Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Θρίλερ στο διάστημα: Επιστήμονες εντόπισαν σφαίρα που εκπέμπει ραδιοκύματα -Δεν ξέρουν καν τι είναι

διαστημα
 clock 13:34 | 24/05/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Μοιάζει με έναν εξωγήινο κόσμο ή μια αιωρούμενη χιονόμπαλα που αιωρείται στο διάστημα.

Με την πρώτη ματιά θα μπορούσε να είναι ακόμη και μια μπάλα σνούκερ.

Αλλά αυτή η τέλεια σφαίρα, που κρύβεται στον γαλαξία μας, τρισεκατομμύρια μίλια μακριά, αφήνει τους επιστήμονες μπερδεμένους.

Το μυστηριώδες στρογγυλό αντικείμενο με «αξιοσημείωτη κυκλική συμμετρία» αψηφά τις τρέχουσες διαστημικές θεωρίες, καθιστώντας ασαφή την προέλευσή του και τη φύση του.

Ανιχνευμένο από το τηλεσκόπιο ASKAP της Αυστραλίας, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πιθανώς επεκτείνεται, αν και είναι αόρατο με γυμνό μάτι.

Το ονόμασαν Teleios, που προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα και σημαίνει «τέλειος» ή «απόλυτος», λόγω του εντυπωσιακού σχήματός του.

Βρίσκεται στον γαλαξία μας και η διάμετρος του Teleios μπορεί να φτάνει τα 157 έτη φωτός.

Image
σφαίρα ραδιοκύματα

 

«Το πιο εμφανές χαρακτηριστικό του Teleios είναι η αξιοσημείωτη κυκλική συμμετρία του, σε συνδυασμό με τη χαμηλή φωτεινότητα της επιφάνειάς του», αναφέρει η διεθνής ομάδα ερευνητών.

Ο Teleios ανακαλύφθηκε με τη χρήση του Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), ενός συστοιχίας ραδιοτηλεσκοπίων που βρίσκεται στην απομακρυσμένη έρημο της Δυτικής Αυστραλίας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι απέχει 7.100 ή 25.100 έτη φωτός από τη Γη (2,2 ή 7,7 κιλοπαρσέκ), που ισοδυναμεί με χιλιάδες τρισεκατομμύρια μίλια.

Το περίεργο είναι ότι ο Τηλέιος είναι ορατός μόνο σε ραδιοκύματα, τα οποία είναι το μήκος κύματος με το μεγαλύτερο μήκος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Επομένως, ο Teleios δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ακτίνες Χ, υπέρυθρο φως ή ορατό φως, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να τον δούμε ακόμα και αν καταφέρναμε να τον πλησιάσουμε.

«Ο Teleios πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη Τελεɩοσ («τέλειος») λόγω του σχεδόν τέλειου κυκλικού σχήματός του», αναφέρουν οι ειδικοί σε άρθρο τους για το The Conversation.

«Αυτό το μοναδικό αντικείμενο δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ σε κανένα μήκος κύματος, συμπεριλαμβανομένου του ορατού φωτός, αποδεικνύοντας την απίστευτη ικανότητα του ASKAP να ανακαλύπτει νέα αντικείμενα».

Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι η διαστημική σφαίρα ή πώς σχηματίστηκε, έχουν μερικές αξιόπιστες θεωρίες.

Image
σφαίρα ραδιοκύματα

 

Θα μπορούσε να είναι «υπολείμματα σουπερνόβα» – τα συντρίμμια που απομένουν μετά από μια σουπερνόβα, τα οποία αποτελούνται κυρίως από στοιχεία όπως άνθρακας, οξυγόνο, νέον και πυρίτιο.

Μια σουπερνόβα συμβαίνει όταν ένα αστέρι εκρήγνυται θεαματικά, εκτοξεύοντας συντρίμμια και σωματίδια στο διάστημα, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του στη διαδικασία.

Τα υπολείμματα σουπερνόβα αποτελούνται κυρίως από στοιχεία που παράγονται από πυρηνική σύντηξη, όπως άνθρακας, οξυγόνο, νέον και πυρίτιο.

Σύμφωνα με την ομάδα, που δημοσίευσε τα ευρήματά της στο arXiv, έχει επίσης πολύ χαμηλή φωτεινότητα επιφάνειας για υπολείμμα σουπερνόβα.

Θα μπορούσε να είναι είτε ένα νεαρό υπόλειμμα σουπερνόβα (ηλικίας κάτω των 1.000 ετών) είτε ένα κάπως παλαιότερο υπόλειμμα σουπερνόβα (ηλικίας άνω των 10.000 ετών).

Ωστόσο, η «εξαιρετική κυκλικότητα» του Teleios είναι ασυνήθιστη για ένα υπόλειμμα σουπερνόβα, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι αυτή η ταξινόμηση ενδέχεται να μην είναι απολύτως σωστή.

Τα υπολείμματα σουπερνόβα είναι συνήθως παραμορφωμένα, αν και αν υπήρχε μια περιοχή του διαστήματος που ήταν αρκετά κενή, θα μπορούσε να επεκταθεί ασύμμετρα.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Teleios διατήρησε το συμμετρικό του σχήμα καθώς γερνούσε, ακόμη και με τέτοια διάμετρο», προσθέτουν.

«Το σχήμα δείχνει ότι ο Teleios έχει παραμείνει σχετικά ανεπηρέαστος από το περιβάλλον του.

Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε συμπεράσματα για την αρχική έκρηξη της σουπερνόβα, παρέχοντας σπάνια στοιχεία για ένα από τα πιο ενεργητικά γεγονότα στο σύμπαν.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι θα μπορούσε επίσης να είναι μια φυσαλίδα αστρικού ανέμου – μια τεράστια κοιλότητα αερίου που εκτοξεύεται από την ανώτερη ατμόσφαιρα ενός άστρου.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τον Teleios και άλλα απίστευτα αμυδρά κυκλικά αντικείμενα, τα οποία τείνουν να εμφανίζονται με ραδιοσήματα.

«Δεν υπάρχουν άμεσα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν οριστικά οποιοδήποτε σενάριο και απαιτούνται νέες ευαίσθητες παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης αυτού του αντικειμένου», καταλήγουν.

Το τηλεσκόπιο ASKAP βρίσκεται σε ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα παρατήρησης που ονομάζεται EMU (Εξελικτικός Χάρτης του Σύμπαντος).

«Το EMU χαρτογραφεί ολόκληρο τον νότιο ουρανό με πρωτοφανή ευαισθησία και θα παράσχει τον πιο λεπτομερή χάρτη του ουρανού του νότιου ημισφαιρίου μέχρι σήμερα – έναν εντυπωσιακό νέο ραδιοάτλαντα που θα χρησιμοποιείται για τις επόμενες δεκαετίες», προσθέτουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σοκ στο Αμβούργο: 39χρονη μαχαίρωνε τυχαία επιβάτες σε σταθμό τρένου (βίντεο)

Με δασμούς 50% από την 1η Ιουνίου απειλεί την ΕΕ ο Ντόναλντ Τραμπ

Καταστροφικές πλημμύρες στην Αυστραλία: Πέντε νεκροί και χιλιάδες σπίτια κατεστραμμένα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis