Skip to main content
FITNESS

Έρευνα: Η άσκηση μας κάνει πιο έξυπνους, ενεργοποιώντας ένα σπάνιο γονίδιο

Image
γυμναστική, τρέξιμο, άσκηση
 clock 14:50 | 08/10/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Γνωρίζαμε ότι η συχνή γυμναστική κάνει καλό στην υγεία μας. Τώρα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μας κάνει και εξυπνότερους. Νευροεπιστήμονες στο OHSU του Portland στο Oregon των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι μια σύντομη προπόνηση τονώνει άμεσα τη λειτουργία ενός γονιδίου που αυξάνει τις συνδέσεις ανάμεσα σε νευρώνες στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μάθηση και τη μνήμη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονται δημοσιευμένα στο επιστημονικό περιοδικό eLife. «Η άσκηση είναι μια οικονομική δραστηριότητα, και δεν χρειάζεται απαραίτητα να πάτε σε ένα μεγάλο γυμναστήριο ή να τρέχετε 10 μίλια την ημέρα», ανέφερε ο Gary Westbrrok βασικός ερευνητής στο Ινστιτούτο και Καθηγητής Νευρολογίας.

Πρότερες έρευνες σε ζώα και σε ανθρώπους αποδεικνύει ότι η συχνή άσκηση ενισχύει τη γενική υγεία του εγκεφάλου. Εντούτοις, είναι δύσκολο να ξεδιπλώσουμε τα συνολικά οφέλη της άσκησης στην καρδιά, το ήπαρ και τους μυς από την ειδική επίδραση στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, μια υγιής καρδιά οξυγονώνει όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Image
60 δημότες με οστεοαθρίτιδα σε ευρωπαικό πρόγραμμα

 

Ο Westbrook δήλωσε επίσης: «Προηγούμενες έρευνες πάνω στο θέμα της άσκησης εστιάζουν σχεδόν όλες στη συνεχή άσκηση. Ως νευροεπιστήμονες, δεν είναι ότι δεν νοιαζόμαστε για τα οφέλη στην καρδιά και στους μυς, αλλά θέλαμε να γνωρίσουμε τα συγκεκριμένα οφέλη της γυμναστικής στον εγκέφαλο».

Έτσι, οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα πείραμα με εργαστηριακά ποντίκια. Θέλησα να μετρήσουν συγκεκριμένα την απόκριση του εγκεφάλου σε ξεχωριστές προπονήσεις άσκησης σε κατ’ άλλα αδρανή ποντίκια, τα οποία έμπαιναν για σύντομες χρονικές περιόδους σε τροχό. Τα ποντίκια έτρεχαν για λίγα χιλιόμετρα σε δύο ώρες.

Η έρευνα συμπέρανε ότι οι σύντομες προπονήσεις γυμναστικής – για τους ανθρώπους αντίστοιχα είναι κατά μέσο όρο 4.000 βήματα – ενίσχυαν τις συνάψεις στον ιππόκαμπο. Οι επιστήμονες έκαναν την βασική αυτή ανακάλυψη αναλύοντας γονίδια που αυξάνονταν σε νευρώνες που ενεργοποιούνταν κατά τη διάρκεια άσκησης.

Ένα συγκεκριμένο γονίδιο ξεχώριζε: το Mtss1L. Αυτό το γονίδιο είχε κατά ένα μεγάλο μέρος αγνοηθεί σε πρότερες σχετικές έρευνες. Αυτό ήταν και το πιο συναρπαστικό εύρημα. Το γονίδιο Mtss1L κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που κάνει την κυτταρική μεμβράνη να καμπυλώνει. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν αυτό το γονίδιο ενεργοποιείται από τις προπονήσεις, ενισχύει μικρές αναπτύξεις στους νευρώνες που ονομάζονται δενδρίτες – τα σημεία όπου διαμορφώνονται οι συνάψεις.

Πράγματι, η έρευνα έδειξε ότι μια σύντομη και έντονη προπόνηση είναι αρκετή για να εκκινήσει στον εγκέφαλο τη διαδικασία της μάθησης. Στο επόμενο στάδιο της έρευνας, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να συνδυάσουν τις σύντομες αυτές προπονήσεις με εργασίες μάθησης για να κατανοήσουν την ακριβή επίδραση στη μάθηση και στη μνήμη.

Πηγή: www.sciencedaily.com, enallaktikidrasi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 κοινοί μύθοι γυμναστικής, που καταρρίπτονται από τους επαγγελματίες

Τάι τσι: Ποια τα οφέλη του για την υγεία και το σώμα

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας μετά τα μεσάνυχτα; Τίποτα καλό, σύμφωνα με νέα έρευνα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis