Επιστήμη

Συναγερμός στη NASA: Δύο τεράστιοι αστεροειδείς πλησιάζουν τη Γη

αστεροειδής-γη.jpg

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει στη NASA δυο τεράστιοι αστεροειδείς οι οποίοι πλησιάζουν απειλητικά τον πλανήτη μας.

Οι επιστήμονες της Υπηρεσίας εντόπισαν τα δυο σώματα σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Γη, ενώ κινούνται με ταχύτητα 61.500 μιλίων την ώρα.

Η πιο κοντινή τους διέλευση θα γίνει απόψε με την NASA να παρακολουθεί την πορεία τους, η οποία μπορεί να αλλάξει ανά πάσα ώρα και στιγμή λόγω των μαγνητικών πεδιών άλλων σωμάτων.

Δυο τεράστιοι αστεροειδείς πλησιάζουν απειλητικά.

Το μέγεθός τους, ωστόσο... τρομάζει. Και τα δυο σώματα έχουν μέγεθος περίπου σαν τον πύργο του Άιφελ, κάτι που σημαίνει πως αν και εφόσον (πράγμα απίθανο πρακτικά) έρθουν σε σύγκρουση με την Γη, θα προκαλέσουν μεγάλες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δυο αστεροειδείς έχουν μπει στην κατηγορία NEO, (Near Earth Objects), κάτι που μαρτυρά πως υπάρχει μια ανησυχία για την πορεία τους.

Επιστήμη

Τι κάνει τόσο ιδιαίτερους τους σκύλους; Η αγάπη, απαντά η επιστήμη

σκύλος-αγάπη

Η ιδέα ότι τα ζώα μπορούν να βιώσουν αγάπη υπήρξε κάποτε αδιανόητη για τους ψυχολόγους που τα μελετούσαν.

Αλλά ένα νέο βιβλίο υποστηρίζει ότι, σε ό,τι αφορά τα ζώα, η λέξη αγάπη είναι απαραίτητη για την κατανόηση αυτού που έχει κάνει την σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και στους σκύλους μια από τις πιο σημαντικές μεταξύ των ειδών που έχει μέχρι σήμερα παρατηρηθεί.

Ο Κλάιβ Γουάιν, ιδρυτής του εργαστηρίου κυνολογίας, το οποίο ανήκει στο τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου των ΗΠΑ Arizona State, εξηγεί αυτή τη σχέση στο νέο του βιβλίο με τίτλο "Ο Σκύλος Είναι Αγάπη: Γιατί και Πώς ο Σκύλος σας Σας Αγαπάει".

Ο 59χρονος ψυχολόγος ζώων, ο οποίος είναι Βρετανός, ξεκίνησε να μελετάει τους σκύλους στις αρχές του 2000 και, όπως οι συνάδελφοί του, θεωρούσε ότι με το να τους αποδίδουμε σύνθετα συναισθήματα διαπράττουμε την αμαρτία του ανθρωπομορφισμού μέχρι που άλλαξε γνώμη επηρεασμένος από μια σειρά αποδείξεων που αυξάνονταν σε τέτοιον βαθμό ώστε να μη μπορεί να τις αγνοήσει.

"Πιστεύω ότι έρχεται κάποια στιγμή που αξίζει να αμφισβητείς την αμφιβολία σου", είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο AFP.

Η επιστήμη της κυνολογίας έχει γνωρίσει νέα άνθιση τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Στο βιβλίο "Η Ευφυία των Σκύλων" του Μπράιαν Χέιρ (που κυκλοφορεί μόνο στα αγγλικά), ο συγγραφέας έχει εξελίξει την ιδέα ότι οι σκύλοι διαθέτουν μια έμφυτη και εξαιρετική ευφυία.

Ο Γουάιν, ωστόσο, του χαλάει την άποψη υποστηρίζοντας ότι οι σκύλοι δεν είναι τελικά και τόσο έξυπνοι.

Τα περιστέρια, για παράδειγμα, μπορούν να αναγνωρίσουν διαφορετικά είδη αντικειμένων που παρουσιάζονται σε δύο διαστάσεις. Τα δελφίνια καταλαβαίνουν τους κανόνες της γραμματικής, οι μέλισσες χορεύουν για να δείξουν η μια στην άλλη που βρίσκεται η τροφή τους...όλα αυτά δεν μπορούν να τα κάνουν οι σκύλοι.

Ακόμη και οι λύκοι--πρόγονοι των σκύλων-- γνωστοί για την αγριότητά τους και για την έλλειψη ενδιαφέροντός τους για τον άνθρωπο, έχουν δείξει την ικανότητά τους να ακολουθούν το σύνθημα που τους δίνει ο άνθρωπος, όπως σε μια πρόσφατη σουηδική μελέτη που τους πέταγαν την μπάλα και την έφερναν πίσω.

Ο Γουάιν προτείνει την αλλαγή του μοντέλου με τη συγκέντρωση διεπιστημονικής έρευνας με στόχο να διατυπωθεί η αρχή ότι η "υπερβολική κοινωνικότητα" είναι αυτή που κάνει τους σκύλους να ξεχωρίζουν.