Έτσι λένε οι αδερφές μας στην Αργεντινή, μετά από 10 μέρες καραντίνας, 12 γυναικοκτονίες και 8 καταγγελθείσες απόπειρες. Το Σάββατο μόνο, καταγράφηκαν 5 γυναικοκτονίες. Ανάμεσα τους, μάνα και κόρη, η Cristina 40 χρονών, και η Ada, 7, που βρέθηκαν θαμμένες στον κήπο του σπιτιού τους. Προτού κηρυχθεί η καραντίνα, η Cristina είχε κινήσει διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων κατά του κακοποιητικού της συντρόφου. Από τις 20 Μάρτη και μετά, υποχρεώθηκε να συγκατοικεί μαζί του, χωρίς δυνατότητα φυγής.

Στην Αργεντινή οι καταγγελίες για έμφυλη βία έχουν μειωθεί κατά 70%, κάτι που φανερώνει ότι τα θύματα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο νομικό μηχανισμό προστασίας. Μειωμένες είναι και οι κλήσεις στις γραμμές στήριξης, καθώς είναι αδύνατο μια γυναίκα να καλέσει για να καταγγείλει την βία, με τον κακοποιητή σύντροφο δίπλα της.

Στην Ισπανία μετράμε 11 γυναικοκτονίες τις ημέρες της καραντίνας, αλλά σήμερα το φεμινιστικό κίνημα κατέγραψε μία νίκη. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτάξει ξενοδοχεία προκειμένου να στεγαστούν οι επιζώσες έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας, αφού οι ξενώνες έχουν ήδη γεμίσει.

Παρόμοια η κατάσταση και στη Γαλλία, όπου επίσης η κυβέρνηση αποφάσισε την επίταξη ξενοδοχείων, αλλά και το άνοιγμα 20 νέων κέντρων ημέρας για κακοποιημένες γυναίκες. Επίσης, εγκρίθηκε έκτακτη χρηματοδότηση του 1 εκ. ευρώ για τις οργανώσεις που στηρίζουν επιζώσες.

Και στις δύο χώρες η κωδική ονομασία "Μάσκα 19" στα φαρμακεία είναι το σύνθημα για να καταλάβει ο/η φαρμακοποιός, ότι η γυναίκα μπροστά του/της ζητάει βοήθεια ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Στην Ελλάδα, που μετράμε ήδη 3 αδερφές μας δολοφονημένες εν μέσω καραντίνας, παρατηρήθηκε μείωση στις κλήσεις που δέχεται το 15900, ο αριθμός 24ωρης βοήθειας, αφού είναι αδύνατον να καλέσεις όταν βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με τον κακοποιητή.

Δίκτυα προστασίας σε κάθε γειτονιά.
Δυνατότητα οnline έκκλησης σε βοήθεια.
Εκδίκαση των υποθέσεων έμφυλης βίας. Καμία αναβολή.
Ενίσχυση τώρα των κρατικών δομών υποστήριξης.
Ασφαλή στέγη για όλες/όλα!

Στη φωτογραφία μηνύματα που κρεμούν στα μπαλκόνια τους οι φεμινίστριες στην Αργεντινή, μαζί με το σύνθημα "Εμένα δε με προστατεύει ο μπάτσος. Με προστατεύουν οι γειτόνισσες μου"

 

Υγ: Η Καμία Ανοχή τρέχει καμπάνια συλλογής υπογραφών για την άμεση ενίσχυση των δομών προστασίας από την έμφυλη ή/και ενδοοικογενειακή βία.

Υπόγραψε κι εσύ εδώ: https://bit.ly/3dILnft

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis