Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παλαιοντολόγοι βρήκαν τον «Δράκο του Θανάτου»

Image
δεινοσαυρος
 clock 08:32 | 24/05/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Αργεντινοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο είδος ιπτάμενου ερπετού, στο οποίο δόθηκε η ονομασία «Ο Δράκος του Θανάτου».

Το γιγαντόσωμο αρπακτικό που είχε μήκος όσο ένα μεγάλο λεωφορείο, έζησε πριν από 86 εκατομμύρια χρόνια, μαζί με τους δεινόσαυρους.

Τα νέο είδος του προϊστορικού ιπτάμενου ερπετού – ή πτερόσαυρου – είχε μήκος περίπου 9 μέτρων και οι ερευνητές ανακάλυψαν απολιθώματά του στα βουνά των Άνδεων, στην επαρχία Μεντόσα της δυτικής Αργεντινής. Οι βράχοι που έκρυβαν τα απολιθώματα χρονολογούνται πριν από 86 εκατομμύρια χρόνια, κατά την Κρητιδική περίοδο.

Ο υπολογισμός αυτός σημαίνει ότι τα τρομακτικά ιπτάμενα ερπετά έζησαν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια χρόνια πριν από την πρόσκρουση αστεροειδή στη σημερινή χερσόνησο Γιουκατάν, που εξαφάνισε περίπου τα 3/4 της ζωής στον πλανήτη μας.

Ο επικεφαλής της αποστολής Λεονάρντο Ορτίθ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι τα πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά του απολιθώματος κατέστησαν απαραίτητο να δοθεί μια νέα ονομασία στο συγκεκριμένο είδος πτερόσαυρου (ThanatosDrakon) με τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων «Δράκος» και «Θάνατος».

«Φάνηκε κατάλληλο να το ονομάσουμε έτσι», είπε ο Ορτίθ. «Είναι ο Δράκος του Θανάτου».

Το ερπετό θα ήταν πιθανότατα ένα τρομακτικό θέαμα στους αιθέρες. Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους τον περασμένο Απρίλιο στην επιστημονική επιθεώρηση «Cretaceous Research», αναφέρουν ότι τα τεράστια οστά κατατάσσουν το νέο είδος ως τον μεγαλύτερο πτερόσαυρο που έχει ανακαλυφθεί στη Νότια Αμερική και έναν από τους μεγαλύτερους σε όλον τον κόσμο.

"Δεν έχουμε αρχείο για κανέναν στενό συγγενή του, έστω και με μια ελαφρά τροποποιημένη σωματοδομή με αυτό το θηρίο", δήλωσε ο Ορτίθ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δεινόσαυροι τανκ ήταν κωφοί και ζούσαν μια αργοκίνητη και μοναχική ζωή

Ο βασιλιάς των ιχθυόσαυρων ζούσε στις… Άλπεις

Έρευνα: Οι δεινόσαυροι πέθαναν άνοιξη πριν περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια, εκτιμούν Ευρωπαίοι επιστήμονες

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis