Γυναίκα

Υγεία

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε κάθε μέρα καφέ

γυναίκα πινει καφέ στην δουλειά.jpg

Είστε λάτρης του καφέ; Δεν μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας, χωρίς αυτόν; Μήπως ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία ανθρώπων που δεν θέλουν να τους μιλάς αν δεν έχουν πιει προηγουμένως, έστω μία γουλιά;

Όπως και να έχει, η αλήθεια είναι – και σύμφωνα με σχετικές έρευνες – πως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πίνει έστω έναν καφέ την ημέρα. Αν ανήκετε, λοιπόν, σε αυτή την κατηγορία, δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας, πίνοντας καθημερινά το αγαπημένο σας ρόφημα:

Εθίζεστε στην καφεΐνη.

Μάλιστα, με τον χρόνο ο εθισμός γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα, όταν δεν πίνετε καφέ, η ενέργειά σας να πέφτει, να αδυνατείτε να συγκεντρωθείτε, μπορεί να έχετε πονοκέφαλο ή να νιώθετε κουρασμένοι και άκεφοι.

Είστε λιγότερο καταθλιπτικοί.

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, δρ. Stecen Reisman, πίνοντας καφέ κάθε μέρα, θα νιώσετε πιο ενεργητικοί καθώς η καφεΐνη αυξάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Επίσης, έρευνα του Archives of Internal Medicine, όσοι καταναλώνουν έναν ή περισσότερους καφέδες την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη.

Ίσως να χάσετε πιο εύκολα βάρος. 

Σε αυτή την περίπτωση ο καφές μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος βελτιώνοντας τη φυσική απόδοση στην αερόβια άσκηση. Επιπλέον, βοηθά το σώμα σας να απορροφά και να καίει λιπαρά οξέα. Αλλά όπως τονίζουν οι ειδικοί, αυτό δε σημαίνει πως  καφές κάνει θαύματα, απλά λειτουργεί ενισχυτικά, αφού για την απώλεια βάρους χρειάζεται σωστή διατροφή και γυμναστική.

Αν πίνετε καθημερινά καφέ τα απογεύματα, διαταράσσεται ο ύπνος σας.

Ενδεχομένως, να μην ισχύει για όλους, αλλά αφορά ένα μεγάλο ποσοστό. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η δράση της καφεΐνης στον οργανισμό διαρκεί έξι ώρες αφότου την καταναλώσετε. Που σημαίνει πως αν πίνετε το απόγευμα ή πιο αργά καφέ, αυξάνετε τις πιθανότητες να υποφέρετε από αϋπνίες.

Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος. 

Όπως αναφέρει σχετική έρευνα, οι ενήλικες που πίνουν έναν ή περισσότερους καφέδες καθημερινά έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν κακοήθες μελάνωμα, έναν θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτήν την ιδιότητα του καφέ στην υψηλή συγκέντρωση που έχει σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά.

Ακονίζει το μυαλό. 

Σύμφωνα με έρευνες, ο καφές επιτρέπει στο μυαλό να εργαστεί με έναν πολύ πιο αποδοτικό και έξυπνο τρόπο. Συγκεκριμένα, με τον καφέ, λίγο πολύ, όλες οι λειτουργίες του οργανισμού «ξυπνούν»: ο χρόνος αντίδρασης, η επαγρύπνηση, η προσοχή, η λογική σκέψη, οι περισσότερες δηλαδή πολύπλοκες λειτουργίες που συνδέονται με τη νοημοσύνη.

Υγεία

Η αγκαλιά κάνει καλό στην υγεία μας

αγκαλιά

Αγκαλιά: Μια ένδειξη τρυφερότητας και αγάπης. Η μέση αγκαλιά διαρκεί περίπου 3-5 δευτερόλεπτα. Τώρα όμως επιστήμονες βρήκαν πως η αγκαλιά κάνει καλό και στην υγεία μας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν μια αγκαλιά δεν κρατά τόσο λίγο, αλλά διαρκεί 20 δευτερόλεπτα και παραπάνω, τότε υπάρχει πολυεπίπεδη θεραπευτική επίδραση και σε σωματικό όσο και σε νοητικό επίπεδο.

Που οφείλεται όμως αυτό; Όπως εξηγούν οι ειδικοί μια αγκαλιά αυξάνει την παραγωγή της ωκυτοκίνης ή οξυτοκίνης. Της ορμόνης που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία αφού μας βοηθά να χαλαρώσουμε, “χτυπώντας” την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

Η ορμόνη όμως αυτή ανακουφίζει τον πόνο, αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας, εκτινάσσει την αυτοεκτίμηση…προλαμβάνει τα εμφράγματα αφού:

– αυξάνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα.

– βοηθά την καρδιά να λειτουργεί φυσιολογικά.

Όπως έδειξαν έρευνας όσοι δεν δίνουν και δεν παίρνουν αγκαλιές τόσο συχνά είναι πολύ πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν κάποιο καρδιακό νόσημα και να έχουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Βελτιώνει επίσης η παραγωγή της ωτυκοκίνης το νευρικό σύστημα…αφού χαλαρώνει τα νεύρα μας & ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Επίσης οι έρευνες έδειξαν ότι όταν τα επίπεδα ωκυτοκίνης των ανθρώπων είναι υψηλά, η γενναιοδωρία τους απέναντι σε αγνώστους αυξάνεται κατά 80%.

Σε μια μελέτη σχετικά με τους φόβους και την αυτοεκτίμηση, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science αποκάλυψε ότι οι αγκαλιές και η αφή μειώνουν σημαντικά την ανησυχία της θνησιμότητας. Στις μελέτες διαπιστώθηκε ότι ακόμα κι αν η αγκαλιά πρόκειται με κάποιο άψυχο αντικείμενο, όπως ένα αρκουδάκι,  βοηθά στην καταπράυνση των φόβων. «Ακόμα και φευγαλέα και φαινομενικά ασήμαντα περιστατικά διαπροσωπικής επαφής μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την υπαρξιακή ανησυχία», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Sander Koole. «Η διαπροσωπική επαφή είναι ένας τέτοιος ισχυρός μηχανισμός που ακόμη και τα αντικείμενα που προσομοιώνουν επαφή με ένα άλλο άτομο μπορεί να βοηθήσουν».