Aρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας βυζαντινής εκκλησίας του 5ου αιώνα κατά τη διάρκεια ανασκαφών στα ερείπια Χαρράν στη Σανλιούρφα (Έδεσσα), στη νοτιοανατολική Τουρκία, μια από τις παλαιότερες περιοχές οικισμών στον κόσμο και μέρος του Δοκιμαστικού Καταλόγου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο Μεχμέτ Ονάλ, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χαρράν και επικεφαλής της ομάδας ανασκαφών, είπε στο Anadolu ότι οι αρχαίες ομορφιές του Χαρράν ανακαλύπτονται μέσα από αυτές τις ανασκαφές και οι ομάδες του επικεντρώνονται επί του παρόντος στη δομή της εκκλησίας.
Η εκκλησία είναι γνωστή για το μέγεθός της. «Έχουμε ανασκάψει μέρος της εκκλησίας, η οποία είναι αρκετά μεγάλη. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο βόρειο κλίτος της και έχουμε αποκαλύψει το μεγαλύτερο μέρος της», είπε ο Ονάλ.
«Η εκκλησία θεωρείται αρκετά μεγάλη για την εποχή της με μέγεθος καθεδρικού ναού, η μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Τουρκία, μήκους πάνω από 70 μέτρα».
Η εκκλησία χρονολογείται στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο, είπε ο Ονάλ, ο οποίος φυσικά την αποκάλεσε «περίοδο της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας». «Τα δάπεδα των εκκλησιών που χτίστηκαν στην περιοχή αυτή την εποχή είναι μωσαϊκά. Περιμένουμε και το δάπεδο αυτής της εκκλησίας να είναι ψηφιδωτό», είπε.
Ο Ονάλ είπε ότι η εκκλησία λεηλατήθηκε και καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των επιδρομών των Μογγόλων που άρχισαν τον 13ο αιώνα και επίσης υπέστη ζημιές από φυσικά γεγονότα. «Η εκκλησία κάηκε και καταστράφηκε από τους Μογγόλους και αργότερα έγινε σεισμός. Ο τοίχος του βόρειου σηκού έχει γέρνει εντελώς πλάγια, δείχνοντας ξεκάθαρα στοιχεία του σεισμού».
Διαβάστε επίσης
Νεάντερνταλ: Έδειχναν «ανθρωπιά και συμπόνια» - Τι «έδειξε» απολίθωμα παιδιού με σύνδρομο Down
Τα σκυλιά συνδέουν λέξεις με αντικείμενα και τις καταλαβαίνουν όπως ο άνθρωπος