Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι σημαίνει το «καθαρό μηδέν»; - Πως πραγματοποιείται από άλλες χώρες

Image
Τι είναι το καθαρό μηδέν και πως πραγματοποιείται από άλλες χώρες
 clock 13:18 | 11/03/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Σχέδια έχουν εκπονήσει οι χώρες για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου, στη σύνοδο κορυφής COP26 για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη. 

Φυσικά και ελπίζουν να επιτύχουν τον στόχο του "καθαρού μηδέν" μέχρι το 2050, για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

Τι σημαίνει "καθαρό μηδέν";

Καθαρό μηδέν σημαίνει ότι δεν προστίθεται η ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Η επίτευξή του σημαίνει μείωση των εκπομπών όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς και εξισορρόπηση όσων απομένουν αφαιρώντας μια ισοδύναμη ποσότητα.

Αέρια θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) απελευθερώνονται όταν καίμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα για τα σπίτια, τα εργοστάσια και τις μεταφορές μας. Το μεθάνιο παράγεται μέσω της γεωργίας και της υγειονομικής ταφής. Αυτά τα αέρια προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη παγιδεύοντας την ενέργεια του ήλιου.

Εν τω μεταξύ, η ταχεία αποψίλωση των δασών σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα δέντρα και φυτά που απορροφούν CO2.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 , 197 χώρες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας «πολύ κάτω από» 1,5 βαθμούς Κελσίου για να αποφύγουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι ειδικοί λένε ότι για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να επιτευχθεί το καθαρό μηδέν μέχρι το 2050.

Το καθαρό μηδέν θα σημαίνει πλήρη τερματισμό των εκπομπών CO2;

Δεν μπορούν να μειωθούν όλες οι εκπομπές στο μηδέν, επομένως όσες απομένουν πρέπει να αντισταθμιστούν ή να αντισταθμιστούν - για παράδειγμα, φυτεύοντας περισσότερα δέντρα.

Σχεδόν κάθε χώρα έχει ξεκινήσει τη δενδροφύτευση ως φθηνό τρόπο μείωσης του άνθρακα , αν και μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χώρος για τον απαιτούμενο αριθμό.

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα έχει επίσης προταθεί ως άλλη λύση. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση μηχανημάτων για την απομάκρυνση του άνθρακα από τον αέρα, στη συνέχεια τη στερεοποίησή του και την ταφή του υπόγεια. Ωστόσο, η τεχνολογία εξακολουθεί να αναδύεται, πολύ ακριβή και ακόμη αναπόδεικτη.

Τι θα σημαίνει το καθαρό μηδέν για τα άτομα;

Δεν θα είναι εύκολο. Η επίτευξη του καθαρού μηδενός θα περιλαμβάνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην ανανεώσιμη ενέργεια για την ισχύ μας και την εγκατάλειψη των οχημάτων που λειτουργούν με βενζίνη και ντίζελ, προς όφελος αυτών που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο.

Η κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου θα πρέπει να αντικατασταθεί από εναλλακτικές πηγές, όπως αντλίες θερμότητας.

Το να φτάσετε στο καθαρό μηδέν θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι θα πετάξετε πολύ λιγότερο στο μέλλον και θα τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας.

Τι έχει δεσμευτεί να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο;

Παρουσιάζοντας τη στρατηγική του καθαρού μηδενισμού της κυβέρνησης στη Βουλή των Κοινοτήτων ενόψει της COP26, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε :

  • 620 εκατομμύρια £ σε επιχορηγήσεις για ηλεκτρικά οχήματα και σημεία φόρτισης, συν 350 εκατομμύρια £ για τη μετάβαση από τη βενζίνη
  • Επιχορηγήσεις έως και 5.000 £ σε ιδιοκτήτες για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας χαμηλών εκπομπών άνθρακα
  • 120 εκατομμύρια £ για την ανάπτυξη μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (καμία ανακοίνωση για το πράσινο φως για τον πυρηνικό σταθμό Sizewell C στο Suffolk)
  • £625 εκατομμύρια για δενδροφύτευση και αποκατάσταση τύρφης
  • Περισσότερα χρήματα για κόμβους δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα

Το πανεπιστήμιο του Ντέβον θα είναι καθαρό μηδέν μέχρι το 2030

Ένα πανεπιστήμιο του Ντέβον έχει δεσμευτεί να γίνει καθαρό μηδέν έως το 2030 σε έναν φιλόδοξο νέο στόχο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Το αρχικό σχέδιο του Πανεπιστημίου του Έξετερ στόχευε για το 2050, αλλά τώρα έχει προωθηθεί μετά από 20 χρόνια.

Καθαρό μηδέν σημαίνει άρνηση της ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Έρχεται μετά από "σημαντική πίεση από φοιτητές και προσωπικό". Ο στόχος θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών που παράγει το πανεπιστήμιο.

"Θέλουμε να οδηγήσουμε τον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πορεία προς το καθαρό μηδέν", δήλωσε η καθηγήτρια του Έξετερ, καθηγήτρια Τζάνις Κέι, συμπρόεδρος του συμβουλίου έκτακτης ανάγκης για το περιβάλλον και το κλίμα του πανεπιστημίου.

"Υπήρξε σημαντική πίεση από φοιτητές και προσωπικό για να επιταχύνουμε τους στόχους μας για τον άνθρακα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ακούσαμε αυτές τις φωνές και δημιουργήσαμε ένα σχέδιο για να φτάσουμε σε αυτόν τον απαιτητικό στόχο".

Θα ακολουθήσει μια σειρά βημάτων για να πετύχει τον στόχο της, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των περιττών αγορών και των αεροπορικών ταξιδιών και της επιλογής επιλογών χαμηλών εκπομπών για δραστηριότητες. Το πανεπιστήμιο έχει περισσότερους από 1.000 ειδικούς στην έρευνα και την εκπαίδευση που εργάζονται για το περιβάλλον και το κλίμα.

Διαβάστε επίσης: 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Facebook, Twitter και BBC βρήκαν τρόπο να παρακάμψουν το ρωσικό μπλόκο 

Γροιλανδία: Τεράστιος κρατήρας κάτω από τους πάγους – Πότε και πως δημιουργήθηκε 

Κρόκος: Από τον Μινωικό Πολιτισμό προέρχεται η αρχαιότερη στον κόσμο απεικόνιση του φυτού 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis