Ένα νέο σπήλαιο, μήκους περίπου 80 μέτρων, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σελήνη από επιστήμονες, οι οποίοι το χαρακτηρίζουν ως ιδανικό μέρος για πιθανή ανθρώπινη κατοίκηση.
Το σπήλαιο φαίνεται να είναι προσβάσιμο μέσω ενός ανοιχτού λάκκου στη Mare Tranquillitatis (Θάλασσα της Γαλήνης), την πεδιάδα όπου οι αστροναύτες του Apollo 11 πραγματοποίησαν την ιστορική προσγείωσή τους πριν από περισσότερο από μισό αιώνα.
Με βάση την ανάλυση δεδομένων από το σεληνιακό αναγνωριστικό σκάφος της NASA (LRO), προέκυψε ότι ο λάκκος Mare Tranquillitatis οδηγεί σε ένα σπήλαιο με πλάτος 45 μέτρα και μήκος έως 80 μέτρα, αντιστοιχώντας σε έκταση ισοδύναμη με 14 γήπεδα τένις. Το σπήλαιο βρίσκεται περίπου 150 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης.
Radar evidence of an accessible cave conduit on the Moon below the Mare Tranquillitatis pit
©https://t.co/Hh9CreCa27 pic.twitter.com/a1xuvLMmfd— Naoki 🇯🇵 (@Naoki_010101) July 16, 2024
Σύμφωνα με το BBC, το σπήλαιο στη Σελήνη διαθέτει έναν φεγγίτη στην επιφάνεια, ο οποίος οδηγεί σε κάθετους και προεξέχοντες τοίχους, καθώς και ένα κεκλιμένο δάπεδο που εκτείνεται ενδεχομένως περαιτέρω στο υπέδαφος. Η δημιουργία του σπηλαίου προέρχεται από εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η λάβα έρευε στη Σελήνη, δημιουργώντας μια σήραγγα μέσα στο βράχο. Το σπήλαιο αυτό είναι πιθανότατα ένα από τα εκατοντάδες παρόμοια σπήλαια που υπάρχουν στην επιφάνεια της Σελήνης.
"Είναι πραγματικά συναρπαστικό. Όταν κάνεις αυτές τις ανακαλύψεις και βλέπεις αυτές τις εικόνες, συνειδητοποιείς ότι είσαι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας που το βλέπει", δήλωσε ο καθηγητής Leonardo Carrer από το Πανεπιστήμιο του Τρέντο στην Ιταλία, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του, Lorenzo Bruzzone, προχώρησαν στην ανακάλυψη αυτή.
Μετά την ανακάλυψη των καθηγητών Bruzzone και Carrer για το μέγεθος του σπηλαίου, συνειδητοποίησαν την πιθανότητα να αποτελέσει ένα καλό σημείο για μια σεληνιακή βάση. "Εξάλλου, η ζωή στη Γη ξεκίνησε σε σπήλαια, οπότε είναι λογικό ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν μέσα σε αυτά στη Σελήνη", σχολίασε ο καθηγητής Carrer.
I am not sure that the concept of living in a moon cave is a viable idea. However, the whole article about the moon caves is fascinating.
Source: BBC
By Georgina Rannardhttps://t.co/z9M9uVSGvf pic.twitter.com/o6674tdGYT— Kourosh Kalantar-Zadeh (@K_KalantarZadeh) July 16, 2024
Το σπήλαιο παραμένει ακόμη ανεξερεύνητο, ωστόσο οι ερευνητές εξετάζουν τη δυνατότητα χρήσης ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος, καμερών ή ακόμα και ρομπότ για τη χαρτογράφησή του. Η περαιτέρω έρευνα του μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της Σελήνης, ακόμα και του ηλιακού μας συστήματος.
Τα πετρώματα μέσα στο σπήλαιο ενδέχεται να μην έχουν υποστεί σημαντική φθορά από τις διαστημικές καιρικές συνθήκες, προσφέροντας έτσι ένα εκτεταμένο γεωλογικό αρχείο που μπορεί να χρονολογείται δισεκατομμύρια χρόνια πίσω.
Οι ερευνητές πρωτογνώρισαν την ύπαρξη σπηλαίων στη Σελήνη πριν από περίπου 50 χρόνια, αλλά δεν είχαν γνώση για το βάθος τους ή το αν είχαν καταρρεύσει.
Επιπλέον, η ανακάλυψη του σπηλαίου αυτού μπορεί να ανοίξει την πόρτα για την αναζήτηση αποδείξεων ζωής στον Άρη, καθώς αν υπήρχε, θα ήταν πιθανότατα προστατευμένη εντός σπηλιών από τα στοιχεία της επιφάνειας του πλανήτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σελήνη: Βρέθηκε πολύ νερό - Επιστήμονες μιλούν ακόμη και για γεωτρήσεις
Βρέθηκαν θραύσματα του πλανήτη που συγκρούστηκε με τη Γη και γεννήθηκε η Σελήνη